Kırkpınar Güreşleri buruk yüreklerle başladı

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 657'ncisi düzenlenen Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde yaşanan tren kazasında hayatını kaybeden 24 kişinin anıs?

GÜNDEM 10.07.2018 16:01:00 0
Kırkpınar Güreşleri buruk yüreklerle başladı

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, belediye önünde oluşturulan kortejle başladı. Festivalde Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaşanan tren kazasında hayatını kaybeden 24 kişinin anısı adına  belediye bandosu, davul ve zurna çalmadan başlatıldı.

 

 

"HER ZAMAN AĞALIĞA HAZIRIM"

 

 

Bu yıl 657'ncisi düzenlenen festivalde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Milletvekilleri Erdin Bircan ve Okan Gaytancıoğlu'nun yanı sıra açılışa Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu yer aldı.  Kırkpınar Ağası İş Adamı Seyfettin Selim'in de katıldığı kortej Edirne Belediyesi'nden Atatürk anıtına kadar yürüdü. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası sebebiyle belediye bandosu, davul ve zurna çalmadı. Programda sadece Kırkpınar marşı seslendirildi. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı söylendi. Ardından konuşma yapan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, tren kazasında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, "Vahim kazada ölmüşlere rahmet ailelere sabırlar diliyorum. 657’nci Kırkpınar hayırlı olsun. Kırkpınar hamisi olarak Kırkpınar olduğu müddetçe her zaman müdahale edeceğim. Her zaman ağalığa hazırım" dedi.

 

 

“KAYBETTİĞİMİZ YURTTAŞLARIMIZA DUYDUĞUMUZ SAYGIDIR"

 


Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'in ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde meydana gelen kazada hayatını kaybeden 24 vatandaşın anısına Kırkpınar açılışının buruk bir şekilde yapıldığını ifade ederek, "Kırkpınar ecdadımız tarafından her yıl her şeye rağmen mutlak suretle gerçekleştirilmiştir. Geçen yıllarda fetö darbe girişiminin ardından Kırkpınar güreşlerini gerçekleştirdik. Bu yılda Çorlu'da meydana gelen kazadan sonra Kırkpınar ritüelimiz olan davul zurnayı çaldırmadık. Kortej yürüyüşümüzde de bando tek ezgi dahi çalmadı. Bu akşam Saraçlar Caddesi'ndeki konseri Perşembe akşamına erteledik. Bu bizim kaybettiğimiz tüm yurttaşlarımıza duyduğumuz saygıdır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Dünya var oldukça Türk Milleti ebediyen var olacaktır. Türk Milleti gelenekleriyle görenekleriyle sevinçleriyle hüzünleriyle kahkahalarıyla hep beraber şanlı yiğit millettir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kılacak millettir" dedi.

 

 

"EDİRNE GÜREŞLE YATIP GÜREŞLE KALKACAK”

 

 

 

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu da tren kazasını hatırlatarak hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı diledi. Kırkpınar’la ilgili değerlendirmelerde bulunan Karslıoğlu, "9 - 15 Temmuz arasında Edirne güreşle yatıp güreşle kalkacak ve Edirnemize önemli bir ticari ekonomik canlılık sağlayacak. Buna rağmen yağlı güreşler Edirne'nin beklentilerini tam karşılayamamaktadır. Bunun birçok sebepleri var. En önemli sebebi Kırkpınar'ın bir mevzuata sahip olmaması. Yerel yönetimlerin sorumluluğunda bir mevzuat düzenlemesi yapmak suretiyle, bütçesi, gelir kaynağı, her şeyden önce bir yağlı güreş federasyonunun kurularak kurallarının belirlenmesi ve kurumsallaşması gerekmektedir. Bu konuda büyük eksiklik var. İkinci eksiklik, özellikle Kırkpınar'ın sahip olduğu objelerinin görsel aktivitelerle, eğlencelerle desteklenerek sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması lazım. Kırkpınar'ı turizm ürününe dönüştürerek, Edirne'nin turizmde bir marka kent olmasında alt bileşen olarak desteklenmesi lazım. Bu konuda tanıtılması ve uluslararası alanda da tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

 


 

KONSERLER VE EĞLENCELER ERTELENDİ

 


 

Edirne Belediyesi tarafından 657'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinliği adı altında yapılması planlanan konserler ve eğlenceler Perşembe gününe ertelendi.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU