Vali Ceylan ilk kez o geceyi anlattı

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Çorlu 105. Topçu Alay eski Komutanı Kurmay Albay Samettin Öremiş'in yargılandığı davada tanık olarak dinlendi.

GÜNDEM 24.01.2018 22:11:00 0
Vali Ceylan ilk kez o geceyi anlattı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Çorlu 105. Topçu Alay eski Komutanı Kurmay Albay Samettin Öremiş'in yargılandığı davada tanık olarak dinlenen Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Öremiş'in, kendisini darbe girişimi gecesi telefonla aramadığını, dönemin 5. Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan'ı telefonla aradığını belirterek “Telefonuma ilk seferde çıktı, kendisine devletin tarafında olup olmadığını sordum. O da bana açık olarak devletin tarafında olduğunu, darbe teşebbüsünün karşısında olduğunu söyledi. Ben gelişen olaylarla ilgili olarak irtibat halinde olmamızı kendisinden istedim” dedi.

 

“İSMİNİN LİSTEDE GEÇTİĞİNİ BİLİYORUM”

 

Olay gecesi, aralarında sürekli telefon görüşmesi olduğunu kaydeden Ceylan “Sanık Samettin Öremiş, beni telefonla arayarak Tekirdağ'a gelmek için araç istememiştir. Tekirdağ Garnizon Komutanı Halil Erkek ile 16 Temmuz 2016 tarihinde hatırlamadığım bir saatte yaptığım görüşmede, bana sanık Samettin Öremiş'in tugay komutan yardımcısı Aşkın albayı cep telefonuyla aradığını, Tekirdağ'a gelebilmek için araç istediğini, sanığın talebinin de Aşkın albay tarafından reddedildiğini, bu görüşmenin de tutanak altına alındığını söyledi. Alpaslan Erdoğan'a sanığın Tekirdağ'a gelmek için araç istediğini anlatmıştım. Ancak hangi tarihte anlattığımı tam olarak hatırlamıyorum. Sanığın isminin Tekirdağ Sıkıyönetim Komutanı olarak darbeyi yapanlar tarafından düzenlenen listede geçtiğini biliyorum” dedi.

 

“DEVLETİNİN TARAFINDA YER ALDI”

 

Sanığın faaliyetleriyle ilgili başka bir bilgisinin olmadığını söyleyen Vali Ceylan “5. Kolordu Komutanı Alpaslan Erdoğan, darbe gecesi devletin tarafında yer almıştır, darbecilerin karşısında durmuştur. Kurmay Albay Mehmet Ergül'ü şahsen tanımıyorum, darbe gecesi kendisi ile görüşmedim” dedi.

 

SEGBİS SİSTEMİ İLE TANIK OLARAK KATILDI

 

Mahkemeye İstanbul'dan SEGBİS sistemi ile tanık olarak katılan Çorlu 5. Kolordu eski Komutanı emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan, sanık Semettin Öremiş'in kendisinin de katıldığı törenle 15 Temmuz günü görevini Albay Ali Bolat'a devrettiğini söyledi. O gece Vali Ceylan'ın kendisini arayarak “ben ne yapayım paşam” dediğini, ifade eden Erdoğan “Ben de kendisine İl Jandarma Komutanı ve İl Emniyet Müdürü'nü arayarak gerekli önlemleri alıp, makamınıza oturun. Asker kışladan dışarıya çıkmayacak, rahat olun dedim” şeklinde konuştu. Genelkurmay Başkanlığı'nda çalıştığı 2 yıl ve 5. Kolordu Komutanlığı'nda görev yaptığı 1 yıl boyunca sanık Samettin Öremiş'in bu örgüt ile ilgili olduğuna dair şüphe yaratacak hiçbir davranışını görmediğini ve duymadığını söyleyen Erdoğan “Sanığın isminin listede olmasına şaşırdım ve bir anlam veremedim” dedi. Duruşma tanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ