"Asıl amaç sağlıklı yaşamak olmalı"

Havaların ısınmasıyla spora ve spor salonlarına artan ilgi, yaz sezonunun geçmesine kısa bir süre kala Türkiye genelinde olduğu gibi Çerkezköy'de de azalmaya başladı. Nisan ayı itibari ile özellikle kadı

GÜNDEM 26.08.2018 15:46:00 0
"Asıl amaç sağlıklı yaşamak olmalı"

 

Havaların ısınmasıyla spora ve spor salonlarına artan ilgi, yaz sezonunun geçmesine kısa bir süre kala Türkiye genelinde olduğu gibi Çerkezköy'de de azalmaya başladı. Nisan ayı itibari ile özellikle kadınlar tarafından zayıflamak için tercih edilen spor alanları ve spor salonlarına ilgi azaldı. Bunun nedenini ise sağlıklı yaşamak için değil sadece zayıflamak için spor yapılmasına bağlayan spor eğitmenleri, asıl amacın sağlıklı yaşamak olması gerektiğini kaydetti.

 

 

İlkbaharın ve yaz sezonunun gelmesiyle birlikte spora yönelen vatandaşların, sezon sonuna doğru spora olan ilgisi azaldı. Özellikle kadınların, yazın gelmesiyle zayıflama isteğinin arttığını, bölgesel olarak ve hızlı bir şekilde zayıflamak için spora yöneldiğini belirten spor eğitmenleri, “İlkbahar sezonunun gelmesiyle artan üye sayılarımızda, yaz sezonunun geçmeye başlamasıyla bir düşüş söz konusu. Amacın zayıflamak değil sağlıklı yaşamak olması gerekiyor. Kadınların spor salonlarına geliş nedenleri kısa sürede kilo vermek veya forma girmek. Sporu bir yaşam tarzı haline getirmek önemli” dedi. Çerkezköy Belediyesi tarafından park ve bahçelere yapılan spor aletlerine yönelen vatandaşların ilgisinin de sezon sonuna doğru azalmaya başladığı gözlemlendi.

“DÜZENLİ SPOR VE DÜZENLİ BESLENMEK ÖNEMLİ”

Çerkezköy'de bir spor salonunda Spor Eğitmenliği yapan Yağmur Arslan, “Bir kişinin spora başlamadan önce sağlık raporu alması ve vücut analizi yaptırması gerekiyor. Kişiye özel spor ve diyet programları hazırlanıyor. Kişinin yapmak isteği spor alanına göre, Fitness, Plates, Step Aerobik, egzersiz programı hazırlanıyor. Hoca eşliğinde çalışılması da önemli bir faktör. Haftada en az 4 veya 5 gün, 1'er saat spor yapılması her insan için gerekli bir durum. Fazla egzersiz de vücudu yorabilir. Doğru beslenmeyle bu egzersizleri desteklemek gerekiyor. Sağlıklı yaşamak için düzenli spor yapmak ve düzenli beslenmek önemli” dedi.

“SPORU BİR YAŞAM TARZI HALİNE GETİRMEK ÖNEMLİ”

İnsanların spor konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Kişiler salonumuza geldiği sürece elimizden geldiğince bilinçlendirmeye ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle kadınlar yaz dönemlerinin başında hızlı ve bölgesel olarak zayıflamak adına bize başvuruyor. Fakat asıl amaç kilo vermek değil sağlıklı yaşamak olmalı. Sporu bir yaşam tarzı haline getirmek önemli. Sadece yaz aylarında değil her zaman sürdürebilmek gerekiyor” dedi. Herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi ve sonrasında spora yönelmesi gerektiğini belirten Arslan, “Özellikle tansiyon hastaları, tiroit rahatsızlığı ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka ama mutlaka doktor kontrolünden geçmesi ve bilinçli bir şekilde spora yönelmesi gerekiyor” dedi.

“BESLENME SPORDAN DAHA ÖNEMLİ”

Çerkezköy'de Spor Eğitmenliği yapan Sadrettin Özbahçeci de, gençlerin orta yaşlı kişilere göre daha çok spora yönelmeye başladığını belirterek, “Gençler artık spor konusunda daha çok bilinçli. Orta yaşlı kişiler uzaklar. Spor her yaşta yapılması gereken bir aktivite. Aynı zamanda sağlıklı bir birey olabilmek için şart. Şimdilerde hep duyuyoruz. Boyun fıtığı, bel fıtığı, kilodan kaynaklanan diğer hastalıklarla ilgili insanlar fazlasıyla yakınıyor. Hastanelere gidiyor. Bir sürü ilaç alıyorlar. Düzenli olarak spor yapan bir insanın, bunu başından beri bilinçli bir şekilde sürdüren bir kişinin, bu tür rahatsızlıklarla karşılaşma olasılığı daha azdır. Spora başlamadan önce özellikle, kalp rahatsızlığı veya tansiyon hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları olan kişiler mutlaka doktora başvurmalı ve doktor kontrolünde spora başlamalı. Beslenme spordan daha önemlidir. Sadece spor yapmak veya sadece yiyeceklerimize dikkat etmek her ikisi de tek başına yeterli değil. Haftada en az 4 gün spora vakit ayrılması gerekiyor” dedi. Spor yapan kişi sayısının oldukça düşük olduğunu söyleyen Özbahçeci, “İnsanlar bunun bilincinde değil. Bunun bilincine varmalı. Spora mutlaka zaman ayırmalı. Sadece belli dönemlerde, yaz aylarında değil hayatının her alanında spora vakit ayırmalı. Sadece kilo vermek için değil, sağlıklı yaşamak için spor yapılmalı” dedi.

Haber / Özge MERİÇ