Kurban kesim kuralları belirlendi

Edirne Valiliği Kurban İşleri Komisyonu kurban kesiminde uyulması zorunlu kuralları belirledi. Komisyonun aldığı kararlara göre şehir merkezinde cadde, sokak, park gibi kamu alanlarında, mezarlık, nehir ve su kenarlarÄ

GÜNDEM 19.08.2018 15:33:00 0
Kurban kesim kuralları belirlendi

 

Edirne Valiliği Kurban İşleri Komisyonu kurban kesiminde uyulması zorunlu kuralları belirledi. Komisyonun aldığı kararlara göre şehir merkezinde cadde, sokak, park gibi kamu alanlarında, mezarlık, nehir ve su kenarlarında veya konut siteleri gibi ortak kullanım alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yapılmayacak.

ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK ŞEKİLDE YAPILACAK

Kurbanlık hayvan kesimleri çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile komisyonun önceden belirlediği kesim yerlerinde, köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Köy merasında kesim yapılmayacak. Atıklar meralara gömülmeyecek. Kesim alanı ve çevresine evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olacak şekilde önlemler alınacak.

GEREKİRSE RANDEVU SİSTEMİ UYGULANACAK

Belediye ve köy muhtarlarınca çevre ve halk sağlığını dikkate alacak şekilde kesim yerlerinin çevre temizliğinin yapılması hususunda gerekli tedbirler alınacak. Özel mülkünde kurban kesecek olanlar kurban atıklarını çöplere atmayıp kendi mülkü içinde uygun bir yere derin çukurlar kazarak ve kireçleyerek gömecek. Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybı ve kargaşanın önlenmesi için gerekirse randevu sistemi uygulanacak.

İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE TESLİM EDİLECEK

Kesim yerlerinde kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları, küçükbaş hayvanların kulak küpe ve nakil belgeleri köylerde muhtarlara, şehir merkezinde ise kurban kesim yeri sahiplerine teslim edilecek. Muhtarlar ve kesim yeri sahipleri de en geç 30 Ağustos mesai bitimine kadar küpe, pasaport ve nakil belgeleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne teslim edilecek. Kurban olarak kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sayısı 7 Eylül’e kadar İl Müftülüğüne de bildirilecek.

Haber / Özge MERİÇ