Trakya'yı mecliste 14 vekil temsil edecek

Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Referandumun ardından 600'e yükselen milletvekili sayısı il bazında nüfusa göre değişiklik gösterdi.

SİYASET 27.07.2017 20:50:00 0
Trakya

Buna göre Tekirdağ’ın milletvekili sayısı 6’dan 7’ye yükseldi. Edirne’nin vekil sayısı 3’ten 4’e yükselirken, Kırklareli’nin Ankara’ya gönderdiği vekil sayısı ise 3’te kaldı.

 

TEKİRDAĞ’I MECLİSTE 7 VEKİL TEMSİL EDECEK

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, 2014 yılında alınan kararla Büyükşehir olan Tekirdağ’da Milletvekili sayısı 6’dan 7’ye çıkarıldı. 2014 yılı öncesi Başkent Ankara’ya 5 vekil gönderen Tekirdağ’ın vekil sayısı, Büyükşehir olunması ile 6’ya yükselmişti. 16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliğini içeren halk oylaması ile birlikte yeni bir yola giren Türkiye’de milletvekili sayısı 550’den 600’e yükseltilirken, nüfus bazında yapılan değerlendirmelerin sonucunda nüfusu 1 milyona dayanan Tekirdağ’ın da Ankara’ya göndereceği vekil sayısı 7’ye yükseldi. 401 bin 701 nüfusa sahip olan Edirne’nin de anayasa değişikliği ile birlikte vekil sayısında artış oldu. Edirne’de 3 olan milletvekili sayısı 4’e çıkarken, Kırklareli’de vekil sayısı 3’te kaldı.

 

SEÇİM BÖLGELERİ VE VEKİL SAYILARI DEĞİŞTİ

 

Kararda ayrıca Ankara'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 32'den 36'ya yükseltildiği belirtilirken, iki olan seçim çevresi üçe çıkarıldı. Ankara'nın seçim çevreleri Birinci Bölge: Bala, Çankaya, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı ve S.Koçhisar, İkinci Bölge: Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam ve Pursaklar, Üçüncü Bölge: Ayaş, Beypazarı, Etimesgut, Nallıhan, Sincan ve Yenimahalle olarak yeniden düzenlendi. Karar kapsamında, 88 olan İstanbul'un çıkaracağı milletvekili sayısı 97'ye, İzmir'in 26 olan çıkaracağı milletvekili sayısı 28'e yükseltilirken, seçim çevresi sayıları aynı kaldı. Kararla, Bursa'nın seçim çevresi ikiye çıkarılırken, çıkaracağı milletvekili sayısı da 18'den 20'ye yükseltildi. Ayrıca, illere göre çıkarılacak milletvekili sayısı Gaziantep, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Şanlıurfa'da iki milletvekili artarken, bazı illerde de birer milletvekili fazlalaştı.

 

Haber / Celal KARAKURT