Tek tedavisi, glutensiz diyet ile beslenmek

Çerkezköy Nurullah Narin Ortaokulu'nda düzenlenen seminerde konuşan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz toplumu bilinçlendirmek, gerekli ürünlere daha kolay

GÜNDEM 7.04.2018 17:00:00 0
Tek tedavisi, glutensiz diyet ile beslenmek

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından Çerkezköy Nurullah Narin Ortaokulu’nda düzenlenen seminerde Çölyak hastalığına dikkat çekildi.

 

 

ÇÖLYAKLA YAŞAMAK ZOR VE PAHALI

 

Saat 12:00’da düzenlenen programda konuşan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, 25 yıl bilmeyerek ve son altı yılda tanı almış bir çölyaklı olduğunu belirterek “Çölyak bugün toplumun çoğu üyesinin bilmediği fakat başına gelince onunla yaşamayı ve yaşam şekli haline getirmeye çalıştığı hastalıktır. Tabi çölyakla yaşam zor ve pahalıdır” dedi.

 

 

“ÇÖZÜM ÜRETMEK GEREKİYOR”

 

Çölyak hastalığının, arpa, buğday, çavdar ve yulafın doğal yapısında bulunan bir çeşit protein olan gluten maddesine bağışıklık sisteminin tepki vermesi olduğunu ifade ederek “Bu tepki sonucunda ince bağırsağın içindeki vilüs yapılarının yok olması ile emilim işleminin yerine getirilememesi nedeniyle gıdalardan almamız gereken vitamin, mineral ezilemez ve kana karışamaz. Bunun sonucunda beslenme bozukluğu ve çölyak ortaya çıkar. Biz yetişkinler bile nefsimizle mücadele ederken bu çocukların dayanma gücünü nasıl artıracağız. Sorunlar bunlarla bitmiyor ama bir çözüm üretmekte gerekiyor” dedi.

 

 

“BİR ALERJİK SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIĞIDIR”

 

Yılmaz, toplumu bilinçlendirmek, gerekli ürünlere daha kolay ulaşmak ve çölyaklı çocukların da dışarıda gönül rahatlığıyla sosyalleşebileceği kafeler açabilmek için bu yola gönül koyduklarını ifade etti. Yılmaz’ın konuşmasının ardından Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Çölyak Hastalığının, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen tüysü oluşumların bozulmasına neden olan, dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsaklarda hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu kaydeden Sunal “Bu hasarı buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein oluşturmaktadır. Çölyak hastalığında ailevi kalıtım söz konusudur. Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar” dedi.

 

 

“YAŞAMIN HERHANGİ BİR DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR”

 

Hastalığın yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabildiğini kaydeden Sunal “Çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkla ortaya çıktığı görülmüştür. Ameliyat,doğum sonrası, gebelik, viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. İnsanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir” dedi. Çölyak hastalığının görülme sıklığının yüzde bir ile binde 3 arasında değiştiğini dile getiren Sunal Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’una tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta bekleniyor” dedi. Sunal, çölyak hastalığının çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal husursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama, boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıktığını belirterek “Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekte birlikte belirtiler başka hastalıkları da düşündürmekte olduğundan teşhisi zor olan hastalıklardandır. Erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Teşhiste kan testleri, serolojik özel testler ile ön tanı konmakta, kesin tanı içinse ince bağırsak biyopsisi gerekiyor. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları ayrıcı marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmeli glütensiz gıdaları tüketmelidir. Çölyak hastalarımız tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk, una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları bezin hazırlamada kullanabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, evde çekilmiş güvenli baharatlar kullanılabilir” dedi.

 

 

KONUŞMASIYLA DUYGULANDIRDI

 

Çölyak hastası Irmak Mutlu’nun babası Serkan Mutlu da konuşmasıyla salondakileri duygulandırdı. Optimed Hastanesi diyetisyeni Sinem Kaya çölyak hastalarının diyetleriyle ilgili bilgi verirken, seminerin ardından Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği yetkilileri, Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal’a ve Diyetisyen Sinem Kaya’ya teşekkür belgesi verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ