Tekrarlayan Düşüklerde Faktör Sayısı Birden Fazla

Doğuma hazırlanan kadınların en büyük kaygısı olan düşükleri Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Doğaroğlu değerlendirdi. Doğaroğlu, "Tekrarlayan

GÜNDEM 30.05.2017 22:18:00 0
Tekrarlayan Düşüklerde Faktör Sayısı Birden Fazla

Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Doğaroğlu düşük nedenlerini ve sürekli tekrarlayan düşükleri anlattı. Klinik olarak saptanan tüm gebeliklerin yüzde 15-20 'sinin kendiliğinden düşükle sonuçlandığına dikkat çeken Doğaroğlu,  “Anne yaşını da içeren birçok faktör düşük riskini etkilemektedir. 20 yaşın altındaki kadınlarda düşük riski yüzde 12 iken, 40 yaşının üzerindeki kadınlarda bu risk yüzde 26’ya kadar yükselmektedir. Fark edilmeden düşürülen gebeliklerde göz önüne alınırsa aslında kendiliğinden düşük oranları daha yüksektir. Yani bazı gebelikler de adet başlamasından hemen önce kaybedilmektedir” dedi.

 

TEKRARLANMA ORANI YÜZDE 30’UN ALTINDA

 

Bir kez düşük yapan bir kadında, bunun tekrarlanma oranının yüzde 30 'un altına indiğini kaydeden Doğaroğlu, “Daha önce kendiliğinden düşük yapan bir kadın daha sonra yüzde 80-90 oranında başarılı bir gebeliğe sahip olacaktır” diye konuştu. Doğaroğlu şöyle devam etti:  “Ancak bazı kadınlarda çoğul gebelik kayıpları oluşmaktadır. Tekrarlayan gebelik kayıpları 20’nci haftasından önce ya da fetus ağırlığının 500 gramdan az olduğu üç ardışık spontan düşük olarak tanımlanmaktadır.

 

YARISINDA HİÇBİR NEDEN BULUNAMADI

 

Bu kadınlarda dört gebelik kaybından sonra, düşüğün tekrarlanma riski yüzde 54 'den fazladır. Tüm kadınların yüzde 0,5-1 'inde tekrarlayan gebelik kayıpları görülmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıplarının birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak kadınların yüzde 50'sinde hiçbir neden bulunmamıştır. Tekrarlayan düşüklerde tek faktörün değil de, genellikle çok sayıda faktörün etkili olduğu düşünülmektedir.”

 

Haber / Ayşenur AYDIN