Sağlık Problemlerini Önlemek Mümkün

Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya, Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşların dengesiz beslenmeden kaynaklı halsizlik, depresyon, mide ağrısı gibi olası tüm rahatsızlıkla

GÜNDEM 22.05.2017 21:36:00 0
Sağlık Problemlerini Önlemek Mümkün

 

RAMAZAN ÖNCESİ UZMANINDAN ÖNEMLİ UYARILAR

 

** Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya, Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşların dengesiz beslenmeden kaynaklı halsizlik, depresyon, mide ağrısı gibi olası tüm rahatsızlıkların dengeli beslenme ile önlenebilir rahatsızlıklar olduğunu söyledi

 

Dünyanın birçok yerinde milyonlarca Müslüman, Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutacak. Ramazan ayı boyunca bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler rastlanılıyor. Normalde üç ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme düzeni, Ramazan’da iki ana öğüne düşecek. Peki, Ramazan ayı boyunca ne tür bir beslenme disiplini içinde olmalıyız. Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya bu konuda önemli uyarılarda bulundu:

 

HEPSİ ÖNLENEBİLİR

 

“Ramazan ayında günlük almamız gereken enerji ve besin öğeleri değişmemesine rağmen ay boyunca genellikle kırmızı et, pilav, makarna, ekmek, hamur işi ve tatlıların tüketimi artmaktadır. Buna karşılık yetersiz sıvı ve sebze-meyve tüketimiyle karşılaşılmaktadır. Her zaman önerildiği gibi Ramazan ayında da sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilerek, halsizlik, depresyon, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi önlenebilir.

 

KİLO ALMA RİSKİ VAR

 

Oruç, metabolizmada bazı değişikliklere sebep olmaktadır. Örneğin uzun süreli açlık sonucu metabolizma az enerji harcamaya başlar, vücut hareketleri yavaşlar, bazal metabolizma hızı düşer. Eğer oruç döneminde beslenme düzenine dikkat edilmezse fazla kilo alınır ve vücut yağ oranı artar. Oruç döneminde yemekten sonra üşüme hissi ve ardından uyuklama oluşabilir, bunun sebebi aç kalan vücuda hızlı ve fazla miktarda besin girmesiyle kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından hızla düşmesinin yarattığı titremedir.”

 

 

 

Haber: Gülay Yiğit SEZEN