"Termik santral halk sağlığını ciddi ölçüde etkileyecek"

Cumhuriyet Halk Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu'da basın toplantısı

SİYASET 26.02.2018 16:16:00 0

Çorlu'da bir otelde düzenlenen basın toplantısına, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, CHP Çorlu İlçe Başkanı Yıldıray Arıcı ve partililer de katıldı.

 

“HALKIN SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK”

 

Toplantıda konuşan Faik Öztrak çevre ve halk sağlığının görev alanına girdiğini belirterek “Bu konuda Tekirdağ’da çok önemli gelişmeler yaşandı. Bunlardan bir tanesi Trakya’da bir dizi termik santral yapma projesi var. Ama dönüp baktığınız zaman bu bölgelerin büyük kısmı organize sanayi bölgelerine yakın alanlarda. Havası, çevresi kirlenmiş olan Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Ergene, Saray’a yapılmaya çalışılıyor. Bunlar gerçekten insan sağlığını önemli derecede etkileyecek projeler. ‘Suyu Meriç’ten getireceğiz’ diyorlar. Nasıl yapacaksınız, nasıl getireceksiniz? Suyun durumu ne olacak? Bunu inceleyen bakan yok. ‘Orada kömür var biz şimdi burada termik santral yapacağız’ diyorlar. Bu kadar kirliliğin olduğu yerde kömürlü enerji santralleri de buraya kurduğunuz zaman bu halkın sağlığını ciddi ölçüde etkileyecektir. Sonuçta buraları boşaltırsınız. Benim çok dikkatimi çekiyor. Bizim parti örgütümüz belediye başkanlarımız bu şekilde bu projelere karşı çıkma eylem planı yaparken halkın katılımı bunlara yeterince olmuyor. Yapılan projeler tamamen halkımızın sağlığını koruyacak, halkımızın malını mülkünü koruyacak. Dolayısıyla bu eylemlere halkımızın daha yoğun bir şekilde katılması benim en önemli dileğim.” dedi.

 

 “VİCDANİ GÖREVİMİZ”

 

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ’ın nüfus artışından dolayı Büyükşehir Belediyesi 11 ilçeye 11 okul yaptı. Çok da önemli değil diyorlar. Büyükşehir Belediyemiz 100'den fazla okulda, bakım onarım, mantolama, doğalgaz dönüşümü ve malzeme yardımı yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin asli görevi değil” dedi. En son 28 tane ilkokulun içme suyu depolarını yenilediklerini söyleyen Albayrak “Asli görevimiz mi? Değil ama vicdani görevimizdir. Bizim bu ihtiyaçlara duyarsız mı kalmamız gerekiyordu' Bu ihtiyaçlara duyarsız kalamayız. Asli görevimiz ya da değil, vatandaşın ihtiyacı varsa, bizim asli görevimizdir” dedi.

 

“SU YER ALTINDAN ÇEKİLİYOR”

 

Tekirdağ'da şu anda yıllık su tüketiminin yaklaşık 60 milyon metreküp olduğunun söyleyen Albayrak “Yüzde 90'ı 420 tane kuyudan, yer altından çekiliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi diğer büyükşehir belediyeleri gibi yüzey suyu, baraj suyu kullanmıyor. Çokal Barajı devletin barajı. Biz oradan tonu 1 liraya su alıyoruz, köylere 25 kuruşa satıyoruz. Bütün bunlara baktığımız zaman Büyükşehir Belediyesi olarak ilk meclis toplantımızın ikinci oturumunda tek fiyat kapsamında su fiyatını belirlerken Büyükşehir Belediye Meclisi oy birliği ile karar aldı. Tüm meclis üyelerimiz evet dedi. Daha sonra su fiyatlarını açıkladığımızda itiraz ettiler. 2018 yılı itibari ile faturamızı da yeniledik. Üç bölümlük faturanın ilk bölümü TESKi'nin aldığı bölüm. Hemen altında yasal olarak alınması gerek bölüm olan ilçe belediyesi katı atık bedeli var. Onun altında da Büyükşehir Belediyesi çöp imha bedeli var. Daha sonra çevre temizlik vergisi var. Biz birinci bölümdekini alıyoruz. Faturadaki diğer bölümler olmazsa vatandaşlar belediyeye üç kere gelmek zorunda kalacak. Bu konu ile ilgili her ilgili `Yerel yönetimler halka hesap veriyor' isimli toplantılar düzenleyeceğiz” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ