Gümrüklerde 'Plaka Okuma Sistemi' Devreye Girdi

Gümrük Bakanlığı tarafından, sınır kapılarındaki yoğunluğu azaltmak ve işlemleri hızlandırmak için hazırlanan 'taşıt plaka okuma sistemi', bugün devreye girdi.

GÜNDEM 31.10.2017 18:06:00 0
Gümrüklerde

Uygulamanın başlayacağı sınır kapılarından Kapıkule'de giriş ve çıkışlara plaka okuyan kameralar takılarak, 1 gün öncesinden sistem hazır hale getirildi.

 

YOĞUNLUĞUN AZALTILMASI VE İŞLEMLERİ HIZLANDIRMASI PLANLANIYOR

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'nin Edirne ziyareti sırasında açıkladığı 'taşıt plaka okuma sistemi'nin hazırlıkları, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Türkiye'nin en büyük kara ulaştırma sınır kapısı olan Kapıkule'de tamamlandı. Türkiye'ye giriş veya çıkış yapacak araçların gümrük girişinde plakasını kamaralar sayesinde otomatik olarak kaydedeceği sistem için gümrüğün iki noktasına özel kameralar kuruldu. Bugünden itibaren hizmete girecek sistemin, gümrüklerdeki kayıt yoğunluğunu azaltması ve işlemleri hızlandırması planlanıyor. Uygulamaya göre giriş ya da çıkış yapacak araçlar gümrük kapılarında durdurulmadan kameralar sayesinde otomatik olarak sisteme kaydedilecek. Bunun için ayrıca memur görevlendirilmeyecek. 24 saat kullanılacak sistem sayesinde daha önce memurların 'manuel' (elle) kayıt yaptıkları sistem de tarihe karışacak.

 

20 GÜMRÜK KAPISINDA FAALİYETE GEÇECEK

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, geçen ağustos ayındaki Edirne ziyareti sırasında, testin Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nda yapıldığını ve başarılı bir sonuç elde edildiğini ifade ederek, 1 Kasım'dan itibaren Kapıkule Sınır Kapısı'nın yanı sıra 20 gümrük kapısında sistemin faaliyete geçeceğini ifade etmişti.

 

Haber / Gökhan TEKER