Madde Bağımlılarına Karşı Ortak Mücadelenin Önemine Vurgu Yapıldı ''Tedbir Alınmazsa Çözümsüz Hale Gelecek''

Gençler arasında hızlı bir şekilde yayılan madde bağımlılığının engellenmesi adına adımlar, hızla atılmaya devam ediyor.

GÜNDEM 29.10.2017 18:26:00 0
Madde Bağımlılarına Karşı Ortak Mücadelenin Önemine Vurgu Yapıldı

Ülke genelinde olduğu gibi emniyet teşkilatının madde kullanıcılarına ve satıcılarına yönelik denetimler hızla sürerken, Tekirdağ’da da konu hakkında uygulamalar gerçekleştiriliyor. Öte yandan madde bağımlılığının engellenmesi adına yapılan eğitimler de Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor. Madde Bağımlılığının engellenmesi adına "Bağımlılıkla Mücadeleyi Birlikte Başaracağız" konulu toplantı Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, madde bağımlılığının tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu ve tedbir alınmazsa çözümsüz bir hale geleceğini söyledi.

 

Toplantıya Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez, Halk Sağlığı Kurum Başkanı Hacı Bayram Zengin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fuat Asım Arvas, Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar, ilçe daire amirleri, muhtarlar, okul müdürleri ve okul aile birliği başkanları katıldı.

 

‘’BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYE ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ’’

 

Açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fuat Asım Arvas "Bir mıh bir atı, bir at bir yiğidi bir yiğit bir vatanı kurtarır.  Bağımlılıkla mücadelede atacağımız her adım çok büyük değere haizdir. Milli eğitim müdürlüğü olarak bağımlılıkla mücadeleye çok büyük önem veriyoruz. Öğretmenlerimizi bu konuda yetiştiriyor, öğrencilerimizi bilinçlendiriyoruz" dedi.

 

‘’MADDE BAĞIMLILIĞI, TÜM DÜNYANIN ORTAK SORUNU’’

 

Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt ta konuşmasında madde bağımlılığıyla mücadelenin tüm dünyanın sorunu olduğunu, Türkiye olarak sorunun henüz başında olduğumuzu, ancak tedbir alınmazsa konunun çözümsüz bir hale geleceğini söyledi. Kaymakam Yurt "   Bağımlılık yapan madde kullanımına başlama yaşının düşmesi eğitim çağındaki çocuk ve gençlerimizin daha fazla bilinçlendirilmesini gerektirmektedir. Ekonomik ve teknolojik alanda meydana gelen gelişmeler sosyal hayatımızı olumlu ve olumsuz yönlerde etkilemeye devam etmektedir. Gelişmelerin olumsuz yanlarının başında ailelerin küçülmesi, aile başta olmak üzere insanlar arasındaki sosyal iletişimin bozulması gelmektedir.  Yüz yüze, dostane, sıcak ilişkiler yerini makine iletişimine terk etmeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak sosyal hayattan uzaklaşarak yalnızlaşan ve öz güvenlerini yitiren bireyler ortaya çıkmaya başlamıştır. Mutluluğu ve huzuru ailede, sosyal çevrede bulamayanlar farklı arayışların içine girmektedirler, Bu arayışların bir tanesi de maalesef uyarıcı ve uyuşturucu maddelerde sonlanmaktadır. Acilen genç neslin önleyici ve koruyucu hizmetlerle desteklenmesi, tütün, alkol, madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla mücadele kapsamında okullarda bilinç oluşturulması önem arz etmektedir. Bağımlılıkla mücadeleyi sadece polisiye bir vaka veya tedavi gerektiren sağlık sorunu gibi göremeyiz. Bağımlılıkla mücadele günümüzde sosyal bir vaka haline gelmiş olup toplumun her kesimini ilgilendiren, her kesiminin sorumluluk duygusuyla hareket etmesini gerektiren sosyal bir vakadır. Yeni bağımlıların ortaya çıkmaması, var olanların sonlandırılması eğitim, rehabilitasyon, sağlık bilincinin yerleştirilmesi, bireyde sorumluluk duygusunun geliştirilmesi ve aile içi ilişkilerin yeniden ele alınması gibi koordineli çalışmalar gerektirir. Tedavi maliyeti önlem maliyetinden fazla olan madde kullanımı ve bağımlılığından çocuk ve ergenleri korumak için sistemli, bütüncül ve karşılıklı iletişime dayanan bir model geliştirilmelidir. Bu sebeple bu tip toplantı ve çalışmaların önemli olduğunu düşünüyor, toplantının faydalı geçeceğini umuyor, emeği geçenlere ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.

 

‘’TOPLUM EL ELE VERDİĞİ SÜRECE, BU SALGINDAN KURTULABİLİRİZ’’

 

Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar Yeşilay'ın tarihi gelişimi ve faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. Sunum da Yeşilay'ın şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da her türlü bağımlılık yapan madde ve alışkanlığa karşı mücadelesini devam ettireceğini ve toplumun el ele vermek suretiyle bu salgından kurtulabileceğini belirtti.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

 

Toplantıda son olarak Tekirdağ Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Bingül Uzel bir sunum yaparak bağımlılığın gelişimi, kişilerde belirtileri, tedavi yöntemleri ve alınabilecek tedbirlerle ilgili bilgiler verdi. Uzel özellikle çocuklarımıza sevgi gösterme, onlarla doğru iletişime geçme ve yanlış tekliflere karşı hayır demeyi öğretmenin önemine değindi. Toplantı, madde bağımlılarına yönelik uygulanacak tedbirlerin anlatılmasının ardından sona erdi.

 

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL