90. Yıldönümü kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ'ı ziyareti ve Harf İnkılabı'nın 90. yıldönümü törenlerle kutlandı. Süleymanpaşa sahilinde bulunan 50. Yıl Harf İnkılabı Anıt

GÜNDEM 24.08.2018 14:10:00 0
90. Yıldönümü kutlandı

Süleymanpaşa sahilinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kutlama programında, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Selçuk Kubilay Karslı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral katıldı. 

 

"TEKİRDAĞ'I SEÇMESİ TESADÜF DEĞİLDİR"

 

Anıta  çelenklerin sunulmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral, Türk İnkılaplarının amacının yeni kurulan Türk Devletine siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda milli bir yapı kazandırmak olduğunu belirtti. Güral, "Türk Milletini çağdaşlığa ulaşabilmesi için asıl ihtiyacının kendi dil, tarih ve kültürüne kavuşması, sahip çıkası gerektiğini düşünen Atatürk, Türk Milletine asıl kimliğini iade  etme  mücadelesinde ilk adım olarak harf inkılabını gerçekleştirmiştir. Bu inkılabın kısa sürede benimsenmesi ve uygulanması için de bizzat kara tahta başına geçmiş, öğretmen, bilim insanı, milletvekillerine dersler vermiş, sınavlar yapmış ve onları bu konuda yüreklendirmiştir. Bununla da yetinmeyip yeni Türk harflerini halkına anlatmak ve öğreterek için de yurt gezilerine çıkmıştır. İşte Atatürk'ün bu amaçla gediği ilk yer Tekirdağ'dır. Böylesine önemli ve köklü bir devrimin ilk adımını atmak için Tekirdağ'ı seçmesi tesadüf değildir" dedi.   

 

SERGİLER GEZİLDİ

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından günün anısına bastırılan posta pulları İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Cömertler tarafından Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Selçuk Kubilay Karslı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral'a takdim edildi.Program, Namık Kemal Evi Mehmet Serez Sergi Salonu'nda düzenlenen "Berna Üzüm Koleksiyonundan Harf İnkılabı Takı" sergisi ve "Sezai Gençöz arşivinden Harf İnkılabı Fotoğrafları Basında Haberler" sergisinin gezilmesinin ardından son buldu. 

 

Haber / Özge MERİÇ