Silivri Dünya İçin İlaç Hammaddesi Üretecek

Türkiye'de ilk kez ilaç için bitki yetiştirilecek. 2015 yılında Silivri Belediyesi ile Bezmialem Üniversitesi imzalanan protokol kapsamında yapılan çalışmalarda sona gelindi. Silivri'de tahsis edilen 255 b

GÜNDEM 11.06.2017 18:34:00 0
Silivri Dünya İçin İlaç Hammaddesi Üretecek

İLAÇ SANAYİNDE ÖNCÜ OLACAK

 

2015 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Silivri Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında devam eden çalışmalarda son noktaya gelindi. 255 bin metrekarelik alan üzerine kurulan merkezde, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilerek, Türkiye’nin ilaç sanayinde öncü konuma gelmesi hedefleniyor.

 

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ İLE

 

Avrupa kıtasında 11 bin, Türkiye’de ise 12 bin bitki çeşidi bulunurken, endemik bitki türü olarak yine Avrupa’da 2 bin 600, Türkiye’de ise 3 bin 500 bitki bulunuyor. Dünyada eşi rastlanılmayacak derecede bitki çeşitliliğine duyarsız kalmayan Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin iş birliği sonucu ilaç sanayine bitki yetiştiriliyor. 255 bin metrekarelik alanda yetiştirilecek bitkilerin aromatik özleri ilaç üretiminde kullanılacak.

 

HAMMADDE DEPOSU OLABİLİRİZ

 

Yaklaşık 30 hekimin kontrolünde üretilecek olan bitkiler, ilaç sanayine hammadde sağlayacakken, aynı zamanda gıda ve kozmetik sektöründe de kullanılacak. Konu hakkında açıklamada bulunan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal projenin önemine vurgu yaparak, “Türkiye dünyanın bitkisel hammadde deposu olabilir. Bitkisel ilaçların geliştirildiği bir merkez üs haline gelebilir. Biraz geç kaldık ama bu gecikmeyi büyük adımlar atarak kapatmamız gerekiyor. Dünyada söz sahibi olabilmemiz için çalışıyoruz” dedi.

 

40 BİTKİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

 

Bilindiği üzere dünyada ilaç sanayinde lider konumda bulunan ülkelerden birisi olan Almanya’ya, Türkiye bitkisel hammadde gönderiyor. Almanya ise gelen bitki özlerini işleyerek tekrar Türkiye’ye satıyor. Türkiye’nin bitkisel çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda dünyaya bitkisel ilaç ve ilaç hammaddesi satabilecek potansiyeli bulunuyor. 255 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan tesiste şu an için 40 bitki üzerinde çalışılıyorken, 4 ila 5 bitkinin ilaç sanayinde kullanılması bekleniyor. Hedef ise daha fazla bitki yetiştirip, dünyaya ilaç ve ilaç hammaddesi sağlamak.

 

Haber / Celal KARAKURT