Borçlu ekonomi, kırılgan ekonomidir

Çerkezköy'de partililerle bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili faik Öztrak ekonomi ile ilgili konuştu.

GÜNDEM 10.08.2018 16:54:00 0
Borçlu ekonomi, kırılgan ekonomidir

 

Çerkezköy’de partililerle bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili faik Öztrak ekonomi ile ilgili konuştu. Türkiye’nin borç batağına batırıldığını ifade eden Öztrak “Borçlu ekonomi kırılgan ekonomidir. Dövizle borçlanmalarının önü açılan firmalar bu borçlarını ödemek için döviz alıyorlar. Türkiye’deki demokrasiye ve hukuk devletine güveni kalmayan yabancılar kaçıyor. Siz kalkıp millete diyorsunuz ki ‘yastığının altındaki dövizi çıkart’. Milletin yastığının altında döviz kalmadı, yastık gitti yastık. Yatacak yastık bırakmadılar millette” dedi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, partisinin Çerkezköy İlçe Teşkilatını ziyaret etti.

EKONOMİYE DEĞİNDİ

Öztrak parti binasında Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Nedim Yılancı, İlçe Başkanı Engin Camcı, Belediye Başkan Yardımcıları Enver Bayram ve İmdat Özgör, Meclis Üyeleri Uğur Erem, Ali Çalışkan, Yüksel Sevil, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar, ilçe yönetimi ve partililer tarafından karşılandı. Ziyarette konuşan Öztrak, “Seçimlerden sonra ziyarete gelememiştim. Hem ziyaret etmek hem de genel konuları konuşmak istedim” dedi.

NEDEN ONLARI BU KADAR HEYECANLANDIRIYOR?

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’un Malkara’da yaptığı CHP’ye yönelik eleştirilerine cevap veren Öztrak “CHP’nin iç işleri onları neden bu kadar heyecanlandırıyor. Şentop bunlarla uğraşacağına gidip Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Sen bizim liderimizsin, ama partimizin üstüne basa basa oraya çıktın’ desin” diye konuştu.

BUNUN NESİ İSTİSMAR?

Tren kazasıyla ilgili istismar iddialarına ilişkin de konuşan Öztrak “Neyi istismar etmişiz? 25 canımızı kaybettik. Hala hastanelerde yatan yaralılar var. Mustafa Şentop ‘Bir gün önce reddetmiştik, bunun da reddedileceği belliydi, o yüzden istismardır’ dedi. Biz bir daha bu tip kazalar olmasın diye önerge verdik. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil. Derdimiz vatandaşımız ölmesin, yaralanmasın. Bunun neresi istismar? Buna istismar demesini, Mustafa Şentop’un önergenin reddedilmesi nedeniyle duyduğu vicdan azabına bağlıyorum. Araştırma komisyonu kurdururduk. Meclis tatildeyken komisyonun çalışması yönünde karar alırdık. Kimse bunun üzerinden siyaset yapmasın. Bu konunun mecliste gündeme alınması için gerekeni yapalım” dedi.

TEK SORUMLUSU MEVCUT HÜKÜMET

Şentop’un ekonomi ile ilgili de konuştuğunu anımsatan Faik Öztrak “Dünyadaki sistem değişiyor, ondan bu krizler oluyor demiş. Mevcut yönetimin yaptığı hiçbir şey yok sanki. Ülkeyi getirip borca batıracaksın, 100 küsür milyar dolar olan dış borcu 466 milyar dolara kadar çıkaracaksınız. Sonra ‘Döviz Amerika’nın açtığı savaşla artıyor’ diyeceksiniz. Borç alan emir de alır. Dövizdeki yukarı doğru sıçramanın tek sorumlusu mevcut hükümet. Şirketlerin 450 milyar dolar kur zararı var. Ya zaman yapacak, ya işçi çıkartacak ya da işletmeyi kapatacak. Bunlar işsizlik, enflasyon, milletin sırtına yüklenen fatura demek” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER BELLİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Onların doları varsa, bizim de halkımız var, Allah’ımız var” sözlerini anımsatan Faik Öztrak “Bu işleri Allah’a havale ettiysek artık o koltukta oturmamaları lazım. Bırakacaklar, o koltuklara bu işi çözecek olanlar gelecek”  dedi. Yapılması gerekenlerin belli olduğunu dile getiren Öztrak “Yabancı düşman hayaletleri ile uğraşmayı artık bir yana bırakacaksınız. Ekonomiyi yeniden sağlam çapalara bağlayacaksınız. Hukuken sağlam, ekonomik olarak sağlam, demokrasi olarak sağlam çapalara bağlayacaksınız. Ülkeyi bu çapalarla yöneteceksiniz ki insanlar size inansın. Hukuk devletini yeniden tesis edeceksiniz. Ülkenin küresel yarışta güçlenmesini sağlayacak yapısal önlemleri alacaksınız. Kapsayıcı büyüme modeline geçeceksiniz, büyümenin nimetlerinden herkesin yararlanmasını sağlayacaksınız. Ekonomik ve çevresel dengeleri koruyacaksınız. Bir 100 gün programı açıklanıyor. Ekonomi aşırı ısınmış, su kaynatıyor, siz orada bir sürü proje açıklıyorsunuz. Bu büyük projeler için finansmanınız var mı? Bu projelerin gerektirdiği ithalatı yapabilecek misiniz? Ondan sonra bugün damadın yönetimindeki hazine çıkıyor diyor ki ‘büyümeyi yüzde 3’e, yüzde 4’e çekeceğiz. Hangisi doğrusu söylüyor? Aralarında anlaşmaları lazım” dedi.

YASTIK GİTTİ YASTIK

Öztrak “Dövizle borçlanmalarının önü açılan firmalar bu borçlarını ödemek için döviz alıyorlar. Türkiye’deki demokrasiye ve hukuk devletine güveni kalmayan yabancılar kaçıyor. Siz kalkıp millete diyorsunuz ki ‘yastığının altındaki dövizi çıkart’. Milletin yastığının altında döviz kalmadı, yastık gitti yastık. Yatacak yastık bırakmadılar millette. Herkesin biran önce aklını başına toplaması lazım.           Bu gidiş gidiş değildir, çok sıkıntılı bir gidiştir” dedi.

HİÇBİR ŞEY İYİYE GİTMEDİ

Gençlerin endişe içinde olduğunu, insanların evlerinin tapularını, arabalarının ruhsatını bankalara kaptırma korkusu yaşadığını, insanların işlerini kaybetme korkusu içerisinde olduğunu söyleyen Öztrak “Bunları bu millete yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Hani seçimlerden sonra her şey iyiye doğru gidecekti. Hiçbir şey iyiye gitmedi, her gün biraz daha kötüye gidiyor” dedi.

NEREDE DURACAĞI BELLİ DEĞİL

Dolardaki yükselişin sorulması üzerine konuşan Öztrak “Gerçekçi tedbirler alınmadığı sürece, sorunun ne olduğunun farkında olunduğu gösterilmediği sürece, başımızı kuma gömmeye devam edersek,, önlem almazsak, bu işin nerede duracağı belli değil. Bu gidiş bir şeyi daha gösteriyor. Maalesef bunu durdurmanın bedeli de her gün biraz daha ağırlaşıyor. Maalesef bunun faturası da milletimize çıkacak. Onun için nerede duracağı belli olmaz. Sonunda bir bakarsınız IMF’nin kapısında durursunuz” dedi.

BİR TEK NEDENİ VAR

Seçimlerden sonra Türkiye’nin rejim değişikliğine gittiğini söyleyen Öztrak “Tek adam parti devletine doğru gittik. Ne olacaktı, hızlı karar alacaktık, bir an önce bütün meseleleri çözecektik. Tek adam parti devletinde sadece bir konuda hızlı karar aldık. Bütün Türkiye’deki kanunları iptal ettirdik, her şeyi cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile düzenlemenin önünü açtık. Anayasa ‘kanunla düzenlenen alanlarda cumhurbaşkanı kararnamesi ile düzenleme yapılamaz’ diyor. Cumhurbaşkanı kararnameleri ile düzenlemeler yapıldı. Bütün atamaları yaptılar, damadı ekonominin başına da getirdiler. Kaç gündür sürekli atamalar yapılıyor.İstediği gibi cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarma hakkına sahip. O zaman bu dolar niye böyle. Türk ekonomisi hani güçlüydü? Niye tahkimatı yapmadın, niye elinde yeterince rezerv olmadan bu konjektüre yakalandın? Niye senin borcun 450 milyar doları geçti? Neden milletin tüm borcu, şirketlerin borcu, devletin borcu üçünü topladığın zaman senin senelik gelirini açtı ilk defa? 2005’ten beri hep üste doğru gidiyor. Daha önce yoktu, kriz zamanında  bile böyle bir şey yoktu. Türk ekonomisi borca batırıldı. Borca batırılan ekonomilerin değişmez kaderi de budur. Zannedersiniz ki Amerika dedi diye oluyor, zannedersiniz ki dünya konjektürü dedi diye oluyor, bir tek nedeni var. Borçlu ekonomi kırılgan ekonomidir” dedi. Türk lirasının sene başından beri kendi liginde en fazla değer kaybeden para olduğunu söyleyen Öztrak, konuşmasının ardından partililerin sorularını da yanıtladı.

BUNLARI TARTIŞMAMIZ DAHİ GEREKSİZDİ

Parti içi meselelerin sorulması üzerine Öztrak “Biz kendi hatalarımızı kendi içimizde tartışırız. Ama bazı şeyleri sineye çekebilmek mümkün değil.  Partide kimsenin ‘ben yüzde 30 oy aldım, parti yüzde 22 oy aldı’ deme hakkı yok. Meydanlara geleceksin, genel başkan yardımcının dahi ismini ağzına almayacaksın, hiçbir milletvekilini yanına çıkarmayacaksın, bayrağını dalgalandırtmayacaksın, diğer bütün cumhurbaşkanı adayları kendi partilerine  bir oy isterken sen istemeyeceksin, ondan sonra ben fazla aldım, onlar az aldı diyeceksin. Kusura bakmasın. Bunları tartışmamız dahi gereksizdi. Başta  ‘ben karşı çıkmayacağım’ dendi. Türkiye’de rejim yeniden değişiyor. Türkiye’de dolar 6 lira olmuş, ne genel merkezin  ne de bir başkasının şu an çıkıp da partinin içinde şu oluyor, bu oluyor diye tartıştırmaya hakkı yok” dedi.

“HİÇBİR ZAMAN KURULTAY YAPMAKTAN KAÇMADIK”

Hiçbir zaman kurultay yapmaktan kaçmadıklarını dile getiren Öztrak “Mahalli idare seçimlerine kadar bu işi götürelim demenin nedenleri nedir diye bunu konuşmuyoruz. Biz kendi içimizde genel merkezi de tartışırız, sayın İnce’yi de tartışırız. Bizim o cesaretimiz var. Biz birbirimize karşı eleştirimizi de yaparız ama kol kırılır yen içinde kalır. Kimsenin partiyi zaafa uğratmaya hakkı yok. Önümüzde belediye seçimleri var. İktidar partisinin 17 puan altındayız. Bu farkı kapatacağız, sonra da burada seçimi alacağız.  Bizim şuanda 2 önemli meselemiz var. Birincisi vatandaşın canını yakan bu ekonomik yangının biran önce söndürülmesi  için iktidardan gerekeni yapmasını istemek. İkincisi mahalli idareler seçimlerinde Çerkezköy’de de Tekirdağ’da da iktidarı elimizde tutmak” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU