Türk Akımı Kimya Bozacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu yayımladı. İnşaat Kırklareli'nin deniz kesiminde memeliler ve kuşlar da

GÜNDEM 23.06.2017 18:41:00 0
Türk Akımı Kimya Bozacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu yayımladı. Gazete Habertürk'tenDeniz Çiçek'in haberine göre, boru hattının, Türk kara sularındaki bölümünün ve karaya bağlanacağı Kırklareli'nin deniz kesimine etkisi araştırıldı.Ağustos ayında onaylanması beklenen ÇED raporuna göre, hattın inşaatından memeliler ve kuşlar dahil deniz canlıları fiziksel olarak etkilenebilecek.

 

PROJE GEMİLERİ UZAK TUTULACAK

 

Ticari değer taşıyan balık popülasyonlarının da etkilenmesi bekleniyor. Önlem olarak de proje gemileri, deniz yüzeyindeki kuş ve memelilerden uzak tutulacak. Bu süreçte kuşlar ile deniz memelilerinin proje çalışanları tarafından avlanması yasaklanacak. İnşaat süresince denizde oluşacak bulanıklık, balıkçılık ve turizmi de etkileyebilecek. Bulanıklığı azaltmaya yönelik ekipman kullanılacak. Projenin kıyı kesimi nedeniyle ağaç kesilecek. Ağaç kesim işi ve keresteler, yerel işgücüne katkı için kullanılacak.

 

AĞAÇLANDIRMA YAPILACAK

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde gereken ağaçlandırma yapılacak. Göçmen kuşların grup halinde gemilere çarpma riskine karşı önlem alınacak. Gemilerin ışıklandırmaları azaltılacak, mümkün olduğunca ışıklar kapatılacak. Raporda, hat güzergâhında hiçbir arkeolojik bulgu olmadığı savunuldu. Saha çalışanlarına kültür ve tabiat varlıkları konusunda farkındalık eğitimi verilecek. Bir bulguya rastlanırsa müze müdürlüğü uyarılacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ