"Kişisel veriler, kişinin rızası olmadan işlenemez"

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında "Kişisel verilerin korunması" konulu eğitim düzenlendi.

GÜNDEM 28.02.2018 21:11:00 0

10:00-16:00 saatleri arasında düzenlenen eğitime 20 kişi katıldı. Eğitimci Süleyman Işık, kişisel verinin tanımını yaparak sunumuna başladı. Kişisel verinin, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade ettiğini kaydeden Işık, kişisel verilerin işlenmesi, veri sorumlusu, kişisel verilerin işlenme şartları konularında da bilgi verdi. Kişisel verilerin ancak ilgili kişinin açık rızası ile işlenebileceğini kaydeden Işık, özel nitelikli kişisel veriler ve İşlenme şartları ile ilgili de konuştu.

 

BAZI HALLERDE AÇIK RIZASI OLMADAN İŞLENEBİLİR

 

Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleri ile ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verilerinin özel nitelikli kişisel veriler olduğunu kaydeden Işık, “Özel nitelikli kişisel veriler, ilgilisinin açık rızası olmaksızın işlenemez. Ancak sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, kanunlarda öngörülen hallerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir” dedi. Kişisel verilerin ancak ilgili kişinin açık rızası olduğu zaman aktarılabildiğini kaydeden Işık, ‘Veri sorumlusunun aydınlatma yükümlülüğünün kapsamı’, ‘Veri sorumlusunun yükümlülükleri’, ‘Veri Sorumlusu Sicili’ konularında da sunum yaptı.

 

Haber / Ruşa ELMA