Erasmus benzeri bir program oluşturulacak

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan?

GÜNDEM 1.08.2017 21:08:00 0
Erasmus benzeri bir program oluşturulacak

"İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması" temalı toplantının açılış oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Bakanlar ve kamu kuruluşlarının yöneticileri, İslam ülkelerinin Türkiye Büyükelçileri, YÖK üyeleri, İslam coğrafyasında yer alan 30'un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri ve YÖK yetkilileri katıldı.

 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "YÖK, uluslararası alanda etkin ve verimli olma amacını ülkemizin bilim tarihini de dikkate alarak ‘İslam dünyasında bir yükseköğretim alanı oluşturma' başlığıyla desteklemeye karar vermiştir" dedi.

 

‘’İSLAM, MEDENİYETİMİZİN ÇELİK ÇEKİRDEĞİ HALEN SAĞLAMDIR’’

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘barika-i hakikat müsademe-i efkârdan çıkar / hakikat kıvılcımı, fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar’ sözüne atıfta bulunarak “Bu sözün asıl muhatabı üniversitelerdir, akademi dünyasıdır. Konferansımızın, medeniyet coğrafyamızdaki yükseköğretim sorunlarının tartışıldığı, yeni iş birliği imkânlarının geliştirildiği bir sürecin kapılarını aralayacağına inanıyorum.” diye konuştu. Teröre bulaşmayan her türlü fikrin üniversitelerde yeri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya’nın en iyi 500 üniversitesi arasında çok az İslam ülkesinden üniversitenin yer aldığını belirterek yetişmiş insan gücünün Batılı ülkelere yönelmesinin engellenmesi gerektiğini ifade ederek;“Fikir hayatımızın çölleşmesine yol açan beyin göçünü önlemeliyiz” şeklinde konuştu. 2 gün boyunca süren forumda 37 ülkeden rektörler bir araya geldi. Ayrıca İslam ülkelerindeki üniversiteler arasında Erasmus benzeri bir programın oluşturulması planlandı.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ