Ergene Havzası'nda atıksu arıtma tesisinin inşaatı sürüyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, 2017 yılında Trakya ve Türkiye'de yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. DSİ olarak ilk planda çalışmalarını Ergene Nehri Havzası'nda y

GÜNDEM 3.01.2018 14:16:00 0
Ergene Havzası

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, 2017 yılında Trakya ve Türkiye’de yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

 

2017 ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ

 

DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde amaçlarının tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemek olduğunu dile getiren Acu “Bir tarım ülkesi olan bu kutsal vatan toprağında Göl-Su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçilere büyük kazanç sağlamanın, sulanmadık toprak bırakmayarak münbit toprakları daha verimli hale getirmenin gayreti içerisindeyiz. Ülkemizdeki verim arttırıcı bir unsur olan sulama, modern girdilerin daha yoğun kullanımına olanak verirken, aynı zamanda, ürün çeşitlendirmesi ve yılda birkaç kez ürün almayı olanaklı kılması ile de ülkemizde tarımsal verimliliği ve üretimi birkaç kat arttırmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır” dedi.

 

TAŞKINLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

 

DSİ’nin kuruluş gayesi olan taşkınla mücadelenin de devam ettiğini ifade eden Acu “Dereleri ıslah ediyor, insanların can ve mal emniyetini en yüksek düzeyde koruyoruz. Olası kayıpları da en asgari düzeye düşürüyoruz.  Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mevcut kaynaklardan elektrik üretimi teşvik edilmiş bu amaçla boşa akan derelerimiz üzerine kurulan Hidroelektrik Santrallerle elektrik üretilmeye başlandı. Bu sayede ülkemizi enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedeflemekteyiz. Ülkemizin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlası DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılandı” dedi.

 

ERGENE NEHRİ HAVZASI’NDA YOĞUNLAŞTIRDIK

 

DSİ olarak ilk planda çalışmalarını Ergene Nehri Havzası’nda yoğunlaştırdıklarını kaydeden Acu “Yoğun sanayi ve evsel atık deşarjı sebebiyle kirlenen Ergene Nehri’nin eski günlerine kavuşturulması maksadıyla Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez, Vize, Babaeski ve Pınarhisar ile Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde Atıksu arıtma tesisleri inşa edilerek işletmeye alındı. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ilçelerinde 2 adet kolektör de tamamlanarak işletmeye alındı. Ergene Nehri Havzası’nda 5 adet atıksu arıtma tesisinin inşaat çalışmaları devam ediyor” dedi.

 

832 TESİSİN TEMELİ ATILDI

 

2017 yılında 79 ilde 832 adet tesisin temelini attıklarını kaydeden Acu “Temeli atılan tesislerin 88’i Baraj, 58’i Gölet, 100’ü Sulama, 18’i İçme Suyu Tesisi, 568’i Taşkın Koruma Tesisi. 2017 yılında 5 Nisan ve 29 Kasım tarihlerinde düzenlenen iki büyük toplu açılış merasiminde toplam maliyeti 10 milyar TL olan 575 tesisi de hizmete aldık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da toplam maliyeti 7,7 milyar TL olan 375 tesisi hizmete alındı. Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından ise 5 Nisan 2017 tarihinde İzmir’de toplam maliyeti 1,8 milyar TL olan 101 tesis hizmete alındı. Hizmete aldığımız tesislerden 508 âdeti Genel Müdürlüğümüze ait olup bu tesislerin 111 âdeti baraj, 38 âdeti gölet, 184 âdeti sulama tesisi, 28 âdeti içme suyu tesisi ve 147 âdeti de taşkın koruma tesisidir. Hizmete alınan tesisiler ile 2.679.510 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece yıllık 1 milyar 360 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlanmıştır. 28 yerleşim yerine yıllık 203 milyon m3içmesuyu verilmiştir. 7 şehir merkezi, 76 ilçe, 703 yerleşim yeri ve 286.000 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU