"Hedef 5 yıldızlık projelerle destan yazmak"

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Türkiye'de 2017 yılında son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığı tespit edildiğini belirtti.

GÜNDEM 2.03.2018 23:06:00 0

Son 15 yılda; DSİ tarafından 2003 yılına kadar 276 adet baraj inşa edilerek işletmeye alındığını, 2003-2017 yılları arasında 508 adet barajın tamamlandığını, 2023 yılı sonuna kadar 727 adet barajın tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Acu “2003 yılı başında toplam sulanabilir alan 48 milyon dekar iken, son 15 yılda 17 milyon dekar arazi sulamaya açıldı. Ülkemizde toplam 85 milyon dekar sulanabilir zirai arazinin, 65 milyon dekarı sulamaya açılarak, sulu tarım ile birlikte çiftçilerimize 32 milyar TL zirai gelir artışı sağlandı” dedi.

 

5 YILDIZLI SULAMA PROJELERİ

 

Ülkemizdeki suyun yüzde 74’ünün sulamada, yüzde 13’ünün içme-kullanma suyu, yüzde 13’ünün sanayi suyu ihtiyacını karşılamada kullanıldığını söyleyen Acu “Sulama projelerinde önceliklerimiz 5 Yıldızlı Projeler. DSİ tarafından ‘’Yatırım Programına’’ teklif edilecek aday sulama projelerinde; çiftçilerin sulama talebinin olması, arazinin verimli olması, su kaynağının (baraj veya gölet) hazır olması, cazibe sulaması yapılabilmesi, toplulaştırmanın yapılabilir olması gibi kriterlere göre değerlendirme yapılıyor. Bu kıstasların tamamını sağlayan projelere, “5 Yıldızlı Sulama Projeleri” adını veriyoruz” dedi.

 

“KOLAYLIKLAR SAĞLANIYOR”

 

Artık Klasik Sulama Sistemlerini terk ettiklerini söyleyen Acu “DSİ tarafından geliştirilen sulama sistemlerinin mevcut yapısına bakıldığında yüzde 35 klasik sistem, yüzde 40 kanalet, yüzde 25 borulu kapalı sistem uygulandığı görülüyor. Bu oranın bütün sulama projelerinde, etkin bir sulama yönetiminin ve önemli miktarlarda su tasarrufunun sağlanması maksadıyla yeni yapılacak projeler ve eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile yüzde 45-50 seviyelerine ulaşmasını öngörüyoruz. Bu politika kapsamında ülkemizde borulu sulama sisteminin kullanıldığı alanlar 2009 yılında 278 bin hektar iken 2017 yılında yaklaşık 1 milyon hektara yaklaştı. Yeni yapılan sulama projelerinde borulu su dağıtım şebekesi yoğun bir şekilde kullanılıyor. Yatırım programında olan sulama projeleri tekrar gözden geçirilerek, mümkün olan açık sulama sistemleri, kapalı sulama şebekelerine dönüştürülüyor. Bu sistemlere geçmek için çiftçiler teşvik edilerek gereken kolaylıklar sağlanıyor”” dedi.

 

“HEDEF TAMAMINI SULAMAYA AÇMAK”

 

Hedeflerinin 2023 yılına kadar; 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazilerin tamamını sulamaya açmak olduğunun altını çizen Acu, “Hedefimiz yüzde 25 olan borulu sistem oranını; 2019 yılında yüzde 36, 2023 yılında yüzde 49 seviyesine çıkarmaktır. Bu bağlamda bütçe imkânları doğrultusunda, işletmeye açılmış açık sistem sulamaların kapalı sisteme rehabilitasyonları yapılmaktadır. Sulama projeleri ile kırsaldaki göçün önlenerek vatandaşın yerinde istihdamı sağlanacak, tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlanacak, gelir artışı elde edilecek, Ülkenin mevcut depolama kapasitesinin arttırılması ile küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması sağlanacak, yer altı suyu potansiyeli emniyetli rezervde tutulacak, yer altı suyundan pompajlı sulamaların cazibeli sulamaya dönüştürülmesi neticesinde enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyeti düşürülecek, taşkın zararları ve toprak erozyonu önlenecek” dedi.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN