İş Kazalarının Yüzde 95'ine Çözüm Üretiyoruz

Sanayi/işçi kenti olmasından esasla iş kazalarının sıklıkla yaşandığı Çerkezköy'de sağlık kuruluşları yatırımlarını bu ihtiyaca göre de belirliyor. Kamuda da, özelde de â€?

GÜNDEM 14.06.2017 18:32:00 0
İş Kazalarının Yüzde 95

Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Recep Çalışkan iş kazalarının yüzde 95’ine çözüm üretebildiklerini, çoklu organ kopmalarında nakle başvurduklarını, ilçenin eksiğinin ise yanık ünitesi olduğunu söyledi.

 

Çerkezköy bir bakış açısı ve bir ifade biçimiyle sanayi kenti, bir diğer bakış açısı ve ifade biçimiyle işçi/emekçi kenti. İş kazaları, memleketin yakıcı bir gerçeği. Ölümlü olanları, kazaların neredeyse tamamına yakınının önlenebilir olmasından esasla, “İş cinayeti” diye adlandırılıyor. İSG kuralları Optimed Hastanesi’ni iki yönüyle ilgilendiriyor. Öncelikle sağlık iş kolunda da İSG kuralları şart. Biz Çalışkan ile Optimed’in iş kazaları sonrası tedavi hizmetini; sıklıkla görülen organ kopmaları ile nadiren yaşanan yanık vakalarını konuştuk:

 

ÇOKLU ORGAN KOPMALARI NAKİL GEREKTİREBİLİYOR

 

“Hem plastik, hem el cerrahisi ile ilgilenen ortopediysen arkadaşlarımız ile iş kazalarının çok bir büyük kısmına müdahale edebilecek kapasitedeyiz. Çok üst düzey vakalarda üniversitelerden, bir üst kuruluşlardan yardım almayacağız diye bir olay yok. Onlarla koordineli gidiyoruz. Ama iş kazalarında bize gelen hastaların yüzde 95’inin tedavisini yapabilecek konumdayız.

 

EKSİĞİMİZ, YANIK ÜNİTESİ

 

İş kazalarında eksikliğimiz, yanık ünitemiz. Yanık ünitesi denilen birim, zaten bölgede yok. Öte yandan ülkemizde yanık tedavileri üzerine eğitim almış insan sayısı da çok fazla değil. Hadi riskine girip yatırımda bulundunuz, o birimi çalıştıramıyorsunuz. Yanıklar az görünen vakalar. Azların bir yerde toplanıp çok olması lazım ki hem yatırım, hem hastaların tedavisi yönünden artı sağlasın.

 

KATILIYORUM: EĞİTİM ŞART

 

Öte yandan iş sağlığı ve güvenliğine dair bu konunun bir bilinç meselesi olduğuna, ana sınıfından başlamak üzere bir eğitim biçimi olması gerektiğine dair görüşlere katılıyorum. Son yıllarda yapılan düzenlemeler ile birlikte iyiye doğru bir gidiş olduğunu da belirtmek isterim.”

 

Haber / Şaban KARDEŞ