"Geleceğimizi karartmamalıyız"

Geçtiğimiz haftalarda termik santrali yerinde incelemek amacıyla Batı Marmara Gazeteciler Derneği'nin ev sahipliğinde yapılan Kahmaranmaraş Afşin gezisinin ardından bugün de Kapaklı Belediyesi'nin organiza

GÜNDEM 28.02.2018 21:34:00 0

Kapaklı Belediyesi’nin organizasyonunda Belediye Başkanı İrfan Mandalı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, Pınarça halkı ve vatandaşlardan oluşan 82 kişilik heyet sabah erken saatlerde 2 otobüsle Zonguldak’a hareket etti. Çatalağzı Termik Santrali’nin bulunduğu bölgede termik santralin etkilerini yakından görmek amacıyla düzenlenen geziye katılan heyet öğlen saatlerinde Zonguldak’a ulaştı.

 

BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET

 

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve beraberinde Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, Çerkezköy Tema Vakfı Temsilcisi Nilüfer Ceylan, Makine Mühendisi Mehmet Uz, Başkan Yardımcısı Veli Çekan, Pınarça Mahalle Muhtarı Özcan Bozkaya, öğleden sonra Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i makamında ziyaret etti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kapaklı Belediye Başkanı Mandalı, “Biz buradaki örneği görmeye geldik. Bizim şehrimize de termik santral kurulmak istendiği için Zonguldak’ı ziyaret ettik. Değerli Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile bu konuda istişare etmek istedik” dedi.

 

“EN VERİMLİ TOPRAKLAR YOK EDİLİYOR”

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise; “Öncelikle şehrimize hoş geldiniz. Termik Santraller halkı sıkıntıya sokmaktadır. Kendinizde gezip inceleyince daha iyi anlayacaksınız. En verimli topraklar böylelikle yok ediliyor. Halktan uzak yerlere yapılması gerekiyorsa yapılır. Güneş enerjimiz, rüzgar gülümüz var bunları değerlendirmek gerekiyor. Halkımız da bunları görüyor ve önlem almak için kamuoyu oluşturuyor. Bu konuda sizi tebrik ediyor, destekliyorum. Santraller halkın bulunmadığı bölgelere kurulmalı. Elektrik bir ihtiyaçtır ancak bunu rüzgar tribünleri veya güneş enerjisi ile çözmeliyiz. Halkımızı, çocuklarımızı ve geleceğimizi karartmamalıyız. Maalesef halkımız santralin zararlarını yavaş yavaş görmeye başladı. Bölgenize ÇED raporlarının alınmaması ile ilgili mücadelenize devam edin. Mücadeleniz için hepinizi kutluyorum. Olması gereken budur.” şeklinde konuştu.

 

“OKULLARIN KARŞISINA SANTRAL DİKTİLER”

 

Akşam saat 17:00’da Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıda da Kapaklı heyetine termik santral ile ilgili sunum yapıldı. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın açılış konuşmalarının ardından konuşan Zonguldak TEMA İl Temsilcisi ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Üyesi Berran Aydan, Zonguldak’ın havası en kirli ilk 5 il arasında yer aldığını söyledi. Termik santral yerli kömürle çalışırken, 2006-2007’ye gelindiğinde Zonguldak’a özel sektörün geldiğini söyleyen Aydan “Ereğli ile Amasra arasında 52 kilometrede 13 tane termik santral var. Mahallelerin içine, okulların karşısına santral diktiler” dedi. Zonguldak Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin, Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk’ün konuşmalarının ardından toplantı sona erdi. Kapaklı heyeti, yarın Çatalağzı Termik Santralinin bulunduğu bölgelerde incelemelerde bulunacak.

 

Haber / Ayşenur AYDIN