72 yıldır helva yapıyor

10 yaşındayken kentin ünlü tahin helvası imatçılığı yapmaya başlayan 82 yaşındaki Salih Ergülen, oğlu Gökhan Ergülen (53) ile birlikte üç kuşaktır üretime devam ediyor.

GÜNDEM 8.03.2018 21:39:00 0
72 yıldır helva yapıyor

Babasının bakır teknede başladığı helva imatçılığını 72 yıl önce devralan Salih Ergülen, bu tadı yaşatmak için kuyumcu dükkânını kapatan oğlu Gökhan Ergülen'i yanına alarak mesleği öğretti. Salim Ergülen, az miktarda üretilen helvayı diğer helvalardan ayıran en büyük özelliğinin pancar şekeri kullanılıp elle yoğrulması olduğunu belirterek “Ben 82 yaşındayım, 72 yıldır yapıyorum bu işi. Çocukluktan 10 yaşında babamın yanında başladım çalışmaya. Daha sonra bu mesleği tamamen öğrendim. Babam bu helvayı yaptığında dükkân önünde kuyruklar oluşuyordu. Ben sanat okulunu bu işi yapmak için bıraktım. Çok sayıda müşterimiz var. Günlük ürettiğimiz helvalar tamamen el yapımıdır. Hiçbir zaman fabrikalaşıp üretimi artırmayı düşünmedim. Babamın ustası Makedonya Üsküp'te yaşayan amcamdı. Şimdi ben de bu mesleği oğluma öğrettim. Ürettiğimiz helvaların tamamı doğal malzeme. İçine susam, tahin ve pancar şekeri koyarak hazırlıyoruz. En büyük özelliği, pancar şekeri olması. 3 kuşaktır bu helvanın tadı hiç değişmedi. Bunu müşterilerimiz söylüyor. Oğluma bu işi öğrettiğim için artık gözüm arkada değil” dedi.

 

“TALEP ÇOK”

 

Üniversitede işletme okuyan ve daha sonra kuyumcu dükkânı açan Salih Ergülen'in oğlu Gökhan Ergülen de babası çırak bulamadığı için iş yerini kapatıp helva imalatçılığı yapma kararı aldı. Siparişlerin gün geçtikçe arttığını ve taleplere cevap vermekte zorlandıklarını anlatan Gökhan Ergülen, "Edirne'de çok sayıda müşterimiz var. Kentte son zamanlarda gelen turistler de bizim helvalarımızdan satın almaya başladı. Yunanistan ve Bulgaristan'da çok sayıda müşterimiz var” dedi

 

Haber / Ruşa ELMA