Kerbela şehitleri anıldı

Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişinin bin 378. yıl dönümü nedeniyle Kapaklı Erenler Cemevi'nde bir anma programı düzenlendi.

GÜNDEM 9.10.2017 16:50:00 0
Kerbela şehitleri anıldı

Programa Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Nalan Çolak, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Kapaklı Erenler Cemevi Vakfı Başkanı İrfan Duman, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, Erenler Cemevi Dedesi Kemal Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu yapılıp istiklal marşının okunmasıyla program başladı.

 “TALEBİMİZİN UYGULANMASINI BEKLİYORUZ”

Burada bir açılış konuşması yapan Kapaklı Erenler Cemevi Başkanı İrfan Duman “ Kerbela olayını unutmadık. Kerbela olayının üzerinden 1378 yıl geçmesine rağmen Hz.Hüseyin ve beraberindeki 72 şehit unutulmamıştır. Bizler devletimizin anayasal haklarımızın verilmesini ülkemizde cem evlerinin ibadethane statüsüne alınmasını, din ve vicdan özgürlüğünün eşit olmasını talep ediyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bu hakkımızı ve talebimizi sunduk, talebimizin uygulanmasını bekliyoruz” dedi.

“HAKLARIMIZ HALA VERİLMEDİ”

Yerel yönetime ve hükümete konuşmasında seslenen Kapaklı Erenler Cemevi Kurucu Başkanı Enver Koçer “ İstediğimiz hakları almak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurduk. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen herhangi bir adım atılmadı. Bizlere hep sözler verildi. Kendi ülkemizi yabancı güçlerin önünde mahkum kıldırmayım dedik. Haklarımız hala verilmedi. Tabandaki dostlarımızla alevi, Sünni, Çerkez, Kürt’le sorunumuz yok. Çoğundan kız aldık, kız verdik. Tepede ciddi anlamda sorun var.

Yerel yönetimler Ramazan geldiği zaman çadırlar ve iftar sofraları kuruluyor. Belediye meclis üyeleri iftar çadırına yemek taşıyor. Bizler rica ederek getirmeye çalıştık. Bundan sonra daha sonra daha çok kenetlenerek hiçbir belediyeye gitmeyeceğiz. Belediyelerden dilenci olmaktan çıkacağız. Kendi yağımız ile kavrulacağız. Birlik ve beraberliği daha çok artırarak hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Bizim vergilerimizle diyanetinden maaşını alanlar bize arkasını dönüyor. Biz bugüne kadar nasıl dik durduysak, bundan sonra da daha çok kenetlenerek yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“İMAM HÜSEYİN KERBELA’DA ZORBALIĞI YENDİ”

Programda kısa bir konuşma gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkan Vekili Nalan Çolak ise Muharrem ayını tebrik ederek ve aşurenin öneminden bahsetti. Programda daha sonra konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’de “ Muharrem ayının içinde bereketin ve paylaşmanın adı olan Aşure ve Müslümanlarının hüznü olan Kerbela vardır. Bu acıyı hisseden, bu matemi içinde tutan herkesin matemi kabul olsun. Muharrem Ayının tüm İslam alemine barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. İmam Hüseyin, zulme ve haksızlığa karşı ölümü göze almıştır.Hz. Hüseyin kerbelada makam ve mevki mücadelesi vermedi. Verseydi 72 yaveri ile bile bile ölümü göze almazdı. İmam Hüseyin zulme ve haksızlığa karşı ölümü göze alırken, ona meydan okurken bir amacı vardı. Zillet altından yaşamaktansa izzetli ölümü tercih eden İmam Hüseyin, Kerbela’da zorbalığı yendi.”şeklinde konuştu.

“İNSANLAR ÇOĞALDIKÇA FARKLILIKLAR KAÇINILMAZDIR”

Programda son olarak Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer konuşma gerçekleştirdi. Yüzer “ Aslında bir matemi idrak ediyoruz fakat bu matem bile içinde güzellik barındırıyor. Kapaklı büyük bir ilçe. Türkiye’nin 81 ilinden insanları bağrında barındıran bir ilçedir. Alevi yurttaşlarımızı da içinde barındıran ilçemiz bugün burada birleşti. İnsanlar çoğaldıkça farklılıklar kaçınılmazdır. Farklı görüşlerin olmaması imkansızdır. Başka fikirler hep olacaktır fakat farklılıklarımız düşmanlık olmamalı ve bu farklılıklar bizi güçlü kılmalıdır” diye konuştu. Konuşmaların ardından Cemevi dedesi Kemal Öztürk’ün yaptığı yemek duasının ardından aşureler ve ikramlar yenildi.

Haber/Hüseyin GÖKÇELİ