Tedavi edilmezse ölüme götüren bir hastalık

Kapaklı'da düzenlenen seminerde konuşan İrmet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Rahmi Kaya kanserin;  hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara ya

GÜNDEM 7.04.2018 16:53:00 0
Tedavi edilmezse ölüme götüren bir hastalık

Cumhuriyet Halk Partisi ve Özel İrmet Hastanesi işbirliği ile 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla ‘Meme Kanseri’ ile ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.

 

 

“TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE ÖLÜME GÖTÜREN BİR HASTALIK”

 

Önceki gün 14:00-16:00 saatleri arasında parti binasında düzenlenen seminerde İrmet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Rahmi Kaya meme kanseri ile ilgili bilgi verdi. Kanserin;  hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak tedavi edilmediği taktirde hastayı ölüme götüren bir hastalık olduğunu kaydeden Kaya “Kadınlarda en sık görülen kanser türleri ise meme kanseri, rahim, yumurtalık kanseri, mide, bağırsak kanseri ve akciğer kanseridir. Süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri diyoruz” dedi.

 

 

RİSK FAKTÖRLERİ

 

Risk faktörlerini ‘yaş genetik, aile öyküsü, kalıtsal sendromlar, menarş, selim meme hastalıkları, geçirilmiş meme kanseri, alkol, obezite, oral kontraseptifler, beslenme, radyasyon’ olarak sıralayan Kaya “Aylık meme muayenesi (kendi kendine muayene) 20-39 yaş, yıllık meme muayenesi 40-49 yaş, 40 yaşından başlayarak iki ya da her yıl bir kez mamografi, 50 yaş ve üstünde aylık, yıllık ve her yıl mamografi. Kendi kendine muayene 20 yaş ve üzerinde adet başlangıcından 5-7. günlerinde; adet görülmüyorsa ayın aynı gününde elin orta parmaklarının 3 iç yüzeyleriyle en az 5 dakikalık masaj şeklinde yapılmaktadır. Muayenede dikkat edilmesi gereken hususlar ise şekil bozukluğu, çekinti, renk değişikliği, meme başı akıntısı, kitle ve ağrıdır” dedi.

 

 

NASIL AYIRT EDİLDİĞİNİ ANLATTI

 

İyi ve kötü huylu lezyonların nasıl ayırt edildiğini de anlatan Dr. Kaya, “Memenin düzgün sınırlı, lastik kıvamında ve yuvarlak olması olası iyi huylu lezyona; sert, meme başında çekilme / kanlı akıntı ve ciltte gamzeleşme olması ise kötü huylu lezyona işarettir” dedi. Kaya, sunumunun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

 

Haber / Özge MERİÇ