Tren faciasının bilançosu açıklandı; 24 ölü, 318 yaralı

Muratlı ile Çorlu arasında Sarılar mevkiinde dün akşam yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen facia sonrası arama kurtarma çalışmaları sabaha kadar devam etti. Üzücü olayda 24 ki?

GÜNDEM 9.07.2018 08:22:00 0
Tren faciasının bilançosu açıklandı; 24 ölü, 318 yaralı

Sabah saatlerinde Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi'nde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, saat 07.00'de tren faciası ile ilgili açıklama yaptı.

 

AKDAĞ: 24 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

Dün saat 17.20 sıralarında Çorlu’da aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu tren kazası meydana geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Büyük üzüntü içindeyiz” dedi. Arama- kurtarma çalışmalarının saat 06.00 itibarıyla tamamlandığını belirten Akdağ, “Kaza sonucunda 24 kişi yaşamını yitirdi. Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın gerekli tedavileri de devam etmektedir. Hasta yakınları Sağlık Bakanlığımızın 184 numaralı telefon hattından hastanedeki yakınlarının durumları ile ilgili bilgi alabilirler. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet temenni ediyoruz. Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” dedi.

 

ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

 

Akdağ, adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini ifade ederek “Tekirdağ Valiliğimizde kurulmuş olan kriz yönetim merkezi, meselenin en başından itibaren meseleye etkin ve hızlı biçimde müdahale etmiştir. Ankara'dan değerli bakanlarımız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan ve Sağlık Bakanımız Ahmet Demircan olay mahalline intikal etmişler ve hem gerekli incelemeleri yapmışlar hem de buradaki verilen hizmetlere, yapılan çalışmalara destek olmuşlardır. Ben olay olduğu anda Kayseri'deydim, Kayseri'den olay mahalline intikal ettim. Bütün bir gece boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız meseleyi yakından takip ettiler. Kendilerini birkaç defa bilgilendirdik, talimatlarını da aldık” dedi. AFAD, jandarma, Sağlık Bakanlığı UMKE ve 112 ekipleri, Ulaştırma Bakanlığı ekipleri ve diğer kamu kuruluşlarının ilgili ekiplerinin çok yönlü olarak birbirlerine destek olacak şekilde meseleye süratle müdahil olduklarını belirten Akdaş “Yağış sebebiyle zeminin çok yumuşak olması başlangıçta bazı zorluklara yol açmışsa da ifade ettiğim gibi süratli ve etkin bir müdahale kazanın hemen akabinde gerçekleştirilmiştir. Tekrar hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor” dedi.

 

 

318 YARALI BAŞVURDU

 

Hastanelere 318 yaralının başvurduğunu belirten Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise “Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. 124 hastamız şu anda müşahede ve tedavi altında. Durum bu, yaralı sayısı bu. Tüm milletimize geçmiş olsun. Ölenlere, hayatını kaybedenlere Cenabı haktan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

 

“EN SON BAKIM NİSAN AYINDA YAPILDI”

 

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan da, adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü belirterek “Eksiklikler varsa bunlar ortaya çıkarılacak. Elbette ki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.  Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir” dedi.

 

 

“MAKİNİSTLER TARAFINDAN GÖRÜLME ŞANSI YOK”

 

8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 treninin bu yolu kullandığını,  ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düştüğünü kaydeden Arslan “Bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer 5 vagon menfezi geçmekle yan yatmışladır” dedi. Arslan, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet ve ailelerine sabır dilerken, yaralılara da acil şifa diledi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ