TOBB'un Trakya çıkarması

Trakya çıkarmasında bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Tekirdağ ve Edirne'de düzenlenen programlara katıldı.

GÜNDEM 12.09.2017 00:49:00 0
TOBB

Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada, 1 milyon 500 bin olan üyelerinin 6 ayda 1 milyon 600 bin kişiye iş istihdamı sağladığını belirterek, "Kim aldı bunları? Sizler aldınız, özel sektör aldı. Bu dünya çapında bir rekor. Dünya çapında özel sektörün yazdığı bir başarı hikayesi" dedi.

 

BU BİR REKOR

 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni hizmet binasının açılışı ve vergi ödül törenine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, "Aklımızda belki kalan darbeye teşebbüs olabilir. Ama sadece darbeye teşebbüs değil de onun dışında bir sürü terör hadiselerini beraber yaşadık. Bu bir başka ülkenin başına gelseydi yıkılır giderlerdi, ekonomileri çökerdi.  Allah'a binlerce kez şükür biz dimdik ayaktayız. Tabi bu ekonomi bizi etkiledi mi? Etkiledi. Bize iletilen sıkıntıların başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ilgili bakanlarımızla bir araya gelerek onlara aktardık. Baktığımız zaman bunlardan bir tanesi istihdam üzerindeki yükler. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinde dünya şampiyonuyuz. Şubat ayında odalar birliğinde gerçekleştirdiğimiz ekonomi şurasında Sayın Cumhurbaşkanımıza dedik ki, istihdam üzerindeki vergi yüklerinden çok şikayetçiyiz. En yüksek bizde, bize yardımcı olun dedik. 'Tamam yardımcı olayım. Sizde bana yardımcı olun.' dedi. Nasıl yardımcı olacağız. 'Her üye bir adam işe alacak, bir yıl boyunca' dedi. Salondan alkış koptu. Söz dedik, 1 milyon 500 bin kişi işe alacağız bir yılda . Nasıl alacağız napacağız belli değil. İkinci ayda söz verdik altıncı ayın sonu itibariyle Cumhurbaşkanımızın açıklaması toplam üye sayımız 1 milyon 500 bin işe başlayan kişi sayısı 1 milyon 600 bin kişi" dedi.

 

İŞE YENİ BAŞLAYANIN 3 AY MAAŞINI DEVLET ÖDÜYOR

 

Hisarcıklıoğlu, "Yeni işe başlayan kişilere üç ay boyunca maaşını devlet ödüyor. Şimdi de yeni bir adam işe al. Üç ay boyunca maaşını da, sigortasını da vergisini de devlet ödüyor. Daha sonrasını da 9 ay yine devlet ödemeye devam ediyor. Bize bu teşvik verildi, bizde karşılığını verdik. Kredi çekemiyorduk, kredi maliyetleri artıyordu. Faiz kredi diye başkanlar bana geldiler. 365 oda başkanımız kaynaklarımızı ortaya koyduk TOBB kredisi 9,90 ile üyemize kredi verdik" diyerek üyelere sağlanan kolaylıktan söz etti.

 

CİROLAR YÜZDE 30 ARTTI

 

15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeler çerçevesinde 7 ay öncesine kadar ekonominin kötü gittiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hatırlayın 7 ay önceyi, hiç piyasa dönmüyor. Rakamlardan belli KDV ödemelerinden belli. Gittik hükümete başkanlardan şikayet geldi. Hükümetimize dedik ki, iç piyasayı canlandırmak lazım. 'Ne istiyorsun' dediler. Beyaz eşyada, mobilyada, otomobilde, KDV, ÖTV indirimi istiyoruz. Sağ olsunlar onu yaptılar. 7 aylık beyaz eşya, mobilyadaki satışlarımız bir önceki yılla baktığımız zaman yüzde 30 artış gösterdi. Sizlerin cirosu yüzde 30 daha arttı. İnşaatta satışlar yüzde 10 daha arttı geçtiğimiz yılın ilk 7 ayına göre" dedi.

 

"HEP Mİ İŞVEREN SUÇLU?"

 

İşverenlerin en büyük şikayetlerinden birinin işçisiyle mahkemelik olduğunda yüzde 90 mahkemeyi kaybetmek olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "İçinizde mahkemeyi kazanan var mı? İş mahkemesine gidip de kazananınız var mı içiniz de? Yok, binde sekiz Türkiye'de. Dünyada böyle bir şey yok. Hep mi işveren haksız olur. Bununla ilgili biliyorsunuz artık direkt mahkemeye gidilemiyor. Önce ara buluculuk müessesine, önce arabulucuya gideceksin . Arabulucu uzlaştırmaya çalışacak seni. Eğer uzlaşamazsanız o zaman mahkemeye gideceksiniz. Son olarak bizleri son derece ilgilendiren bir reformu da odalarımızda yaptı" diye konuştu.

 

TEMEL ATMA TÖRENİNDE YER ALDI

 

Hisarcıklıoğlu daha sonra Tekirdağ’ın Yıldızları Müşterek Ödül Töreni ve TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi temel atma töreni katıldı. Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı’nın açılış konuşmasını yapmasının ardından Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile Tekirdağ Milletvekilleri Metin Akgün ve Mustafa Yel konuşma yaptı.

 

KEŞAN'DA VERGİ ÖDÜL VE TESCİL TÖRENİNE KATILDI

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne'nin Keşan ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Hamzadere Bölgesi Vergi Ödül ve Tescil Töreni'ne katıldı.  Hisarcıklıoğlu, Trakya Bölgesi'nin en verimli tarım alanlarının Edirne'de olduğunu belirterek, ticaret yolları üzerinde olan bölgenin Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 35'ini karşıladığını ve 10 yıl sonra tanınamayacak kadar çok gelişeceğini söyledi.

 

MARKALAŞMALIYIZ

 

Markalaşmanın önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, marka olmadan başarılı olmanın mümkün olmadığını söyledi. Türkiye'de üç ürünün Avrupa'da tescilli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bir tanesi Gaziantep baklavamız, artık kimse kullanamıyor. İkincisi Malatya'nın kayısısı, üçüncüsü ise bizim Kayseri'nin pastırması. İnşallah Türkiye'den bir çok ürün bu şekilde tescil altıktan sonra ürünlerimiz dünya çapında marka hale gelecek" dedi.

 

İŞVEREN YÜZDE 19,5'LİK SGK PİRİMİNDEN KURTULABİLECEK

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlara ehliyet alınması zorunluluğunun getirildiğini hatırlatarak, "Almazsanız, Ocak ayından bu yana günlük 574 lira ceza ödersiniz. Ne Mustafa'nın, ne İbrahim'in ne de Rifat'ın yapabileceği bir şey kalmaz, kusura bakmayın. Çok tehlikeli ve tehlikeli mesleklerde çalışanlarınıza bu ehliyeti almanız lazım. Eğitim veriyorlar, bedava imtihan yapıyorlar. Yanınızda çalıştırdığınız kardeşlere bu ehliyeti alırsanız bir yıl boyunca yüzde 19,5 olan SGK pirim payını da ödemiyorsunuz devlete. Size artı bir kazanç geldi haberiniz olsun" dedi.

 

VERGİ REKORTMENLERİNE ÖDÜLLER VERİLDİ

 

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmanın ardından vergi rekortmenlerine ödülleri verildi. Ödül törenine, Edirne Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ilçe kaymakamları, oda ve borsa başkanları, siyasi parti temsilcileri ve iş adamları katıldı.