Yeni sezon filmleri basına tanıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi, Kos (İstanköy) Belediyesi ve Oasis Alışveriş Merkezi'nin katkıları ile Bodrum Sinema ve Kültür Derneği, Cinemarine Sinemalar?

GÜNDEM 25.09.2017 20:13:00 0
Yeni sezon filmleri basına tanıtıldı

‘’TÜRK SİNEMASINDA BİR MİZAH ANLAYIŞI OTURDU’’

 

Cinemarine Sinemaları’nda ilk olarak “Yanlış Anlama” filminin tanıtımı gerçekleşti. Tanıtıma filmin yapımcısı Levent Cengizhan ile oyuncularından Hakan Bilgin ve Pelin Sönmez katıldı. İstanbul’un tarihi semtlerinde başlayıp, Azerbaycan’ın benzersiz şehri Bakü sokaklarına uzanan macerayı anlatan filmi basın mensuplarına tanıtan ekipten ilk olarak Hakan Bilgin söz aldı. “Çoğunluğu Bakü’de, geri kalanı İstanbul’da çekilen, İstanbul’dan Bakü’ye bir yolculuk hikayesi ile başlayan ve bir ailenin Bakü’deki mücadelesini anlatan bir film olduğunu dile getiren Bilgin, film de rol alan Azerbaycanlı oyuncuları da tek tek tanıttı. Çok keyifli, eğlenceli ve isminden de anlaşılacağı gibi Türkçe ve Azerice arasındaki yanlış anlamalardan yola çıkılan bir senaryo üstüne hikaye oluştuğunu dile getiren Hakan Bilgin, sözü daha sonra filmin oyuncularından Pelin Sönmez’e verdi. “Biz, sadece film çekmedik, film içerisinde gerçekleşen dilden kaynaklanan yanlış anlamaları yolda, sokakta birebir yaşadık.” diyen Pelin Sönmez, “Çok keyifli, eğlenceli ve kaliteli bu yapımda olduğum için çok mutlu ve gururluyum.” diye konuştu. Filmin Yapımcısı Levent Cengizhan ise; “Farklı bir sinema filmi yapmak istedik; çünkü zaten Türkiye’de iyi mizahı olan sinema filmleri var. “Farklı ne yapabiliriz?” derken Azerbeycan ile iki farklı devlet ama tek millet olduğumuzdan yola çıkmak istedik. Zaten orada sokakta yürürken gülüyorsunuz. Filmde yalnızca yanlış anlaşılmalar yok, filmin bir hikayesi var ve bu filmin devam edende bir hikayesi olacak.”dedi. Basın mensuplarının; “Recep İvedik’ten farklı bir mizah yaptığınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna Hakan Bilgin; “Recep İvedik ile Türk sinemasında bir mizah anlayışı oturdu ve hatta onu taklit edenler oldu. Bunun en önemli sebebi bu filmin para kazanmış olması ve benzerini yaparsak, para kazanırız diye düşünülmesiydi. Herkes bu kadar kaba saba bir adam olmaz ki, dedi. Ama en önemli sigortası şuydu; Şahan gerçekten o kadar karikatürize bir tip olmayıp, normal bir oyuncu gibi olsaydı, olmazdı. Şahan; Bilkent Üniversitesi Konservatuvarı’ndan derece ile mezun olan bir oyuncu. Yoldan geçerek ve komiklik yaparak fenomen olmadı. Fakat bunu öyle bir halde sundu ki, karikatür gibi tek boyutlu görüp öyle sevdik. Normal bir oyuncu olsa o kadar sevmeyebilirdik, bu kadar uçarı olan espriler yapan bir insan olduğu için reddedebilirdik” dedi.

 

‘’HİKAYENİN KALBE DOKUNMASI BENİM İÇİN ÖNEMLİYDİ’’

 

Basın toplantısının ikincisi ise yönetmenliğini ve senaristliğini İsmail Güneş’in üstlendiği başrollerini Murat Han ve İpek Tuzcuoğlun’nun paylaştığı “Kervan 1915” filmi ile gerçekleştirdi. Toplantıya filmin yönetmeni İsmail Güneş ve başrol oyuncusu Murat Han katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni tehcirini insan öyküleri eşliğinde beyazperdeye taşıyan filmi basın mensuplarına İsmail Güneş anlattı. 20 yılı aşkın bir süredir düşündüğü bir iş olduğunu bahseden Güneş, Ocak 2015’te hazırlıklarına başladıklarını ve 3 ay dekor, kostüm ve aksesuar gibi hazırlıklarının olduğundan bahsetti. 90 günlük çekim sonrası, 9 ay post prodüksiyon sürecinin sürdüğünü anlatan Güneş, 2016’da vizyona girecekken darbe nedeniyle vizyon tarihini erteledik ve şimdi son olarak 6 Ekim’de vizyona girme kararı aldık.”diye konuştu. Filmin başrol oyuncusu Murat Han ise sözlerine projeyi politik yanı olmadığı için kabul ettiğini dile getirerek, başladı. Senaryoyu çok dikkatli okuduğunu ve bu işi kabul etmesinin en önemli sebebinin tamamen insan hikayesi olmasından kaynaklı olduğunu dile getirdi. Filmde oynadığı Katırcı Salim’in mücadeleler vererek insanları kayıp vermeden ulaştırmak için elinden geleni yapması, bir aşk hikayesi olması; yani insanlığın işlenmesi beni etkiledi” diyen Murat Han, “Burada dert soykırım oldu, olmadı gibi politik yönlere taşımadan yüzyıllık gerginliği kıran ve buzları eriten bir yapısı olması, hikayenin kalbe dokunması benim için önemliydi.” dedi.

 

‘’İLK OKUDUĞUMDA ÇOK NAMUSLU BİR FİLM OLMUŞ DEDİM’’

 

Günün son basın toplantısı ise Antakya’da gerçek hayatta yaşanmış bir hikayeden esinlenilerek çekilen “İki İyi Çocuk” filminin başrol oyuncuları Sarp Levendoğlu, Kazım Karakadıoğlu ve filmin Yapımcısı Murat Yılmaz, Yönetmeni Mehmet Demir Yılmaz ile gerçekleşti. İyimser bir film yaptıklarını ve kötü karakterlerin bile senaryoda organik bir yer bulamadığını, temelde iyilerin kazandığı bir film olduğunu dile getiren Yönetmen Mehmet Demir Yılmaz’dan sonra yapımcı Murat Yılmaz söz aldı. “Filmi, Antakya’da çektik. Hatay’ın hoşgörüsü, sevgisi ve yemeklerine kadar tüm sosyakültürel öğelerini içeren bir film yaptık ve 2018 ilk yarısında sinemaseverlerle buluşacağız.” dedi. Filmin başrol oyuncularından Levent Sarpoğlu ise “14 sene oldu oyunculuk yapmaya başladım. İlk okuduğumda çok namuslu bir film olmuş dedim. Çünkü acitasyona çok müsait bir konu. Ancak film bunu yapmıyor.” dedi. Mezun olduktan sonra çok iş yapma şansı bulamayan bu filmin ilk işi olduğunu bahseden, genç oyuncu Kazım Karakadıoğlu son olarak; “Senaryo elime geldiğinde beni çok heyecanlandırdı. Bu kadar ince noktaları olan bir karakteri oynamak benim için çok heyecan vericiydi. Bu ekiple çalışmak beni çok mutlu etti. Umarım beğenilir.” diye konuştu.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ