'Kaza değil cinayet'

Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Pazar günü Çorlu'da meydana gelen ve Türkiye'yi yasa boğan tren faciası ile ilgili yaptığı açıklamada "Bu kaza değil görerek ve biler

GÜNDEM 11.07.2018 14:41:00 0

Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Pazar günü Çorlu’da meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybettiği, 338 kişinin de yaralandığı tren faciasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

 

 

''BEKLENMEYEN YAĞIŞLAR DEĞİL''

 

 

Uzunköprü İstanbul seferini yapan TCDD treninin, Çorlu Sarılar Köyü civarında yaptığı kaza sonucu 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 338 kişinin de yaralandığını belirten Serfiçe “Öncelikle; kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz” dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ‘Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir’ açıklamasını yaptığını belirten Serfiçe ''Oysa Meteoroloji Mühendisleri Odası yetkilileri; ‘kaza bölgesine en yakın ölçüm istasyonlarından biri olan Çorlu Meteoroloji İstasyonunun yağış tekerrür analizlerine göre bölgede meydana gelen yağışlar 7 yılda bir görülmesi mümkün yağışlardır’ denilmektedir.  Yani kazaya neden olan yağışlar beklenmeyen-olağanüstü yağışlar değildir” dedi.

 

 

''KAZAYA DAVETİYE ÇIKARDI''

 

 

Jeoloji uzmanlarına göre ise yapı yerindeki zeminin jeolojik-jeoteknik özellikleri ile bölgenin meteorolojik özelliklerinin dikkate alınmadığını, gereken menfez kesit ve projeleri ile menfez üstü ve çevresinde taşkın sularına karşı yapılması gereken dolgu ve koruyucu duvarların usulüne uygun yapılmadığını kaydeden Serfiçe “Facianın meydana geldiği bu menfez geçişinde mühendislik kriterlerinin dikkate alınmaması ve toprak dolgu yapılması kazaya adeta davetiye çıkarmıştır” dedi.

 

 

''İHMAL VE UMURSAMAZLIK''

 

 

Gerek Bakanlığın açıklaması, gerekse kaza yeri görüntülerinin mühendisliğe önem vermeyen bir yapım hatasının yine bir faciaya yol açtığının çok açık olarak görüldüğünü söyleyen Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe “Kazanın ana nedeni bellidir,  ihmal ve umursamazlık.  Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir olayla karşılamazsınız. TCDD Yapım ve TCDD Taşımacılık dairelerinin ayrılması sonucunda; yapım ve taşımacılık plan ve hedeflerinin birlikte değerlendirilmediği, yapım aşamasında şartname kriterlerinin müteahhit firmaların insafına bırakıldığı gerçeğidir kazayı yaratan. Ayrıca 2013 yılına kadar demiryolu güzergâhlarında görevli olan yol bekçilerinin masraf(!) nedeniyle işlerine son verilmesi ve rutin günlük kontrollerin yapılmaması bugün yaşadığımız kazanın bir diğer önemli nedenidir” dedi.

 

 

''TCDD'NİN KURUMSAL YAPISI PARÇALANDI''

 

 

Kazanın asıl nedeninin kamu yararı ve güvenliğini tali planda gören politikalar olduğunu savunan Serfiçe “Ülkemizdeki siyasi iktidarlar demiryollarının özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi politikaları ile TCDD'nin kurumsal yapısı parçalanmıştır. Bu nedenle personel azaltılmış ve nitelikli personel kurumdan uzaklaştırılmıştır. Daha fazla kâr amacıyla kurum yatırımları azaltılmış, lokomotif bakım ve yol bakım atölyeleri de işlevsizleştirilerek küçültülmüştür. Bir kısmı ise eleman yetersizliği bahane edilerek kapatılmıştır” dedi.

 

 

''SORUMLU YETKİLİLER İSTİFA ETMELİ''

 

 

Aynı zamanda Trakya Kent Konseyleri Birliği üyesi olan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe her olaydan ders alması gereken idarelerin, ne yazık ki birer başsağlığı ile gündemi geçiştirdiğini ifade ederek “Bizler de bir süre acılarımızı paylaşıyor olsak da sonrasında yeni bir kazaya kadar sessiz kalıyoruz. Kısacası yaşanan acılardan yetkililerin olduğu kadar bizler de ders çıkarmıyor ve doğruları o anda, hemen ve sürekli talep etmiyoruz. Olması gereken; kamu yararı içeriğinden arındırılmış mevcut kamu idaresi eğer benzer faciaların yaşanmasını istemiyorsa mühendisliğe, bilimsel teknik gerekliliklere uymalı ve kamusal hizmet gören bağımsız kurumların denetimine açılmalıdır. Bu tür kazalar görerek ve bilerek cinayettir ve çağdaş ülkelerde olmaz. İlk sorumlu; devleti yönetenlerdir. Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Trakyalılar olarak sorumlu yetkililerin istifası gerekmektedir” dedi.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ