"Termik santralin zararı yok demek, geleceğimiz için bir vebaldir"

Makamında basın açıklaması yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, hem Kızılpınar Mahallesi ile ilgili eleştirilere cevap verdi hem de termik santral ile ilgili konuştu. MHP Çerkezköy İlçe BaÅ?

GÜNDEM 6.03.2018 19:10:00 0

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay saat 11:00’da makamında basın açıklaması yaptı. 2017 yılının geride kaldığını belirten Akay, “2017 yılı Çerkezköy ile alakalı çalışmaların arttığı bir yıl oldu. 2018 de Büyükşehir Belediyesi’nin, Çerkezköy Belediyesi’nin çalışmalarının gün yüzüne çıktığı bir yıl olacak” dedi.

 

“ŞUURSUZCA YAPILMIŞ AÇIKLAMALARDIR”

 

Kızılpınar Mahallesi ile ilgili yapılan eleştirilere cevap veren Akay “Kızılpınar ile ilgili algıyı yönetmekle ilgili bir süreç yaşıyoruz. ‘Kızılpınar çok çekti, son 4 yılda Kızılpınar’da hiçbir çalışma yapılmadı’ gibi çalışmalardan bihaber, çalışmaları yok sayma, yanlış aksettirme gayretiyle şuursuzca açıklama yapacaksın. Bunlar vatandaştan da milletten de kopuk şuursuzca yapılmış açıklamalardır. Altyapı çalışması yapılırken tabi ki çamur olacak. Kanalizasyonu yerin altından değil başka yerden götürebiliyorlarsa formülünü bize de öğretsinler” dedi.

 

“17 CADDEDEN 10’U TAMAMLANDI”

 

Kızılpınar’da 80 kilometre kazı yapıldığını ifade eden Akay “Çerkezköy Belediyesi, TESKİ’nin altyapı çalışmasını tamamlayarak teslim ettiği cadde ve sokaklarda bekletmeden üst yapı çalışmalarına başlıyor. Kızılpınar’da yerleşim alanı içinde 17 cadde ve 287 sokak var. 17 caddeden 10’u tamamlandı. 63 tane de sokak tamamlandı. 22 tanesinde asfalt, 12 tanesinde kuru beton, 18 tanesinde demirli beton çalışması yapıldı. 11 tanesinde de çalışmalar bitmek üzere” dedi.

 

“55 SOKAĞI DAHA YAPACAĞIZ”

 

KIzılpınar’da Büyükşehir Belediyesi tarafından da caddelerin yapıldığını söyleyen Akay Kanalizasyon borusu döşenen yolların fotoğrafını çekerek, ‘belediyecilik bu mu’ diyerek şuursuzca açıklama yapıyorlar. Millet yapılan çalışmaların farkında. Bugün Kızılpınar’da 55 sokağın beton yol ihalesi var. İhalenin ardından Nisan başı itibari ile TESKİ’nin teslim ettiği 55 sokağı daha yapacağız. Büyükşehir Belediyesi de kalan 7 cadde için ihaleye çıktı. Nisan-Mayıs ayında 7 caddeyi yapacak” diye konuştu.

 

“FATURASINI SANDIKTA ÖDEDİLER”

 

Kızılpınar’daki yol çalışmaları için geçtiğimiz aylarda İller Bankası’ndan 15 milyon TL borçlanma talebinde bulunduklarını anımsatan Belediye Başkanı Vahap Akay “Temmuz-Ağustos’ta çalışmaları tamamlayacağız. Kızılpınar ile yatıp Kızılpınar ile kalkanlar o zaman ne anlatacak? Bizler bahanelerin arkasına saklanmıyoruz. Bahanelerin arkasına saklanan beceriksizlere sesleniyorum. Geçmiş dönemde Kızılpınar’ı yöneten beceriksizler bunun faturasını sandıkta ödediler” dedi.

 

90 MİLYON LİRALIK YATIRIM

 

Kızılpınar’a toplamda yapılan yatırımın 80-90 milyon lirayı bulduğunu söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “İşi siyasete dökerek, sadece atıp tutarak Çerkezköy’e nasıl zaman kaybettirdiklerini biliyoruz. Kızılpınar’ı siz yönettiniz, geçmiş dönemde imar planı düzenlediniz. Nüfus artacak belli. Buraya insanlar gelecek. Bunun altyapı projesini neden koymadınız? Bu anlayışla belediyecilik yapmaya çalışanlara millet faturayı ödetti. Bu tutumun nedeninin farkındayız” diye konuştu. Verdikleri sözlerin büyük bir çoğunluğunu yerine getirdiklerini söyleyen Akay “Bunun rahatsızlığı var. Milletin memnuniyetinin de farkındalar. Geçmişte Kızılpınar’ı hangi şartlarda teslim aldığımızı anlattık. Bunları kimse unutuldu sanmasın. Kızılpınar ve Çerkezköy’ün geleceği için çalışmaya devam ediyoruz. Borç yükünü dengeleyerek hizmet etme anlayışından da geri durmadan çalışıyoruz. Kimse Kızılpınar üzerinden bir şey söylemeye kalkmasın” ifadelerini kullandı.

 

“49 MİLYONLUK KAMU BORCU ÖDENMEMİŞ”

 

Kızılpınar’da altyapı, kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmalarının Temmuz 2016’da başlatıldığını ifade eden Akay “İller Bankası tarafından projelendirildi. Bu çalışmaların ardından Kızılpınar 70-80 yıl altyapı ile ilgili sorun yaşamayacak. Kızılpınar büyüdükçe, yerleşim alanları dışında da çalışmaların devam edeceğini söyleyen Akay “Borçlu belediye devraldık. Belediyelerde yatırım borcu olabilir. Bizim serzenişimiz 49 milyonluk kamu borcuna. 2004-2014 yılları arasında kamu borcu ödenmemiş. Biz bir yandan hizmet etmeye çalışırken bir yandan da bu borçları ödüyoruz” dedi.

 

“KÖSTEK OLMAK YERİNE DESTEK OLSUNLAR”

 

Çerkezköy’e hizmet etmek isteyenlerin bir şeylere engel olmak yerine, belediyenin yatırımlarına köstek olmak yerine destek olması gerektiğini kaydeden Akay “Bağlık Viyadüğü Projesi hazır. İhaleye çıkacak. Ama 3 aydır Karayolları’ndan bir imzayı bekliyoruz. Para isteyen, yatırım isteyen yok. Yatırım yapmaya da zaten niyetleri yok. Çerkezköy’ü haritada görmüyorlar. Bağlık Mahallesi’nin iki yakasını bir araya getirecek 15 milyonluk yatırım için bir yazının imzasını bekliyoruz. Çerkezköy bunu mu hak ediyor? Zamanındaki beceriksizliklerinden gocunmayacaklar, destek olacaklar. İmzayı bekleyen Bağlık Mahallesi’ndeki 15 bin insan” dedi.

 

“SİYASETE MALZEME EDİLEMEYECEK KADAR HAYATİ BİR MESELE”

 

Önümüzdeki hafta mahalle toplantılarına da başlayacaklarını ve vatandaşlara bunları anlatacaklarını söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, termik santral ile ilgili de konuştu. Termik santral konusunu siyasetin, her şeyin dışında tuttuğunu ifade eden Akay “Bu iş ne Çerkezköy Belediyesi’nin ne Cumhuriyet Halk Partisi’nin, ne Milliyetçi Hareket Partisi’nin ne de AK Parti’nin meselesidir demeden,  ‘Bu, Çerkezköy’ün meselesidir’ dedim. Termik santral meselesi, siyasete malzeme olamayacak kadar hayati bir mesele. Buna herkes sahip çıkmalı. Sahip çıkmayanları eleştirdiğim zamanlar oldu, eleştireceğim zamanlar da olacak ama bunu siyasetin bir argumanı haline getirmedim, getirmeyeceğim” dedi.

 

“GELECEĞİMİZ İÇİN BİR VEBALDİR”

 

Bir süre önce Kahramanmaraş Afşin’e gittiğini söyleyen Akay “Termik santral ile ilgili bize anlatılmayan gerçekleri gördüm. Ben akıllı kömürün ne olduğunu sorduğumdan beri ilanlarda akıllı kömür ifadesini göremiyorum. Bu kömürü akıllı kömür diye izah etmek aklımızla oynamaktır. Kusura bakmasınlar ben aklımla oynatmam” dedi. Termik santralin Çerkezköy’de yaşayan herkesin meselesi olduğunu kaydeden Başkan Akay “Bu mücadeleyi burada yaşayanlar vermeli” dedi. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in termik santralle ilgili “Zaralı olsa biz de yapılmasını istemezdik” sözlerinin hatırlatılması üzerine konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Zararı olsa karşı çıkmaz mıyız diyorsunuz. Zararı var ama siz karşı çıkmıyorsunuz. Depolanacak kömürün tozlarından Çerkezköy’ün zarar görmeyeceğini söyleyebilirler mi? Akılsız kömürden çıkacak cürufu Çerkezköy’e zarar vermeden kaybedebilecekler mi? Meriç Nehri’nde su buraya nasıl getirilecek? Çerkezköy’ün yer altı suyunu kullanacaklar. Bu kar mı zarar mı? Kömür yıkadıktan sonra suyu nereye gönderecekler? Termik santralin zararı yok demek geleceğimiz için bir vebaldir” dedi.

 

“FİKRİMİ İSTEYEN HERKESE GİDERİM”

 

MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz’in geçtiğimiz hafta, termik santralle ilgili yaptığı “Belediye Başkanı Vahap Akay topladığı bilgileri bize sunarsa kol kola gider, arazide bekler, yaptırmayız. Termiğin zararlarının farkındayız” açıklamasıyla ilgili de konuşan Akay “Benden fikrimi isteyen herkese giderim. Basın açıklamasından sonra MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz’i de arayacağım. Tereddütlerimi ve gözlemlerimden aldığım sonuçları herkese anlatırım” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU