Sigaranın zararlarına dikkat çektiler

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli Cumhuriyet Meydanı'nda tütün ve tütün ürünü kullanımının zararları konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Yetkililer, sigara tiryak

GÜNDEM 1.06.2018 15:19:00 0
Sigaranın zararlarına dikkat çektiler

İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri, vatandaşlara dağıttıkları broşürlerde sigaranın zararlarını anlattı. Sigaranın dünyada en yaygın tütün ürünleri arasında yer aldığını belirten yetkililer “İnsan sağlığına oldukça zararlı olan türün birçok hastalığa da yol açıyor. Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Bunlardan en az 250’si zararlı ve 50’den fazlasının da kansere neden olduğu biliniyor” dedi.

 

MİLYONLARCA KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

 

Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirten yetkililer “Sigara alışkanlığı bulunanlar daha sağlıklı yaşamak için sigarayı bir an önce bırakmalıdırlar. Sigara içenler kendini ve sevdiklerini yakmasın. Sağlıklı yaşamak için sigaraya hayır” dedi.

 

VÜCUTTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

 

Sigara alışkanlığı olanların sigarayı bıraktıklarında vücutta meydana gelen değişikliklerle ilgili bilgi veren uzmanlar “Sigara içimi bırakıldığında vücutta 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra da kandaki nikotin düzeyi azalır tat ve koku duyusu artar. 72 saat sonra da hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar” dedi.

 

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN DESTEK ALABİLİRSİNİZ

 

Sigara tiryakilerinin kendi kendilerine sigarayı bırakabileceği gibi ihtiyaç duymaları halinde sigarayı bırakma konusunda uzman kişilerden de yardım alabileceğini belirten yetkililer “Sigarayı bırakmak isteyenler, yardım almak için Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigarayı Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak ihtiyaçları olan desteği alabilirler. Ayrıca uzmanlaşmış hekimden destek almak istenirse 182’yi arayarak Merkez Hekim Randevu Sistemi’nden destek alacaklar en yakın sigara bırakma polikliniği için randevu alabilirler yada doğrudan polikliniklere doğrudan başvurabilirler” bilgisini verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU