Her sektör için önemli kararlar alındı

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği  Planlama ve Geliştirme Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısı Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük binasında yapıldı. Toplantıda gıdadan nükleer teknoloji sektö

GÜNDEM 9.07.2017 19:01:00 0
Her sektör için önemli kararlar alındı

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI YAPILDI

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın başkanlığını yaptığı toplantıya Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr İsmail Yılmaz, üniversite Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, Çerkezköy OSB Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları Müdürü Gökhan İnce ile kamu kurum ve sanayi kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

 

ARGE MERKEZLERİ ZİYARET EDİLECEK

 

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama Ve Geliştirme Kurulu 2017 yılı birinci toplantısında alınan kararlara göre,  Ar Ge Reform Paketi Kapsamında firmaların katma değeri yüksek ürünleri geliştirmeleri, üretim süreçlerini iyileştirmeleri amacıyla firmaları Ar-Ge Merkezi kurma veya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer almaya teşvik etmek amaçlı olarak KÜSİ Kurulu üyeleri ile özellikle mühendis ve lisan mezunu çalışan sayısı daha fazla olan firmaların ziyaret edilerek bilgilendirilmesi yönünde karar alındı.

 

ÖNEMLİ BİR PROTOKOLE İMZA ATTILAR

 

Dünyaya yön veren ülkelerin savunma, uzay, havacılık, nükleer teknoloji, bilişim ve yazılım alanlarında ileri olan ülkelerin oluşturduğunun vurgulandığı toplantıda, Tekirdağ'da da savunma, uzay, havacılık sektörlerinde üretim yapan veya üretim sürecini geliştirerek bu alana girme potansiyeli bulunan firmaların yer aldığı hatırlatıldı. Bu kapsamda Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan'ın destekler ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü,  Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş., Trakya Kalkınma Ajansı ve Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği arasında protokol imzalandığı bilgisi paylaşılırken, 250'nin üzerinde firmanın ziyaret edilip anket çalışması yapıldığı ifade edildi.

 

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ DEVAM EDECEK

 

Savunma Sanayi Müsteşarlığı firmaları olan Roketsan, Aselsan, Tai gibi kurumlara Tekirdağ'dan tank, uçak, helikopter gibi yüksek teknoloji içeren ürünler üretilmesi amaçlı yürütülen çalışmaların devam edeceği toplantıda alınan bir diğer karar oldu. Dünyada demir ve çelikten sonra en fazla kullanılan metal olan, dayanıklılık noktasında yoğun çalışmalar bulunan ve uçak ile otomotiv sanayinde sıklıkla kullanılan alüminyumun oto sanayisinde her geçen gün kullanılırlığının arttığının dile getirildiği toplantıda Tekirdağ da otomotiv sektöründe  katma değerli ve teknolojik ürünler üretmek amaçlı olarak FSM Üniversitesi Alüminyüm Test Uygulama ve Araştıma Merkezi, Üniversitelerin Malzeme Bölümleri, Türk Havayolları Teknik kurumlar ile sektör temsilcilerini bir araya getirip toplantı yapılması yönünde karar alındı.

 

GIDA ÜRÜNLERİNE KATMA DEĞER KATILMASI İSTENİYOR

 

Toplantıda ayrıca Tekirdağ'da bulunan Peynir, yoğurt, ayçiçek, zeyinyağı, helva, boza, un gibi gıda alanında faaliyet gösteren firmalar ile NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Akademisyenlerinin bir araya getirilerek birbirlerinin tecrübelerinden yararlandırılması Üniversite Sanayi İş Birliğinin geliştirilmesi yönünde alınan toplantı kararı ile ürünlere katma değer katılması gerektiği ifade edildi.

 

ELEKTİRİĞE İHTİYACIMIZ VAR

 

Tekirdağ'ın normal elektrik tüketiminde 12. sırada olduğunun ifade edildiği toplantıda sanayi elektriği tüketiminde Tekirdağ'ın ülke genelinde 5. sırada yer aldığı bilgisi paylaşıldı. Ülke sanayisinde ortalama yüzde 20'lere varan enerji kaybından söz edilirken, bütün OSB ve Ticaret ve Sanayi Odalarının katılımıyla Enerji Verimliliği Toplantısı yapılarak il genelinde bu yönde çalışma yapılması kararı alındı.

 

TECRÜBELERİNİ PAYLAŞACAKLAR

 

Malkara'da faaliyet gösteren Tarım Makine imalatçıları ile Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biosistem Mühendisliği bölümü akademisyenlerinin katılımı ile tanışma ve ortak çalışma imkanlarının değerlendirileceği toplantı yapılması şeklinde karar alınırken, Ar-Ge Merkezi bulunan ve açma çalışması yürüten firmaların katılımıyla Ar-Ge Merkezlerinin tecrübelerini paylaştığı toplantı yapılması şeklinde toplantı yapılması gündeme geldi. Son olarak bakanlık tarafından planlanan "300 OSB ye 300 Teknik Kolej Projesi" kapsamında tanıtım çalışmaları yapılması kararlaştırıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ