Onlar Yaptı Başardı Çocuğunuz da Yapar

Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi'nin, "Bir Hayalim Var" projesinde konuşan Özel Optimed Hastanesi'nden Klinik Psikolog Aslı Çağla Döner engelli ailelerinden sorun değil çözüm odak

GÜNDEM 16.05.2017 19:29:00 0
Onlar Yaptı Başardı Çocuğunuz da Yapar

Doğuştan görmeyen Eşref Armağan, işitme engelli Ludwig van Beethoven ve çok sayıda engelli ünlünün yetenekleri açığa çıkarılınca başardığını belirten Psikolog Döner, “Sizin çocuğunuz da yapar” dedi

Özel Optimed Hastanesi Psikoloğu, Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner engelli ailelerinin en büyük kaygısı olan, “Biz ölünce çocuğumuza ne olacak?” kaygısının başa çıkılabilir bir kaygı olduğunu söyledi. 10 Mayıs’ta başlayan ve dün sona eren Sakatlar Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’nin Hilton Garden Inn Hotel’de düzenlediği “Bir Hayalim Var” projesine katılıp konuşan Döner engelli bireylere sahip aile mensuplarına ve ebeveynlere, “Sorun değil çözüm odaklı olmalıyız” dedi.

Döner engelli ailelerini motive etmek için dünyadan yaşanmış örnekler de verdi. İşitme engelli Ludwig van Beethoven, bacaksız akrobat olarak tanınan Eli Bowen, görme engelli Erik Weihenmayer, doğuştan görmeyen Eşref Armağan, yakalandığı kan hastalığı nedeniyle tamamen kaybettiği bacakları ve kısmen kaybettiği ellerine rağmen başaran Dustin Carter; işitme, konuşma ve görme engelli yazar Helen Keller’in hayat hikayelerinde kısa kısa anektotlar paylaşarak tüm engeliler için farkında olmadıkları yeteneklerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

İSVEÇ ÖRNEĞİ VERDİ

Gelişmiş ülkelerin engelli vatandaşların yeteneklerini ortaya çıkarmak için önemli çalışmalar yapıp onları topluma kazandırdığına dikkat çeken Döner, İsveç örneğini verdi:“Bireyi aile bağımlılığından kurtaran ve sosyal hayata katılımını sağlayan 1994 tarihli yasa (Fiziksel engelliler için destek ve hizmet yasası) oldu. Bu yasaya göre zihinsel ve fiziksel engelli bir kişi, bireysel asistan talep edebiliyor. Bu asistan kişiye ister evinde, ister işe giderken ister alışveriş yaparken her türlü desteği sağlıyor.

DEVLET ÜCRETSİZ  KARŞILIYOR

Aynı şekilde zihinsel engelliler ister kendi evinde ister grup evlerinde görevlilerle kalabiliyor. Yine farklı nedenlerle ailesiyle yaşayamayan engelli çocuklar ya başka bir ailenin yanında ya da özel evlerde kalabiliyor. Tabii engellilere destek sağlayan psikolog, konuşma terapisti gibi olanaklarda mevcut. Saydıklarımın hepsini devlet ücretsiz karşılıyor.”

 

Haber / RüşaELMA