"Derin deşarj projesi Ergene'yi kurutur"

Edirne'nin Uzunköprü Belediye Başkanı CHP'li Enis İşbilen, Trakya'nın en önemli su kaynaklarından biri olan Ergene Nehri'nin yapılan temizlik çalışmalarına rağmen zehir akmaya devam ettiğini belirterek "

SİYASET 12.09.2017 00:52:00 0
"Derin deşarj projesi Ergene

Baktığınızda Türkiye'de alınan rakamlarda en fazla kanser görünen il Edirne görünüyor" dedi.

 

ERGENE HALA SİYAH AKIYOR

 

Istranca Dağları'ndan doğarak Trakya'nın ortasından geçip Ege Denizi'ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine zarar vermeye devam ediyor. Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde yapımı süren Marmara Derin Deniz Deşarj projesiyle Ergene Nehri’nin kurutulacağını ve projenin bir aldatmaca olduğunu iddia etti.

 

MARMARA DENİZİ'NE BU YÜKÜ VERMEK ÇOK ANLAMSIZ

 

Projeyle birlikte bölgede tarım faaliyetlerinin sona ereceğini savunan İşbilen, "Ergene maalesef 1990'lara doğru bozuldu. Çok büyük paralar harcıyorlar şu anda Ergene'ye. Derin deniz deşarjıyla Ergene'nin temizleneceğine dair, hayata kavuşacağına dair çok büyük bir proje var. Tüm organize sanayi bölgesindeki atık suları toplayarak kapalı bir sistemle Marmara Denizi'ne 45 metre derin deşarjla Tekirdağ önlerinden verecekler. Uzunköprü'nün ana gözlerinin altında haldır haldır sular akıyor. O suyun bu fabrikaların bıraktıkları atık su ve belediyelerin şu anda bıraktıkları suyun yüzde 75'i yani 3/4'ü fabrikaların kirleterek doğaya bıraktıkları su. Bunun sadece yüzde 25'i temiz su. Siz bu 3/4'lük kısmı alıp Marmara'ya yollarsanız burada sadece bu yüzde 25'lik kısım kalacak. Haziran'ın sonunda derece 30'ların üzerine çıktığında siz bütün Ergene havzasını kurutursunuz. İnanın Ergene'yi kuruturlar bu projeyle. Marmara denizine bu kirliliği vermek çok anlamsız” dedi.

 

TOPRAK 100 YILDA TEMİZLENEMEYECEK DURUMDA

 

Bölgede tanıdığı olan çok sayıda kişinin kansere yakalandığını ve toprağın kirlilik boyutunun yüksek olduğunu ileri süren İşbilen, "Ergene'den bakıyorum halen zehir akıyor. İsrail'de içme suyunu denizden elde ediyorlar. Siz neden bu suyu oraya veriyorsunuz da Ergene Havzası'na vermiyorsunuz? Toprağı temizlemiyorsunuz dedik. 100 yılda temizlenemez durumda şu anda toprak. Kanser hastası çok. Baktığınızda Türkiye'de alınan rakamlarda en fazla kanser görünen il Edirne görünüyor" ifadelerini kullandı.