Ormanların yüzde 60'ı risk altında

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangınları ile ilgili açıkl

GÜNDEM 26.07.2018 14:01:00 0
Ormanların yüzde 60

Orman yangınlarının büyük bir bölümünün piknik ateşi yakılması, sigara izmariti atılması gibi ihmal ve kusurlardan kaynaklandığını belirten TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, yangınların yalnızca ağaçlara değil ormanda yaşayan tüm canlılara zarar verdiğini söyledi. Yaz mevsiminde orman yangınlarında belirgin bir artış görüldüğünü dile getirdi.

 

 

ALO 177 ORMAN YANGIN İHBAR HATTI

 

 

Orman ekosisteminin büyük zarar gördüğünü belirten TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, “Orman yangınlarıyla ağaçların yanı sıra orman altı bitki örtüsünü ve ormanın içinde yaşayan çok sayıda canlıyı kaybediyoruz. Her geçen yıl iklim değişikliğinin etkisiyle yangın riski daha da artıyor. Ormanlık alanlarda çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Yapılan yanlış bir hareket binlerce hektar orman alanının ve canlının hayatını kaybetmesine neden olabilir. Ormanda ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin ormana atılmaması ve bir yangın görüldüğünde hemen ALO 177’nin aranması gerekiyor” dedi.

 

 

"VATANDAŞLARA ÖNEMLİ ROLLER DÜŞÜYOR"

 

 

Orman Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında yer alan bilgiler kapsamında konuşan Çoğal, "Son günlerde ortalama 11 yangın çıkıyor. Antalya, Muğla, İzmir, Manisa ve Hatay illeri orman yangını sıralamasında ilk beş sırayı teşkil ediyor, 33 ildeki yangınların yüzde 50’si bu illerde gerçekleşiyor" dedi. Sözlerine devam eden Çoğal, "Türkiye’de 2002 yılında orman yangınlarına müdahale süresi ortalama 40 dakika iken Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yatırımlarla bugün 15-16 dakikaya kadar geriledi. Yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi etkisi altındaki Türkiye’de ormanların yüzde 60’ı yangın riskiyle karşı karşıya" dedi.

 

 

Haber / Özge MERİÇ