Dengeli beslenme başarıda büyük rol oynuyor

Üniversiteye geçişte bu yıl ilk defa uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 30 Haziran- 1 Temmuz'da yapılacak. Sınava sayılı günler kala, uzmanlar sınav öncesi beslenme konusunda uyarıl

YAŞAM SAĞLIK 25.06.2018 15:01:00 0
Dengeli beslenme başarıda büyük rol oynuyor

UZMANLAR ÖNERDİ

Adaylar için sınav döneminde beslenme önerilerinde bulunan uzmanlar “Sınava sayılı günün kaldığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeli, kahvaltı ve ana öğünleri kesinlikle atlamamalı, ara öğünler de yapmalı, gün içinde süt, et, tahıl, meyve ve sebze gibi farklı besin gruplarından tüketmeye mutlaka özen göstermesi gerekiyor” dedi. 

 

KAHVALTI MUTLAKA YAPILMALI

Güne zinde bir başlangıç yapmak, gün içinde ise dikkati ve öğrenmeyi sağlamak için mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini belirten uzmanlar “Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, süt, peynir veya yumurta, taze sebze ve meyveler pekmez, reçel veya bal gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Ayrıca yoğurt veya süt, yulaf, keten tohumu, taze veya kuru meyvelerden oluşan besleyici bir kahvaltı da tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeğinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri, sebze yemeklerini, haşlama, buğulama, fırında veya ızgara et, balık, tavuk, hindi yiyebilirsiniz. Şişkinlik gibi problemleri aza indirgemek için baklagilleri tercihen öğle yemeklerinde tüketebilirsiniz. Yemeklerin yanında yoğurt, ayran, cacık ve salatalara ve tam tahıllı ekmeğe de yer verebilirsiniz. Gün içinde 2-2.5 litre veya 6-8 bardak su içmeye özen göstermelisiniz. Dikkat ve konsantrasyon için demirden zengin besinler çok önemli” dedi. 

 

ARA ÖĞÜNLER ÖNEMLİ

Çalışma masasında uzun süre ter döküldüğü için yorgunluk ve dikkat dağınıklığı yaşamamak adına ara öğünlerin önemli rol oynadığını belirten uzmanlar “Ara öğünlerde kuru veya taze meyveler ve yanında yoğurt veya süt ve fındık, ceviz badem gibi yağlı tohumların tercih edilebileceğine değinen Sabri Ülker Vakfı, hafıza güçlendirmeye ve konsantrasyon arttırmaya destek olabilecek yağlardan zengin badem, fındık gibi yağlı tohumlara, omega-3 yağ asitlerinden zengin ceviz tüketimine de dikkat çekiyor. Sınavdan bir gün önce sindirim ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşamamak için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi gaz yapıcı besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Yine sınavdan bir gün önce herhangi bir besin alerjisine karşın şimdiye kadar hiç yenmemiş herhangi bir besini veya yemeği ilk defa o gün denemek de önem taşıyor. Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminde kaçınılması, uyku düzenini kontrol etmek açısından önem taşıyor. Kahvaltıda peynir çeşitleri, tercihen haşlanmış yumurta, taze sebze ve meyveler ile taze meyve suyu veya süt ve tam tahıllı ekmek, bir tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya pekmezle dengeli bir kahvaltı tabağı oluşturulabilir. Kahvaltıda tuz içeriği yüksek yiyecekler veya tuz kullanımından uzak durulması, sınavda ekstra susuzluğa yol açarak huzursuzluk yaratabileceği sebebiyle tavsiye edilmiyor” dedi. 

 

 

Haber / Ayşenur AYDIN