Ergene İçin Ya Tutarsa…

İktidarın Bakanları tarafından 2011 yılından bu yana çeşitli yıllara vaade biçilip bakılıp tutulmasını dilediği Ergene için derin deşarj projesinin yarısı bitti. Proje 2019'da tamamlanmıÅ

GÜNDEM 16.06.2017 18:35:00 0
Ergene İçin Ya Tutarsa…

Sanayileşme ile birlikte kirlenen Ergene için yeni çözüm, OSB’lerin atıklarının denize deşarjında bulundu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2011 yılında verdiği demeçte, “Bizim hedefimiz 2014 yılında Ergene Nehri’ni temiz bir hale getirmek. Biz Haliç’i temizlemişiz, bizim için bu çocuk oyuncağı” dediği, ardından 2015 ve 2017 için yine vade biçtiği, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da 2013 yılında verdiği bir demeçte balık tutma temennisinde bulunduğu Ergene için yeni plan için yolun yarısına gelindi. Yolun diğer yarısı, 2019 yılında tamamlanacak.

 

İÇME HARİÇ HER AMACA YÖNELİK

 

Ergene Derin Deniz Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceyhan önceki gün konuya dair düzenlenen basın toplantısında, “İçme hariç tüm maksatlar için kullanılabilecek bir Ergene Nehri tasarlıyoruz ve balıklar yaşayabilecek, insanlar tarım suyunu kullanabilecek” dedi. Ceyhan, arıtılmış atıksularını Marmara Denizi'nin kıyıdan 4,5 kilometre açığa ve 45 metre derinliğe deşarj edecek olan tesisin 7.2 metreküp saniye debiye sahip olacağını ve 3.2 santimetre duvar kalınlığına sahip boruların 100 yıl dayanabileceğini kaydetti.

 

DENİZİ KİRLETMEYECEK

 

Ergene Havzası'nda bulunan atıksuların neredeyse tamamını arıtacak olan Koruma Eylem Planı çerçevesinde Marmara Denizi'ne deşarj edilecek olan arıtılmış atıksuların deniz kirliliğine neden olmayacağını anlatan Ceyhan, "Suyumuzu Akdeniz akıntısına vereceğiz” diye konuştu.  Projenin 2019’da tamamlanacağını kaydeden Ceyhan, Çerkezköy OSB ile Deri OSB’nin suyunun ise önümüzdeki seneden itibaren akıtılmasının planlandığını kaydetti. Ceyhan projenin sadece bu ayağının maliyetinin 1 milyar, diğer belediye arıtmaları ve DSİ maliyetleri ile 3.2 milyar, 10 yıla sürülecek çalışmalar ile ise 10 milyar TL civarında olduğunu sözlerine ekledi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ