Çerkezköy ve Kapaklı halkından onurlu duruş

Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santrale ilişkin saat 10:30'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapılması planlanan ÇED Halkın K

GÜNDEM 1.02.2018 11:56:00 0
Çerkezköy ve Kapaklı halkından onurlu duruş

Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santrale ilişkin saat 10:30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılması planlanan ÇED Halkın Katılımı toplantısı öncesi yüzlerce vatandaş ÇTSO binasının önüne akın etti.

 

KADIN-ERKEK, GENÇ-YAŞLI

 

Kadın erkek, çocuk yaşlı yüzlerce vatandaş geleceğine sahip çıkmak amacıyla ‘Şehrin geleceği senin ellerinde’, ‘Yeşili siyaha dönüştürmeyin’, ‘Termik santrale hayır’, ‘Tarım alanlarımıza sahip çık’, ‘Ölüm bacaları istemiyoruz’, ‘Tarım olmazsa yaşam olmaz’, yazılı dövizlerle binanın önünde toplandı. Vatandaşlar düdük çalarak termik santrale tepkilerini dile getirdiler. Kuzey Ormanları Savunma platformu üyeleri de “Termik santral ölüm demektir, ölümün ÇED’i olmaz’ yazılı pankart açarken, termik santralin doğaya ve insan sağlığına etkisini de tiyatral bir şekilde anlattılar. Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri toplantı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası önünde ve salon girişinde geniş güvenlik önlemi aldılar.

 

ÖNCE X-RAY TARAMASI, SONRA ÜST ARAMASI

 

Toplantıya dakikalar kala içeriye alınmayı bekleyen vatandaşlara konuşan Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu da saat 10:00 itibari ile gelenleri içeri almaya başlayacaklarını, fakat dövizlerin alınmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Vatandaşlar kapının önünden ayrılmayınca kapı önüne çevik kuvvet ekipleri geldi. Toplantıya kısa bir süre kala emniyet ekipleri vatandaşları içeri almaya başlarken, X-ray cihazından geçerek içeri girebilen vatandaşlar, üst aramalarının yapılmasının ardından toplantının yapılacağı binaya girebildiler. Çoğu vatandaş ile salonun kapasitesinin dolduğu gerekçesi ile salona alınmadı.

 

CANLI YAYINA İZİN VERİLMEDİ

 

Vatandaşların salona alınmaya başlanmasının ardından toplantının yapılacağı salona çıkan Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, kameraların salona alınmayacağını söyledi. Sabah saat 08:00’dan itibaren toplantının yapılacağı salonda canlı yayın hazırlıklarına başlayan gazeteci Şaban Kardeş ve T Haber ekibinin de toplantıda canlı yayın yapmasına izin verilmedi. Bu yasağa tepki gösteren Şaban Kardeş, Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, bu yasağın gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmayarak T Haber ekibini salonda canlı yayın yapmasına izin vermedi. Salona profesyonel kameralar da alınmadı.

 

HALKIN BİLGİLENMEK İSTEMEDİĞİ YAZILDI

 

Toplantının yapılacağı salonda büyük bir çoğunluğunu Pınarçalı kadınların oluşturduğu grup bir an bile susmayarak “Termik santral istemiyoruz” sloganları attı.

 

SKANDAL TUTANAK

 

Vatandaşların sloganları dolayısıyla toplantının açılışı bile yapılamazken, bakanlık yetkilileri, skandal bir tutanak hazırladılar. Bilgisayardan çıkarılan ve “Halk proje ile ilgili bilgi istememiştir” yazılı tutanakla toplantıya katılan bakanlık yetkilileri, el yazısıyla da “Halkın Katılım Toplantısı için saat 10:30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’na gelinmiştir. Halkın katılım toplantısı açılışı yapılmıştır. Halk bilgi almak istemeyerek eylem yapmıştır. Toplantı kapatılmıştır” notunu düştüler.

 

ARBEDE ÇIKTI

 

Tutanakta ‘Toplantı yapılamamıştır’ ifadesinin yer alması gerektiğini belirten bazı vatandaşlar ile termik santrali destekleyen karşı taraf arasında arbede çıktı. Arbedeyi salonda bulunan polis ve çevik kuvvet ekipleri sonlandırdı.

 

“VATANDAŞLAR TOPRAĞINA VE SUYUNA SAHİP ÇIKMAK İSTEDİ”

 

Toplantının iptal edilmesinin ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ÇED bilgilendirme toplantısı bugün ilçemizde yapılmak istendi. Dışarıda bekleyen vatandaşlara kapılar kapatıldı ve içeride tepki oluştu. Bu tepkiyle beraber vatandaşlar ciddi noktada termik santralin yapılmaması konusunda bir tepki ortaya koyunca toplantı gerçekleştirilemedi. Toplantı da iptal oldu. Vatandaşlar doğal olarak tepkilerini ortaya koydular. İçerde ve dışarıda da böyle oldu. Ciddi çoğunluğu burada yaşayanlar toplantıda yer aldı. Oradaki vatandaşımız toprağına ve suyuna sahip çıkmak istediler” dedi.

 

BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILDI

 

Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Büyük Birlik Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Yürük, TEMA Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan, TEMA Vakfı Kapaklı Temsilcisi Ali Ülger, çevre platformu üyeleri, çevreciler ve yüzlerce vatandaş katıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Gülveren ALTUNOĞLU