Trakya'da bir ilk; Güneş Enerjisi Santrali Tekirdağ'da kuruldu

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından hayata geçirilen,  "TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe" Projesi kapsamında Trakya'daki ilk Güneş Enerjisi Santra

GÜNDEM 6.11.2017 18:44:00 0
Trakya

 

Muratlı’da hayata geçirilen proje ile birlikte yıllık bir trilyonluk yatırım hedeflenirken, kamuoyunda Termik Santral’in alternatifi olabilir mi? Sorusunu da gündeme getirdi.  Son günlerde Çerkezköy ve Kapaklı arasına yapılması planlanan ve zararları nedeniyle kamuoyunda da ciddi tartışmalara neden olan Termik Santral’in yerine Güneş Enerji Santrali’nin olması vatandaşlar tarafından da olumlu karşılanıyor.

 

 

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından destek verilen ve Muratlı İlçesine bağlı Aşağısevindikli Mahallesi'nde gerçekleştirilen açılış programına, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Tamer Dodurka, M. Zeki Gürcün vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

 

 

"YILDA 4.700 AĞAÇ KURTARILMIŞ OLACAK"

 

Programda bir konuşma yaparak proje hakkında kapsamlı bilgiler veren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, "Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteklediği `TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe' projesi başarı ile bitirilmiş ve elektrik üretimine başlamıştır. Proje kapsamında 600 adet 265 Watt gücünde polikristal güneş paneli ve 5 adet evirici ünite kullanılmıştır. Santral 150 kW'lık kurulu güce sahip olup, bundan elde edilecek enerji, Süleymanpaşa ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Aşağısevindikli terfi merkezindeki pompalarda kullanılacaktır. Trakya Kalkınma Ajansı'nın kısmi desteğiyle KDV hariç 721 bin TL'ye mal olan tesiste, yıllık olarak 315 mW (Megawatt) elektrik üretimi planlanmakta olup; bu vesileyle hem elektrik tüketim maliyetlerimizin bir kısmı karşılanacak, hem de yılda 56,5 ton CO2 salınımına engel olunacak ve yılda 4.700 ağaç kurtarılmış olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

 

 

‘’ÖRNEK OLACAK BİR TESİSTİR’’

 

Son günlerde kamuoyunda da ciddi tartışmalara neden olan ve Çerkezköy ile Kapaklı arasına yapılması planlanan Termik Santral’e göre Güneş Enerji Santrali’nin çok daha temiz ve güvenilir bir enerji sağlayacağını ifade eden Başa; ‘’Bugün burada açtığımız tesis maddi olarak küçük olabilir bizim için ilk olma ve diğer özellikleri açısından örnek olacak bir tesistir. TESKi olarak bizler de örnek olması açısından bu konuda liderlik göstermiş olup bu proje ile güneş enerjisi yatırımlarına vesile olması niyetindeyiz. Türkiye, en güneyinden en kuzeyine kadar güneşlenme süresi olarak özellikle GES kurulumu açısından Avrupa'ya göre çok daha uygun bir konumdadır. Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye'de, yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 gW düzeyinde bulunuyor. Tekirdağ'ın ise yıllık Güneş radyasyon değeri ortalama 1400-1450 kWh/m²'dir. Avrupa, günümüzde geçmişte kurmuş olduğu Nükleer ve termik santralleri kapatarak temiz ve tehlikesiz enerji kaynağı olan GES ve RES'e yönlenmektedir. Tekirdağ ve Trakya, artan sanayii atıkları ile günden güne kirlenmekte olup, bu konuda alınan önlemlerin yeterli olmaması nedeniyle daha vahim durumlara gebedir. Bu kirliliği önlemenin bir çözümü olarak öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma yolları aranmalı, bunun yanında caydırıcı cezalar verilmelidir. TESKİ olarak bu konuda, kurulduğumuzdan beri yeni ve mevcut arıtma tesislerimizin sağlıklı olarak çalıştırılması için büyük uğraşlar sarf edilmektedir. Ayrıca elektriğin üretimi için tüketilen fosil kaynakların azaltılması gerektiğini benimseyerek doğadaki karbon ayak izimizi azalma yolunda gayret göstermekteyiz. TESKİ olarak harcadığımız elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak maksadıyla ilerleyen yıllarda GES ve RES yatırımlarına devam etmeyi planlamaktayız. Temiz çevre, temiz su, yaşanabilir bir Tekirdağ ve Trakya'nın hayal olmadığını göstermek için bütün gayretimizle bu konuda çalışacağımızı belirtmek isteriz" dedi.

 

“HER GÜN İÇİN 1 TRİLYONLUK YATIRIM DEMEKTİR”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise "TESKİ şu anda su kalitesi ile Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi içerisinde ilk üçü yakalamışsa, geleceğe dair güçlü konuşmalarınıza neden oluyor. Böyle bir tesisin kurulması bizim için çok ümit verici. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'i projeye verdiği destekten dolayı kutluyorum. Geçtiğimiz günlerde Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel'e Naip Mahallesinde yapılan yol için teşekkür ettim. Siyasi görüşü ne olursa olsun hizmet yapan herkese teşekkür etmek lazım. Ben de buradan kendisine sesleniyorum. Bugün 1300 gündür görevdeyiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 62, TESKİ olarak ta 41 proje olmak üzere toplam 1 katrilyon 250 milyarlık projemiz var. Bu, her gün için 1 trilyonluk yatırım demektir. Hizmetin siyaseti olmaz. Bütün kurumlar bizimdir ve her kurumun yaptığı hizmetten mutluluk duyacağız. Ben bu tesisin yapımında emeği geçen herkesi kutluyorum" ifadelerini kullandı.  Konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde kurdele kesimi gerçekleşti ve projede emeği geçen TESKİ mühendislerine başarı belgeleri takdim edildi.

Haber / Hüsnü SARIGÜL