Sağlık çalışanları bilgilendi

Trakya Üniversitesi Anesteziyolojı Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Memiş Tıp Fakültesi Amfi Binası'nda "Sepsis Tanımlama, Farkındalık, Tedavi" isimli bir konferans ve

GÜNDEM 15.09.2017 21:22:00 0
Sağlık çalışanları bilgilendi

Dünya Sepsis Günü kapsamında Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sağlık personeline yönelik olarak sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmaları kapsamında Trakya Üniversitesi Anesteziyolojı Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Memiş Tıp Fakültesi Amfi Binası’nda “Sepsis Tanımlama, Farkındalık, Tedavi” isimli bir konferans verdi.

 

KATILIM YOĞUNDU

 

Yoğun bakım sağlık hizmeti verilmesi sırasında en çok karşılaşılan hastalık olan, Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS hakkında Ülkemizde az olan farkındalığın artırılması ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen konferans yoğun katılımla gerçekleşti.

 

”ÖLÜM SEBEPLERİ BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIYOR”

 

Prof. Dr. Dilek Memiş, sepsisin tarihçesinden bahsederek başladığı konferansta hastalığın 2004 yılında Amerika’da bir diş hekiminin kızının ameliyat sonrasında vefat etmesi ile fark edildiğini ve 2011 yılında Sepsis Alliance Derneği’nin kurulmasıyla hastalıkla mücadelenin küresel bir hal aldığını belirtti. Sepsis sebebiyle ölümlerin görülme sıklığının başka hastalıklarla karıştırılmasına, hastalığın fazla tanınmamasına rağmen her geçen yıl arttığından, gelişmiş ülkelerde sepsis ile mücadeleye büyük önem verildiğinden bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş Türkiye’de bu oranın %2 seviyelerinde olmasını yeni tanımlanan bir hastalık olması sebebiyle ölüm sebeplerinin başka hastalıklar ile karıştırıldığına dikkat çekti.

 

HIZLI DAVRANILMALI

 

Sepsisin tanımlarından bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş tanı esnasında enfeksiyon şüphesinden, immünolojik bozukluklardan ve organ bozukluklarından şüphelenerek adımlar atılması gerektiğini, bu süreçte solunum hızı ve kan basıncının hastanın sepsis tanısında önemli yer ettiğini belirtti. Septik şokta ise bu bulguların yanı sıra laktak oranlarının yüksekliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Tedavi süreçlerinde hızlı davranılmasının hasta için hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Dilek Memiş; sıvı alımının, oksijen seviyesinin kontrolünün, arter basıncının tedavide önemli rol oynadığını, enfeksiyon için de antibiyotik tedavisinin öneminden bahsetmesi ile konferans son buldu.