Hedef, 5 cihaz  

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Kapaklı'da hemodiyaliz cihazı yenileme kampanyası başlattıklarını söyledi.

YAŞAM SAĞLIK 6.12.2017 22:25:00 0
Hedef, 5 cihaz  

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ve basın mensupları katıldı. Burada bir konuşma yapan Erk, en az 5 adet makineyi değiştirmeleri gerektiğini bunun içinde Kaymakam Yüzer’in desteği Kapaklı Belediyesi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile müşterek olarak ‘hemodiyaliz cihazı yenileme kampanyası’ başlattıklarını ifade etti.  Bir hemodiyaliz cihazının 40 bin saat ömrü olduğunu anlatan Erk, “Kullandığımız otomobiller belli bir kilometreye gelince, hurdaya çıkarlar. Bizim bu makinelerimiz de 40 bin saate ulaşınca hurdaya çıkarlar. Onlarında bir ömrü var. Bu 3 vardiyayla çalıştığında ortalama 5 sene demektir.5 senede bir makinelerimizi değiştirmemiz lazım. Burada şuan ömrünü doldurmuş makineler var. Hedefimiz 5 tane makineyi yenileriyle değiştirmek. Bir makine bedeli 35 bin TL. Biz bu işi 1989’dan beri yapıyoruz. Onlarca, yüzlerce kişi ve merkez ürettik. Bir okul olduk. Bununla da iftihar ediyoruz.”dedi. 

 

“NAKİL BEKLEYENLERE BİR HAYAT, BİR UMUT OLUYORUZ”            

 

Türkiye’de 60 bin kişinin diyaliz makinelerine bağlı olarak yaşadığını anlatan Erk şöyle konuştu: “Hastalarımızın makineye bağlanmalarının iki büyük sebebi var; şeker, tuz, un. Şeker kullanımında bir taneyi aşmamız lazım. Böbrek vakfı bunlarla mücadele yapıyor. 60 bin diyaliz var, 22 bini böbrek nakli için bugün yarın diye bekliyor. Ancak gelin görün ki yılda 3 bin 500 böbrek nakli oluyor. Bunların yaklaşık yüzde 22’si kadavradan nakil oluyor. Kadavradan nakil için beyin ölümü gerçekleşmiş olması gerekiyor. Beyin öldüğü zaman bunun geri dönüşü yok. 3 gün geçiyor nihai ölüme kadar. İşte o zaman biz devreye giriyoruz. Nakil bekleyenlere bir hayat, bir umut oluyoruz. Bunun da Kuran-ı Kerim’de yeri var. Diyanet İşleri Başkanlığının bunu devamlı vurgulaması gerekiyor. Beyin ölümüyle, bitkisel hayat birbirine karşılaştırılıyor. Beyin ölümü gerekleşen kişinin yakınları onay sürecinde sadece yüzde 20’si onay veriyor. Geri kalan vermiyor. Demek ki bizim daha çok çalışmamız gerekiyor ki bu sayı artısın.”

 

Kaymakam Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva’da kampanyaya destek olacaklarını söyledi. Toplantının ardından diyaliz merkezinde bulun hastalar ziyaret edildi.       ,

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL