"10 yıl sonra vicdan azabı çekecekler"

Çerkezköy Kuzey Kafkaslar Kültür ve Dayanışma Derneği, Tekirdağ Gümüşhaneliler Derneği ile Çerkezköy Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret eden Çerkezköy Bele

GÜNDEM 23.02.2018 20:54:00 0

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Kuzey Kafkaslar Kültür ve Dayanışma Derneği, Tekirdağ Gümüşhaneliler Derneği ile Çerkezköy Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti. 3 derneğin bir süre önce gerçekleştirdikleri kongrelerinde göreve gelen yönetim kurullarına başarılar dileyen Akay, geçtiğimiz günlerde termik santralle ilgili inceleme yapmak üzere Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri Kahramanmaraş Afşin gezisi ile ilgili dernek üyelerine bilgi verdi.

 

AFŞİN İZLENİMLERİNİ PAYLAŞTI

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ilk durağı Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği oldu. Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram ile birlikte saat 19:00’da derneği ziyaret eden Akay, Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Ataç ve üyeler tarafından karşılandı. Bir süre önce gerçekleştirilen kongrede yeniden başkanlığa seçilen Emrullah Ataçay ve yönetimine hayırlı olsun temennisinde bulunan Akay, geçtiğimiz günlerde termik santralle ilgili inceleme yapmak üzere Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri Kahramanmaraş Afşin gezisi ile ilgili izlenimlerini de paylaştı.

 

“MUKAYESE ETMEK İÇİN GİTTİK”

 

Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin daveti ile Çerkezköy ve Kapaklı’dan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte Afşin’deki termik santrali incelemek, termik santralin bölge halkını nasıl etkilediğini gözlemlemek için Kahramanmaraş Afşin’e gittiklerini söyleyen Akay “Orası ile Çerkezköy’ü mukayese etmek için gittik. Afşin’in Çoğulhan Mahallesi’nde 2 tane termik santral var. A santral 1970’li yıllarda yapılmaya başlanmış. 1998’de B santral yapılmaya başlanmış. A tipi santral kapalıydı, B tipi santral ise faal olarak çalışıyor” dedi.

 

“İÇLER ACISI BİR MANZARA”

 

Önceden 12 bin olan Çoğulhan nüfusunun termik santralden sonsa 2 bine düştüğünü söyleyen Akay “Orada 400 hektarlık santral sahası giderek yayılmış. Çerkezköy’deki 500 hektarlık alan da yayılacak. Termik santral bugünün meselesi değil. Çocuklarımız, torunlarımız nelerle karşılaşacak. Bugünden bunları öngörmeliyiz. Afşin’de kent merkezi, çarşı merkezi neredeyse terk edilmiş alan haline gelmiş. Ne çarşı kalmış ne de dükkan. İçler acısı bir manzara var” diye konuştu.  

 

“DERELER KAPKARA OLMUŞ”

 

Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santral ile ilgili hazırlanan ÇED raporunda santralde kullanılacak suyun Meriç Nehri’nden çekileceğinin belirtildiğini söyleyen Akay “Bu santral dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yer altı suyunu çekmek zorunda kalacak. Afşin’de Ceyhan Nehri’nden su çekilmiş ve kömürün yıkandığı su derelere aktarılmış. Dereler kapkara olmuş. Su kullanımı, atık suyun derelere gidişi şehri etkilemiş” dedi. Afşin’de kömür tozunun arabaların üstünde, çarşıda, her yerde hissedildiğini söyleyen Akay “Kömürün tozu şehri mahvetmiş” dedi.

 

“SANAYİ İLE SANTRAL ARASINA SIKIŞMIŞ 300 BİN NÜFUS OLACAK”

 

 Çerkezköy’de yakılacak kömürün cüruf oranının yüzde 40 olduğunu söyleyen Akay, “Afşin’de çıkarılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santral 2 bin metre uzağımızda.  Çerkezköy’ün bahçesine termik santral yapılmasıyla ilgili tereddütlerimizi paylaşıyoruz” dedi. Çerkezköy’de 5 yıl önce 111 bin olan nüfusu 5 yılda 160 bine dayandığını söyleyen Akay “Her yıl yüzde 10 büyüyoruz. Termik santral yapılırsa bu göçün terse gideceği açık bir gerçek. Çoğulhan’da başka gidecek yeri olmayan vatandaşlar orada yaşamak zorunda bırakılmış. Biz bunu istemiyoruz” dedi. Çerkezköy ve Kapaklı’nın bir tarafında 500 tane sanayi kuruluşu olduğunu, ormandan hava alacağı tarafa da termik santral yapılmak istendiğini söyleyen Belediye Başkanı Vahap Akay “Termik santral ile fabrika bacaları arasına sıkışmış 300 bin nüfus olacak” dedi. Afşin’den insanlara bir dokunduklarını bin af işittiklerini söyleyen Akay, anlatılanlarla yaşanılanların bir olmadığını gözlemlediklerini belirtti.

 

“TEREDDÜTLERİMİZİ YÜKSEK SESLE KONUŞMALIYIZ”

 

Çerkezköy’de 2017 yılı Ocak ayında yaptırdıkları ankette vatandaşların yüzde 77’sinin termik santral istemediği sonucunun çıktığını, 2017 yılı Kasım ayında ise aynı anketi tekrar yaptırdıklarını ve termik santral istemeyenlerin oranının yüzde 87’ye çıktığını söyleyen Akay “İnsanlara anlatınca bu oran daha da yukarıya çıkacak. Tereddütlerimizi yüksek sesle konuşmalıyız” dedi. Termik santral ile ilgili ÇED raporu sürecinin devam ettiğini belirten Akay “Bu süreçte bizim de hukuki itirazlarımız var. Ankara’ya sesimizi yüksek bir şekilde duyurmalıyız. Bu bir siyasi söylem değil” dedi.

 

“10 YIL SONRA VİCDAN AZABI ÇEKECEKLER

 

Termik santralin savunulabilir bir tarafının olmadığını belirten Başkan Vahap Akay “Bugün termik santral yapılsın diyenler, buraya termik santral yapılırsa 10 yıl sonra bu kararları yüzünden vicdan azabı çekecekler. O günler gelmeden toplanıp ‘Biz termik santral istemiyoruz’ demek zorundayız. Silivri’de o dönemde iktidar muhalefet tüm siyasi partilerin milletvekilleri, ilçe başkanları bir araya gelerek ‘Silivri’ye termik santral istemiyoruz’ dediler” şeklinde konuştu.

 

“SU FİYATLARI DÜŞECEK”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay dernek başkanlarının talep ve beklentilerini de dinledi. Su fiyatlarının yüksek olduğunun dile getirilmesi üzerine konuşan Akay “Mayıs ayında TESKİ’nin genel kurulu var. Orada su fiyatları ile ilgili düşüş olacak. Şuan da alınan ücretlerin hepsi su bedeli değil. Önceden belediyeler atık su bedeli almayabiliyordu. Büyükşehir yasası ile birlikte su bedelinin yarısı kadar atık su bedeli alınması zorunluluğu getirildi” dedi.

 

“VATANDAŞLAR KÖTÜ KOKUDAN KURTULACAK”

 

2019 yılında Çerkezköy’ün içme suyu hattının yenileneceğini söyleyen Akay dere derlerin etrafını yaşam alanı haline getirerek o alanların çehresini değiştireceklerini söyledi. Çerkezköy’ün derelerine akan kanalizasyonların ve atık suların 4-5 ay sonra kolektörle arıtmaya verileceğini belirten Akay “6 milyonluk yatırımla Kavak Dereyi de ıslah ediyoruz. İlk etabını tamamladık. İkinci etapta da 1 buçuk kilometrelik alanda ıslah çalışması yapılacak ve o bölgede yaşayan vatandaşlar kötü kokudan kurtulacak” diye konuştu. Akay, kolektör hattı ile derelere kaçak deşarjların da önüne geçileceğini kaydetti.

 

“7 TANE TESİS YAPILIRDI”

 

29 Ekim Spor Kompleksi ve çevresindeki tesisler için 4 milyon lira para harcadıklarını kaydeden Akay “Göreve geldiğimizde belediyenin 50 milyon lira kamu borcu vardı. 2005-2013 yılları arasında hiç ödenmeyen kamu borcunu yapılandırdık. 30 milyon liraya yakınını ödedik. Kalanını da düzenli olarak ödüyoruz. 50 milyonluk borçla 7 tane tesis yapılırdı” dedi. Akay, 2018’in çalışmaların sonuçlandığı, yeni hedeflerin ortaya konduğu bir yıl olacağını söyledi.

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN GELECEĞİNE ZERRE KATKISI YOK”

 

Saat 20:00’da Tekirdağ Gümüşhaneliler Derneği’ni ziyaret eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Dernek Başkanı Hasan Hatipoğlu ve üyeler tarafından karşılandı. Yeni yönetime hayırlı olsun temennisinde bulunan Akay, Afşin izlenimlerini de paylaştı. Termik santralin Çerkezköy’ün geleceğine zerre kadar katkısının olmadığını söyleyen Akay, “Yer altı suyunu alacak. Atık su şehri mahvedecek. Havayı da, suyu da, insan sağlığını da trafiği de mahvedecek. Çan Termik Santralini örnek vererek Çerkezköy’ün havasının temizleneceğini söylüyorlar. Bir de akıllı kömürden bahsediyorlar. Akıllı kömürden ne anladıklarını bize de anlatsınlar” dedi.

 

“ASBEST BORU ORANI YÜZDE 50”

 

Çerkezköy’de yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Akay “Çerkezköy’de içme suyu borularının yüzde 50’si asbest. Her gün 25 tane su patlağı oluyor. Yaptığımız sokaklarda boruları da değiştiriyoruz. Çerkezköy’ün asbest boru oranı yüzde 50. Tekirdağ’ın ilçeleri arasında asbest boru oranı en yüksek olan ilçe bizi. Bizden sonra ikinci sırada olan Çorlu’da asbest boru oranı yüzde 7. 2019’da içme suyu hattı çalışması yapılacağından dolayı Öztrak ve Atatürk Caddesi’nde düzenleme çalışmalarını öteledik” dedi.

 

“RADİKAL BİR KARARDI”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın bir sonraki durağı Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği oldu. Dernek Başkanı Ercan Yılmaz ve üyeler tarafından karşılanan Akay, yeni yönetime de başarılar diledi. Afşin Termik Santrali’ndeki izlenimlerini paylaşan Akay, dernek üyelerinin beklentilerini de dinledi. Tek yön uygulamasının dile getirilmesi üzerine konuşan Akay “Bu karar 30 yıllık alışkanlıkların değiştirilmesi ile ilgili radikal bir karardı. En önemli süreci atlattık” dedi. Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’nden sökülen ağaçlarla ilgili de konuşan Akay “2 caddede 200’ün üzerinde ağacı kaldırdık. Ağaçlar hepsi köklendi, yeşerdi. Yüzde 1 oranında fire var. Atatürk Caddesi’nden 107 tane ağaç söktük. Bunun yerine 115 tane ıhlamur ağacı diktik” dedi.

 

“KENT PARK’IN İKİNCİ ETABI BAŞLAYACAK”

 

Yeni kapalı Pazar yeri çalışmalarının Haziran ayında tamamlanacağını ve oranın faaliyete geçmesi ile birlikte eski Pazar alanında Kent Park Projesi’nin ikinci etap çalışmalarının başlayacağını söyleyen Akay, eğitimle ilgili de konuştu.

 

“EĞİTİMDE BİR İVME YAKALADIK”

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban ilçede göreve başlayan kadar hiç kimsenin eğitimle ilgili kapılarını çalmadığını söyleyen Akay “Kaymakamlık, belediye, milli eğitim müdürlüğü ve hayırseverlerin ortak çalışması ile eğitimde bir ivme yakaladık” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU - Gülay YİĞİT SEZER