"Yatağan'daki sıkıntıları Afşin'de de gördük"

Afşin termik santralinde inceleme yapmak ve bölge halkından termik santralin getirdiklerini ve götürdüklerini dinlemek üzere Batı Marmara Gazeteciler Derneği'nin ev sahipliğinde Kahramanmaraş'a giden Çerk

GÜNDEM 21.02.2018 22:09:00 0

Yemekte konuşan Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş, Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarında 500 hektarlık alanda termik santral yapılmak istendiğini anımsatarak “Birkaç ay önce Yatağan’a giderek oradaki termik santral bölgesindeki vatandaşlarla görüştük. Muğla Yatağan’da termik santralin çevreye verdiği zararı gördük. Bu sefer de belediye başkanları, sivil toplum önderlerini, muhtarlarımızı biz davet ettik ve Afşin’e geldik. Burada yıllardır köy halkı termikle iç içe yaşıyor. Ne yaşadılar biz ne yaşayacağız, bizi nasıl bir tehlike bekliyor diye Çerkezköy Belediye Başkanımız Vahap Akay’a teklif götürdüğümüzde seve seve katılacağını söyledi. Konuya hakim insanlardan oluşturduğumuz 40 kişilik bir heyetle geldik. Maraş’ı gördük, Afşin’i gördük. Orada Çoğulhan halkının yaşadıklarını gördük” dedi.

 

“AYNI SIKINTILARA ŞAHİT OLDUK”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Tekirdağ Çerkezköy’de yapılması planlanan kömürlü termik santral hedefi var. Ve şu anda bizimle aynı kaderi paylaşan Türkiye'deki çeşitli illerdeki termik santral geçmişi olan ilçelerde neler yaşanmış, vatandaşlar ne gibi sıkıntılar çekmiş ve bizi ne gibi sıkıntılar bekliyor bunları yerinde görüp gözlemlemek için Çerkezköy ve Kapaklı’dan sivil toplum örgütleri, siyasi parti başkanları ve Kapaklı Belediye Başkanımızla beraber Kahramanmaraş'a geldik. Ve Kahramanmaraş’ta Afşin ilçesinde Çoğulhan Mahallesi’nde yaşananları gözlemlemek için buradayız. Yatağan’da hangi sıkıntılara varsa Afşin'de de aynı sıkıntıları şahit olduk” dedi.

 

“TEREDDÜTLERİMİZ VAR”

 

Termik santralin Çerkezköy ve Kapaklı gibi yüzde 10 büyüyen şu an hali hazırda nüfusu 300 bin olan 2 ilçenin 2,5 km kıyısına yapılması ile ilgili tereddütlerinin olduğunu kaydeden Akay “Bu yüzden buradayız” dedi. Afşin’de bulunan termik santrallerin birinin kapalı olduğunu, fakat diğerinin çalıştığını söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “Oradaki vatandaşlara bir dokunduğumuzda bin ah işittik. Vatandaş diyor ki ‘biz yandık siz yanmayın’. Bizler de buradaki görüntüyü vatandaşlara yansıtmaya çalışacağız. Bunu yaparken de burada acıları gördük. İnşallah bir an önce Trakya'mızda termik santralden vazgeçilir” dedi.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN YANA OLMALIYIZ”

 

Çerkezköy ve Kapaklı’nın sanayi bölgesi olduğunu ve irili ufaklı 500 sanayi kuruluşunun olduğunu söyleyen Mandalı “Bizde işsizlik neredeyse yok. Genelde fabrikalarımızın yüzde 30’unda vasıflı veya vasıfız eleman aranıyor ibaresi var. Şu anda işsizlik sıfır” dedi. İnsan sağlığına vereceği zararlar nedeniyle termik santrale karşı olduklarını söyleyen Mandalı “Bunun alternatifi var. Bizim karşı olmamızın tek sebebi insan sağlığınla alakalı. Mevcut alana eğer rüzgar gülü ve güneş enerjisi kurulursa termik santralden almış olduğumuz elektrik üretiminin 3 misli fazlasını almış olacağız. Dünya teknolojisini takip edeceğiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından yana olmamız gerekiyor” dedi.

 

“GAZETECİLER TOPLUMUN BİRLEŞTİRİCİ UNSURUDUR”

 

Yemekte konuşan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Deniz de “Gazeteciler Cemiyeti bulunduğu her yerde mutlaka toplumun yapıştırıcı, birleştirici unsuru olmuştur. Gazeteciler bulundukları toplumun her zaman önünde koşan insanlar olmuşlardır. Hem de o insanları bir arada tutan en önemli unsur olmuşlardır. Biz bu nedenle Batı Marmara Gazeteciler Cemiyeti'ni başkan ve üyelerini canı gönülden kutluyoruz. İki belediye başkanımız var onları, ilçe başkanlarımızı kutluyoruz. Ne mutlu onlara ki Çerkezköy ve çevresi için tehlike oluşturabilecek bir unsurdan dolayı bir araya gelmiş ve geleceğimiz olan çocuklarımızın geleceğini ve sağlığını düşünerek önemli bir adım atmışlardır. Böyle birliktelikler bu ülkede gereklidir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU