Kalp İhmale Gelmez

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Mehmet Güzeloğlu kalp ve damar hastalıklarında erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Bir şekilde ihmal, ölümcül sonuçları tetikleyebiliyor.

YAŞAM SAĞLIK 28.04.2017 21:13:00 0
Kalp İhmale Gelmez

Özel Optimed Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Mehmet Güzeloğlu kalp damar hastalıklarına dair bilinmeyenleri yanıtladı. Kalp damar hastalığını, “Kalp vücudumuza kan pompalayan bir organdır. Kalbin çalışması için koroner kalp damarları adı verilen damarlar kalbi beslemektedir. Bu koroner damarlarında ve aynızamanda kalptençıkan  vücuda kan dağıtan ana aort damarının kendisi ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı kısmi veya tam tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları” denir diye tanımlayan Güzeloğlu erken teşhis ve tedavi olmaması durumunda hastanın ölümüne sebep olabilecek olayları  başlatabileceğine dikkat çekti. En sık rastlanılan kalp damar hastalıklarını; “Koroner arter hastalıkları”, “Kalp kapağı hastalıkları” ve “Aort anevrizması” diye sıralayan Güzeloğlu o hastalıklara dair ise şu bilgilendirmede bulundu:

 

 

KORONER ARTER HASTALIĞI

 

“Normalde kalbi besleyen üç ana damar sistemi bulunur. Bu damar sistemlerinin iç yüzeyleri yıllar içinde yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ya da sigara gibi zararlı maddelerden dolayı zarar görür ve bu damarlarda değişik derecede darlıklar meydana gelir. Bu darlıklar kritik seviyeye ulaştığında  göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, çene ağrısı şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Bu şikayetlerle gelen hastalara ön tanı için kalp elektrografisi , ekokardiyografi ya da efor testi gibi ön teşhis yöntemleri uygulanır. Bu hastalıkta, koroner anjiyografiyle kesin tanı konulur ve tedavi seçeneği belirlenir.

 

KALP KAPAĞI HASTALIKLARI

 

Bu hastalıklar doğumsal nedenlere bağlı olabileceği gibi, çocuklukta geçirilen romatizmal hastalıklara, yaşlılığa bağlı kireçlenmeye, çeşitli enfeksiyonlara, kapağın dejenerasyonuna bağlı olarak da görülebilir. Tedavide hastalığın ciddiyetine göre ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi olarakta hasta olan kapak onarılabilir yada protez bir kapak ile değiştirilebilir.

 

AORT ANEVRİZMASI HASTALIĞI

 

Aort atardamarının duvar yapısında meydana gelen bozulma sonucu, bu atardamar çapının normalin iki katına yükselmesine aort anevrizması adı verilir. Yani aort atardamarının balonlaşması anlamına gelir. Balonlaşmanın olduğu aort bölgesine göre hastalık cerrahi veya endovaskuler yani kasık bölgesinden girerek stent yerleştirilmesi şeklinde tedavi edilebilir.”

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN