Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları anlatıldı

Kapaklı'da düzenlenen Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven, "Hayvancılık işletmelerinde üretim maliyetlerinin

GÜNDEM 22.02.2018 23:38:00 0
Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları anlatıldı

Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Namık Kemal Üniversitesi tarafından Kapaklı Belediye Meclis Salonu'nda Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

KATILIM AZ OLDU

 

Saat 10:30’da kapaklı belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven katıldı. Sığırlarında Beslenme Hastalıkları ile ilgili bilgilendirme toplantısına katılımın az olması dikkatlerden kaçmadı.

 

“ÜRETİM MALİYETİNİN YÜZDE 80'Nİ YEM GİDERLERİ”

 

Bir süt sığırı sürüsünde karlılığı ve sağlığı en çok etkileyen şeylerden birinin beslenme olduğunu vurgulayan Mehmet Levent Özdüven, "Hayvancılık işletmelerinde üretim maliyetlerinin yüzde 50-80'ini yem giderleri oluşturuyor. Süt veriminin artışı bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Besin maddelerine olan gereksinim artıyor. Kuru madde tüketimi yetersiz kalıyor. Sindirimi zorlayan besleme şekilleri uygulanmak zorunda kalıyor. Beslenme hastalıkları ve döl tutma sorunları artıyor. Hayvanları süt vermeye zorladıkça sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başlıyor” dedi.

 

BESLENME HASTALIKLARININ NEDENLERİ

 

Beslenme hastalıklarının nedenlerinden de bahseden Özdüven, “İneklerdeki beslenme hastalıklarının birçok nedeni var. Bunlardan bir kaç tanesi enerjinin fazla veya yetersiz olması, düşük selüloz alımı, mineralin yetersiz veya dengesiz seviyede olması ve beslenme ile ilgili diğer faktörler. Bu nedenler ile ilgili birçok önlem alınabilir” dedi.

 

“3-6 HAFTA İÇERİSİNDE KENDİNİ GÖSTERİYOR”

 

Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven, ineklerde görülen ve sık rastlanan Ketozis hastalığına da değindi. Ketozis'in yetersiz enerji alımı, kötü kaliteli silaj yapımı, yüksek proteinli yemler, açlık ve karaciğer yetersizliğinden oluşabileceğini vurgulayan Özdüven hastalığın belirtilerini anlattı. Mehmet Levent Özdüven, “Ketozis hastalığının belirtileri herkesin anlayabileceği bir niteliktedir. 3 ila 6 hafta içerisinde kendini gösteriyor. Hastalığın belirtileri kilo kaybı, nefesteki aseton kokusu, sinirsel problemlerin ortaya çıkması, süt veriminde azalma gibi belirtilerdir. Fakat şöyle de bir durum söz konusu tüm bu belirtilerin yanında ineğin vücut sıcaklığı normaldir”  dedi.  Ketosizten korumanın birçok yolu olduğunu dile getiren Özgüven, “Öncelikle inekler aşırı yağlanmadan korunmalıdır. Doğumda ineğin kondisyonu 3,0 ila 3,1 arasında olmalıdır” dedi.

 

YAĞLI İNEK SENDROMU

 

Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven, yağlı inek sendromunun buzağılamadan sonra birkaç gün içinde aşırı kondisyona sahip ineklerde görüldüğünü belirterek, yağlı inek sendromunun kuru dönemde enerji fazlalığı, konsantre yem ve mısır silajı gibi faktörlerden ortaya çıktığını kaydetti.

 

Haber / Özge MERİÇ