Üniversite ve sanayi Çerkezköy'de buluştu

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi' ev sahipliğinde Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün organizasyonuyla düzenlenen üniversite-sanayi buluşmasında, firmaların Ar-Ge ve Tas

GÜNDEM 27.02.2018 18:55:00 0
Üniversite ve sanayi Çerkezköy

Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü organizasyonuyla Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde “Üniversite-Sanayi Buluşması” düzenlendi. Üniversite ile sanayicileri buluşturma toplantıları çerçevesinde üniversiteden öğretim üyeleriyle, firmaların temsilcileri bir araya geldi.

 

ÇÖZÜM YOLU ARADILAR

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda düzenlenen toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, KOSGEB Tekirdağ Müdürü Esin Sayın, KOSGEB Çorlu Müdürü Tolga Erkan, Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden; Prof. Dr. Özer Göktepe, Prof. Dr. Fatma Göktepe, Prof. Dr. Ziya Özek, Prof. Dr. Rıza Atav ve Öğretim Görevlisi Özlem Güney Karadişoğulları’nın yanı sıra firmaların Ar-Ge ile Tasarım Merkezleri yöneticileri katıldı. Firmaların Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri temsilcileriyle, üniversite öğretim üyeleri bir araya gelerek sorunlarını konuştu ve çözüm yollarını aradı.

 

“AMAÇ, NİTELİKLİ ÜRÜNLER ÜRETMEK”

 

Toplantının açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Türkiye genelinde 796 Ar-ge ve Tasarım merkezinin bulunduğunu, bunların da 40 tanesinin Tekirdağ’da yer aldığını söyledi. Bunun çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Akçal, “Bu sayının her geçen gün artacağına inanıyoruz. Ülkedeki ihracatı ve yüksek teknoloji ihtiva eden ürünlerin artırılması için Ar-Ge yapmak lazım. Ar-Ge’yi de üniversiteler, teknoparklar ve firmaların ilgili bölümleri yapmaktadır. Bundan sonraki amacımız nitelikli ürünler üretmek” dedi.

 

“DAHA GÜZEL İŞLER ÇIKARTMALIYIZ”

 

Bugüne kadar Ar-Ge merkezi sayılarını artırmak istediklerini ve bu hedefe ulaştıklarını söyleyen Akçal Bundan sonra buralarda nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor. Bizim bunlara destek olmamız lazım. Tecrübeli Ar-Ge merkezleriyle yeni başlayan firmaları bir araya getirerek daha güzel işler çıkartmalıyız. Kalıcı çalışmalar yaparak bu çalışmaları sürekli devam ettirmeliyiz” diye konuştu.

 

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 50 MİLYAR EURO

 

Toplantıda ilk olarak Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özer Göktepe, teknik tekstil ile ilgili sunum yaptı. Teknik tekstillerin, AB tekstil cirosunun yüzde 30’unu teşkil ettiğini belirten Göktepe “Bu oran Almanya (yüzde 50), Avusturya (yüzde 45) ve Fransa (yüzde 40) gibi ülkeler için daha yüksek. Hazır giyim, kord bezi ve yol ve binalarda kullanılan jeo-tekstil benzeri teknik tekstil ürünleri dahil edildiğinde Pazar büyüklüğü 50 milyar Euro’ya ulaşmaktadır” dedi.

 

TEKNİK TEKSTİLLERİN ÖZELLİKLERİ

 

Göktepe, teknik tekstillerin özelliklerini de şöyle sıraladı: “Kritik öneme sahip malzeme ve ürünler, Yüksek katma değer, Daha yüksek kâr marjları, Moda ve sezondan bağımsız rutin üretim, Büyük partiler halinde rahat çalışma, Ekonomik krizlerden daha az etkilenme, Yüksek pazar istikrarı.”

 

FİRMALAR TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

 

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Özlem Güney Karadişoğulları da, endüstriyel ürün tasarımı hakkında sunum yaptı.  Sunumların ardından firmalarda karşılaşılan sorunlar dile getirilerek, daha önceden bu soruları yaşayan firmaların tecrübeleri paylaşıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU