Trakya Lezzet Şenliği sona erdi

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından yazarlar ve mutfak profesyonellerine yönelik düzenlenen Trakya Lezzet Şenliği sona erdi. 

GÜNDEM 18.09.2017 21:25:00 0
Trakya Lezzet Şenliği sona erdi

Yazar, basın mensupları ve mutfak profesyonellerinin katıldığı Trakya Lezzet Şenliği sona erdi. İki gün süren şenlik kapsamında; Trakya’nın yerel lezzetleri tadılırken ünlü Trakya köftelerine imza atan ustalar, düzenlenen Köfte Paneli’nde yazarlar ve mutfak profesyonelleriyle bir araya geldi.

 

Şenliğin açılışı, mevsim balıkları ve mezelerden oluşan zengin bir mönüyle Kumbağ’da yapıldı. Burada, Süleymanpaşa Belediyesi Aydoğdu Sosyal Yaşam Merkezi Müzik Atölyesinde eğitim gören çocuklar, yeteneklerini sergileyerek konukları küçük bir konserle karşıladılar. Buradaki oturumun ardından Barbaros Bağ Evi’nde düzenlenen Köfte Paneli ve sıcak tadım programına geçildi. Ev sahipliğini Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yaptığı programda, panele Yemek Kültürü Araştırmacısı-Yazar Aylin Öney Tan, Profesyonel Yiyecek & İçecek Danışmanı ve “Türkiye’nin Köfteleri” kitabının Yazarı Osman Serim ile Trakya Mutfak Kültürü Araştırmacısı Kırklareli Üniversitesi Arş. Gör. Ali Çakır katıldı.

 

KATILIM GENİŞLEYECEK

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, bölgenin sahip olduğu değerleri tanıtmak ve yaşatmaya büyük önem verdiklerini belirterek Trakya Lezzet Şenliği’ni, önümüzdeki yıllarda Balkan coğrafyasından ülkelerin de katılımıyla genişleteceklerini söyledi. 

 

Panelde konuşan Yemek Kültürü Araştırmacısı-Yazar Aylin Öney Tan, “Köfte her şeyden önce et demek. Et ise önce ot demek” diyerek bölgenin bu açıdan zengin olduğunu belirtti. Tan, Trakya denince akla ilk olarak köfte geldiğini ancak bölgenin her yerinde yapılan köftelerin birbirinden farklı lezzetlerde olduğunu anlattı.

 

Trakya ve Balkan mutfak kültürü üzerine araştırmalar yapan Kırklareli Üniversitesi Arş. Gör. Ali Çakır da konuşmasında, “Trakya’da çok kültürlü kimliğin bir arada yaşadığını görüyoruz. Bunları bir araya getiren da Balkan coğrafyasındaki tersine göçlerdir. Gelirken de beraberinde yemek kültürlerini getirdiler. Yemek kültürleri içinde de köfte çok önemli bir unsurdur” diyerek Trakya’da köfteciliğin tarihsel arka planına değindi. Çakır, bölgede aile işletmesi şeklinde çalışan köftecilerin servislerinde yer alan domates, biber, soğan gibi garnitürleri de kendilerinin ekip yetiştirdiğini anlatarak, Trakya köftelerinin lezzetini Istranca dağları eteklerinde otlayan hayvanlara borçlu olduğunu da vurguladı.

 

BİR PAYLAŞIM YİYECEĞİDİR KÖFTE

 

Profesyonel Yiyecek & İçecek Danışmanı ve “Türkiye’nin Köfteleri” kitabının yazarı Osman Serim ise, “Köfte sosyal bir yiyecektir. Bir paylaşım yiyeceğidir köfte” diyerek dünya mutfakları konusunda yaptığı araştırmalardan örnekleri paylaştı. Türkiye’de 300’den fazla köfte çeşidinin bulunduğunu söyleyen Serim, “Bu zenginlik dünyanın hiçbir mutfağında bırakın olmasını yanına bile yaklaşılmıyor. Türk mutfağına inanması zor bir köfte varlığı vardır. Çiğköfteyi de artık dünyanın ilk köftesi olarak ilan etme vakti geldiğini düşünüyorum. Köfteyi çok seviyoruz” şeklinde konuştu.