'Kömürlü termik santral istemiyoruz'

Kırklareli Ovası'nın sıfır noktasına özel bir şirket tarafından kurulmak istenen kömürlü termik santral için başlatılan çalışmalar bölge halkının tepkisini çekiyor. Kırklareli şehir m

GÜNDEM 27.08.2018 13:04:00 0

Kırklareli'de tarımsal üretimin yüzde 30'unun karşılandığı alana kömürlü termik santral için başlatılan çalışmalar, halkın tepkisine neden oldu. Bölge halkı Tarımsal SİT Alanı olarak ilan edilen Kırklareli Ovası'nda, 500 dekarlık alana kurulmak istenen kömürlü termik santral ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

 

ÇED SÜRECİ BAŞLADI

 

Geçtiğimiz aylarda, 31 Mart 2018'de özel bir şirket tarafından en verimli ayçiçeği ve buğday tarlalarının bulunduğu alana kömürlü termik santral kurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 27 Haziran Çarşamba günü resmi internet sitesinden duyuru yaparak, termik santral için ÇED sürecinin başladığını bildirdi. Bakanlık ve özel şirket yetkilileri, yine aynı tarihte İnece Beldesi'nde, santralin kurulacağı bölgenin çevresindeki vatandaşlara yönelik, ÇED bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğini açıkladı. Kırklareli'de örgütlenen çevreciler, bazı belediyeler ve sivil toplum örgütleri, ÇED bilgilendirme toplantısı öncesinde termik santralin kurulmaması adına mücadeleyi arttırmak için bir çok kez köylülere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. İnece Beldesi Belediye Başkanı Şehabettin Vardar ve kömürlü termik santralin kurulacağı Dokuzhöyük Köyü Muhtarı Nazmi Kavcin'nin de yer aldığı bilgilendirme toplantılarında termik santralin zararları anlatıldı. İmza kampanyalarının da başlatıldığı bilgilendirme toplantılarına halk tarafından büyük ilgi gösterildi.

 

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

 

Kırklareli'de örgütlenen sivil toplum örgütleri ve bazı belediyeler tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantılarında termik santralin zararlarının anlatılmasının ardından vatandaşlar kömürlü termik santralin zararlı olduğuna kanaat getirerek yapılacak olan santrale büyük tepki gösterdi. Halk bu tepkiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önceden duyurulan ve geçtiğimiz günlerde düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmadı. 2 bin nüfuslu İnece beldesinde bilgilendirme toplantısının yapılacağı salon önünde toplanan halk, pankartlar açıp, sloganlar atarak ÇED toplantısının yapılmasına engel oldu. 

 

VATANDAŞ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL İSTEMİYOR

 

ÇED toplantısı sonrasında da kömürlü termik santrale karşı olduklarını her fırsatta belirten İnece ve Dokuzhöyük halkı düşüncelerini dile getirdi.  Kömürlü termik santralin planlanan bölgeye kurulmaması gerektiğini belirten Salih Demirhan, "Kömürlü termik santral bu alana kurulmamalı. Zararları olacağına inanıyoruz. İnsana da hayvana da doğaya da her türlü zararı var. Ve bu yüzden karşıyız. Bunun olumlu bir tarafı olamaz" dedi.

 

"1 BUÇUK YILDIR CİLT TEDAVİSİ GÖRÜYORUM"

 

23 yıl doğalgazlı bir termik santralde çalıştığını dile getiren Salim Akkoyun ise, "57 yaşındayım 23 yıl termik santralde sağlıkçı olarak görev yaptım, ama yine de etkilendim. Bu yüzden ellerim inceldi, hastayım. Bir buçuk senedir cilt tedavisi görüyorum. Birçok arkadaşım daha emekliye ayrılmadan kansere yakalandı. Kan kanseri, gırtlak kanseri, bağırsak kanseri daha bir sürü... Yüzde 80 kanser oranı artıyor. Kesinlikle olmamalı. Tarım arazilerinin üstüne bu termik santral kesinlikle yapılmamalı. Burası, Trakya’nın gözde yeri. Bu yüzden halk bilinçlendirildi, ÇED toplantısı yapılamadı çünkü kömürlü termik santrali istemiyoruz. Çernobil faciasını hatırlatmak istiyorum. Tekrar aynı olayları yaşamamak için, tarım arazilerine kömürün vereceği zarar yüksek olduğu için reddettik. Tarım yüzde 80 zarar görecek. Fabrikaları bile istemedik, termik santrali neden isteyelim? Yine gelseler yine karşı geliriz. Bu toplantıların yapılmasını da, termik santralin kurulmasını da, kesinlikle istemiyoruz. 20 kilometreye kadar etki edecek. Doğalgaz santrali dahi 30 kilometre civarını etkiliyor. Diyorlar ya doğal gaz evlere yararlı ama çevreye zararlı. 30-40 kilometre kadar alanı etkiliyor, yağmur kar düşmüyor. İnsanlarda kanser hastalığına yol açıyor. Bu bölge suyla beslenen tarımın ve hayvancılığın olduğu bir bölge. Birinci derecede tarım arazisine kurmak istiyorlar bunlar rant peşindeler ben kazanayım derdindeler. Bunların hiçbiri halkı düşünmüyor. Devletten izin aldık diyorlar devlet buna izin vermemeli. Şirketler yapıyor bunları. Buradan Trakya Bölgesi'ni besliyorsun. Sen birinci derecede araziyi kömürlü termik santralle yok etmek istiyorsun. Sen para kazanacaksın diye bizi zehirlemek zorunda değilsin. Çevre Bakanlığı'nın buna izin vermemesi gerekiyor. Kimse zehirlenmek zorunda değil. Resmen kanser edici şeyler bunlar. Mesela bir çiğ yağdığını düşünün her şeyin üzerine düşüyor. Kömürlü termik santral ne yapıyor?  Tozu dumanı filtreleri olsa dahi dışarı atıyor havaya karışıyor. O gaz tarım arazisini zehirliyor. Nemin üstüne düştüğünden zehirler havayı kirlettiği için bir kırağı çiğ de olsa bütün verimli araziyi zehirliyor. O mal, bitki yetişir mi yetişmez. Bu bir gerçek. Doğal yaşamı, insanları doğrudan etkiliyor. Zehir saçıyor. Kurulmasını istemiyoruz, izin vermeyeceğiz" dedi.

 

2 MİLYON 650 BİN TON KÖMÜR YANACAK

 

İnece Beldesi’nde yaşayan ve termik santralin kurulmasına karşı olduğunu belirten Adem Sayan, da “Termik santralin kurulmasına kesinlikle karşıyız. Bilhassa kömürle çalışacak olan termik santrale karşıyız. Gazeteler de yazdı vatandaşlar da söylüyor bilim adamları da geldi burada konuştular. Dokuzhöyük halkı, bu bölgenin halkı kesinlikle istemiyor. Yılda 2 milyon 650 bin ton kömür yakacakmış. Cüruf, çıkan maddeler, yanık maddeler nereye atılacak? Diyorlar ki bu 2 milyon 650 bin ton kömürü yıkayacaklarmış. Bizim kayalık barajından akan bir deremiz var. Yan kollardan akan dere, aşağı Meriç hafızasına iniyor Saraç Körfezi’ne kadar iniyor. Bu sudan da yararlanacaklarmış termik santralin kömürü yıkanıp daha da temiz bir hal aldırılıp sonra işlenmeye girecekmiş. Havaya pis duman salmasın diye yıkanıp daha temiz bir şekilde havaya toz salmasını engelleyecekler kendilerince böyle bir sistem olduğundan bahsediyorlar. Bilim insanlarının anlatması bu yönde. Zararlı olan şeylere karşıyız. Rüzgar gülü santralleri yapsınlar, güneş enerjisinden yararlansınlar. Burada aşağı yukarı 10 bin hektar sulanan alan var. Dokuzhöyük, İnece, Karahalil, Koyunbaba,  Ulukonak’ta ne eksen yetişir. Bir bilgi aldık. Dokuzhöyük, Karahalil, Ulukonak’ın arasına kurulacakmış. Bu üçgen arasına kurulacak olan termik santral Ulukonak’a 700 metre, Dokuzhöyük Köyü’ne bin 700 metre, Karahalil köyüne 2 kilometre uzaklıkta olacak. Tarıma el verişsiz araziye kurulmalı. İnsanların yaşam alanından uzak bir yere kurulmalı ama insan sağlığına zararlı, havaya, suya karışacak ve bize geri dönecek. Herkes diyor ki 10 sene içinde herkes köyü terk eder kimse kalmaz. Katlediyor, doğayı da insanları da. Şimdi bunların amacı en kısa zamanda termik santral tesisini kurup çalıştırıp enerjiyi paraya çevirmek. Kesinlikle Trakya Bölgesi’ne yapılmasın, başka bir alternatif bulunsun ama kömürlü termik santral kesinlikle yapılmasın” dedi.

 

"ZEHİR SAÇIYOR"

 

Rusya'da meydana gelen Çernobil nükleer felaketini hatırlatan Ali Taşkın ise "1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleer Santrali patladı. Bugünkü hastaların yüzde 90'ı kanser ve  kanserden ölüyor. Demek ki bu tür santraller mikrop ve zehir saçıyor. Trakya Bölgesi'nde böyle bir santral kurulmamalı. Burada her türlü, her şey yetişiyor. Verimli tarım arazilerimiz var. İnsanları besleyen bir bölgedeyiz. Trakya mahsulün bol olduğu, her mahsulün yapılabileceği bir bölge. Termik santral Trakya Bölgesi'ni ne hale getirecek. Kaç ton kül çıkacak havaya karışan zehirli gazlarla biz ne üreteceğiz, eğer kurulursa biz ne yapacağız? Köyümün 3 kilometre yukarısına kuzey tarafına kiremit fabrikası kuruldu. Kuzeyden rüzgar estiğinde biz burada kokudan duramazdık. Bizim bu düz arazimizde, verimli topraklarımızda bizi niçin zehirlemeye çalışıyorlar. Sadece siyaseten yapılıyor bu. Trakya halkı dürüsttür, sessiz insanlardır. Trakya bir insanın kalbi gibidir. Her yer kendi toprağımız. İnsana ve doğaya zararlı olan ne varsa kurulmamalı. Olmamalı kabul edilemez. İnsanların olmadığı, tarımın yapılmadığı alanlar daha uygun olabilir. Yerleşim yerlerinden uzak bir yere de kurulabilir.  Birçok yerde rüzgar gülü enerjisi var bir çok enerji kaynağımız var, güneş enerjimiz var. Neden kömürlü termik santral? Kimler yapıyorsa bir çıkarı var elbette. Ben senin elinden ekmeğini almaya çalışırken sen banan evet der misin? Kimse demez. Yazık biz öleceğiz belki ama gelecekteki nesillerimiz görsün, duysun, bilsin. Nesillerimiz de yok olacak. Trakya’ya yakışmaz bu. Kavgaya meraklı insanlar değiliz. Ben 68 yaşındayım bir tek cinayet görmedim beldemizde. Yazık edecekler insanlarımıza. İnsanları kötülüğe sürüklemesinler.  Burada doğduk burada öleceğiz. Geçen sefer toplantıda buraya geldiler. Onlar buraya on kişi geliyor 100 tane asker getiriyorlar. Onlar da bizim çocuklarımız, askerlerimiz. Bizi karşı karşıya getirecekler.  Bunlar yanlış şeyler, yapılmamalı. İzin verilmemeli. Kim gelirse gelsin valisinden tutun Cumhurbaşkanına yine de söylerim yine söyleyeceğim. Kömürlü termik santral istemiyoruz. İzin vermeyeceğiz" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ