Tarihi Hamam Yeniden Hizmete Girdi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla birlikte İnecik Mahallesi'ndeki Tarihi Erenler Hamamı'nda restore çalışmaları tamamlandı.

GÜNDEM 24.11.2017 16:45:00 0
Tarihi Hamam Yeniden Hizmete Girdi

Tarihi Erenler Hamamı restore edilerek yeniden hizmete girdi. Yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte tarihi dokusu bozulmadan daha modern bir görünüme kavuşturulan hamam için açılış töreni düzenlendi. Açılış törenine; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Eski Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek, İnecik Mahallesi Muhtarı Mehmet Güner ve mahalle sakinleri de törende yerini aldı.

 

‘’HAYIRLI OLSUN’’

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin kürsüye davet edildi. Ergin konuşmasında; "Bir milletin kültürünü, yaşam tarzını; geçmişten bugüne aktaran en önemli miras, kültür varlıklarımızdır. Tarihi kimliğimizi, koruma bilinci ve gelecek nesillere aktarmak adına, 16. yüzyıla tarihlenen bu hamam yapısının restorasyonunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Hedefimiz Tekirdağ'ın sahip olduğu kültür varlıklarını ortaya çıkarmak ve bu değerleri kentin kimliğini oluşturan simgeler olarak gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda kentin markalaşmasına, ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasına hizmet etmektir. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü ifade ederken, bu projede emeği geçen herkese teşekkür eder, öncelikle İnecik Mahallemize ve tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim" sözlerini söyledi. Ergin'in ardından İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, ‘’Tarihe sahip çıkarak Erenler Hamamının restorasyonunu yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

 

“TARİHİNE SAHİP ÇIKMAYAN MİLLETLER AYAKTA KALMA ŞANSINA SAHİP DEĞİLLERDİR”

Konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise; “Tarihine sahip çıkmayan milletler ayakta kalma şansına sahip değillerdir. Aynı şekilde coğrafi kültürüne sahip çıkmayan bölgeler ve şehirler de ayakta kalamaz. Çünkü yaşadıkları coğrafi kimliğin bilincinde değillerse nerede oturduklarını, hangi havayı soluduklarını anlamaları mümkün değillerdir. Bu açılışla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi önemli bir hizmet yapmıştır. Bu hizmet hem coğrafi kültürümüze hem de tarihimize önemli bir kazanımdır. Bu bakımdan ben sayın Büyükşehir Belediye Başkanım Kadir Albayrak başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu bölgenin bağlı olduğu ilçenin belediye başkanı olarak bize böyle bir eser kazandırdıkları için onlara şükranlarımı sunuyorum’’ ifadelerini kullandı.

‘’420 TANE TARİHİ ESERİN TAMAMINI KORUMA ALTINA ALMA DÜŞÜNCESİNDEYİZ’’

Başkan Eşkinat’ın ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Albayrak; “İnecik Mahallemizin tarihsel gelişimine baktığımızda Erenler Hamamının çok önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Camisiyle, hamamıyla ve genel konumu itibariyle geçmişte de Tekirdağ'ın önemli bir yerlerinden biri olmuş.  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak sadece İnecik değil Tekirdağ ilinin tamamında yaklaşık olarak 420 tane tarihi eserin tamamını koruma altına alma düşüncesindeyiz. Tekirdağ'ın tarihsel dokusunu da meydana çıkaracağız. Özellikle Süleymanpaşa merkezde beş tane tarihi evin restorasyonunu tamamlayarak kullanıma açmış olmamız da çok beğenildi ve ödüle layık görüldü. Gerek Süleymanpaşa Belediye Başkanımız gerekse Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak büyük hizmetlere imza attık. Bu hizmetleri yaparken de hiçbir beklentiye girmeden sadece ve sadece halkımızın bize vermiş olduğu hizmet yetkisini en güzel şekilde kullanarak bugünlere getirdik. Görevimize aynı heyecanla aynı ümit ve şevkle çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

“BU ESERİ BUNDAN SONRAKİ NESİLLERE DE AYNI ŞEKİLDE AKTARMANIN MUTLULUĞU İÇERİSİNDEYİZ”

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan kürsüye davet edilirken konuşmasında; “Geçmişimize sahip çıkarak kültürel değerlerimizi koruyarak ve onları gelecek nesillere aktararak üzerimize düşen bu görevi en iyi şekilde yapmak zorundayız. Biz bu eseri bundan sonraki nesillere de aynı şekilde aktarmanın mutluluğu içerisindeyiz. Ben, bu eserin köyümüze, ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardında Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek açılış öncesi dua okurken açılış kurdelesinin kesilmesi ve tarihi hamamın gezilmesi ile tören sona erdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ