"Milli servet birilerine peş keş çekiliyor"

Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, Kurban Bayramı süresince kuruma bağışlanan kurban derilerinin resmi kayıtlarını açıkladı.

GÜNDEM 5.09.2017 20:57:00 0
"Milli servet birilerine peş keş çekiliyor"

2013 yılında küçük baş kurbanlık derisini 13 liradan satarak gelir elde etmelerine rağmen bu yıl 3 liradan satabildiklerini ifade eden Başkan Zümbül, 'milli servet' olarak gördüğü kurban derisinin gelişi güzel bir şekilde dernek ve şahıslar tarafından toplanmasının gelir kaybına sebep olduğunu kaydetti.

 

BU YIL 18 BİN 825 TL GİRDİ ELDE EDİLDİ

 

Başkan Zümbül kurum binasında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunarak kurban derisi toplama çalışmaları hakkında bilgiler verdi.  Zümbül bu yıl koyun, keçi ve sığır olmak üzere 2 bin 267 deri topladıklarını bunların toplam maliyetinin 18 bin 825 TL olduğunu söyledi. Zümbül 2016 yılında ise 2 bin 266 deri topladıklarını bunların maliyetinin ise 15 bin 517 TL olduğunu belirtti.

 

“RANT SAĞLIYORLAR”

 

Zümbül bazı kişi ve kurumların ise topladıkları kurban derilerinden rant sağladıklarını ifade ederek, "Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şubesi olarak kurban derisi toplama çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Biz adet olarak çalışmalarımızı dile getirmekteyiz. İlçemizde THK’nın dışında deri toplayan kesimler olmuştur. Biz her zaman çalışmalarımızdan genel toplanan deri adeti ve maddi hasılatı makbuzlarla şubemizin girdisine dahil etmekteyiz.

 

10 TL ZARAR VAR

 

 2013 yılında koyun derisinin adetini 13,10 kuruşa satmışız. Bugünkü satış rakamımız ise 3 TL, 10 TL zarar var. Milli bir gelir olan kurban derilerine çok büyük bir maddi kayıp olarak belirtmekteyim. Bu konuyu dile getirirken kurban derilerini toplayan ve satan kuruluşların derileri yok pahasına satmalarından, müteahhitlerin THK deri ihalelerinde belirttiğim fiyatlar üzerinden düşük fiyatta almaktadırlar. Bu durumu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü mili servetin yok pahasına birilerine rant olarak sağlanmış olduğunu görüyorum. THK olarak çalışmalarımızdaki bu eksikliğin bir şekilde önlem alınarak giderilmesi lazım. Vatandaşlarımızın, Türk Hava Kurumuna yapmış oldukları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

BU YIL İLK KEZ DERİ TOPLADILAR

 

Başkan Zümbül'ün açıklamalarının ardından Çerkezköy İlçe Müftü Vekili İsmail Bütün açıklamalarda bulundu. Bütün yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı olarak deri toplama yetkilerinin olmasına rağmen geçmiş yıllara kadar herhangi bir faaliyette bulunmadıklarını fakat bu yıl Kurban Bayramı'nda Çerkezköy İlçe Müftülüğü olarak 160 büyükbaş, 167 küçükbaş kurban derisi topladıklarını kaydetti.

 

ELDE EDİLEN GELİR KUR'AN KURSUNA BAĞIŞLANACAK

 

Bazı derilerin deforma olmasından dolayı satılmadığını da ifade eden Bütün, küçükbaş kurbanlık derilerini 1TL'den sattıklarını, diğer büyükbaş kurbanlık derilerini ise deri başı 75 TL'den satarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kasasına toplamda 10 bin 450 TL girdiğini ifade etti. Ayrıca toplanan derilerden elde edilen gelir ile 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası FETÖ'nün elinden alınan Bağlık Mahallesi'nde bulunan yatılı erkek Kur'an kursuna bağışlanacağını dile getirdi.