Otel Restoranları KDV'de Oran Eşitliği İstiyor

Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya lokanta ve restoranlarda yüzde 8 olan KDV'nin otel restoranlarında yüzde 18 olmasının haksız rekabete yol açtığını, turizmi baltaladığÄ?

GÜNDEM 28.04.2017 14:24:00 0
Otel Restoranları KDV

Yeme-içme sektöründeki KDV tutarlarının otel restoranlarında ve normal restoranlarda farklı olması haksız rekabete neden oluyor. Otellerde yüzde 18 olan KDV tutarının, restoranlarda yüzde 8 olması otel restoranlarına olan talebin azalmasına neden oluyor. Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, bu oranın yüzde 8’e çekilerek yeme-içme sektöründe haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

 

TURİZMDE CİDDİ ORANDA AZALMA

2016 yılında gündemde yaşanan olumsuz gelişmeler turizm sektörünü doğrudan etkiledi. Ülkeye gelen turist sayısında yaşanan ciddi azalma sektörü daralttı. Bu şartlar altında restoranlarda uygulanan KDV oranı yüzde 8 iken, otel restoranlarında uygulanan KDV tutarının yüzde 18 olması bu zor süreçte turizm sektörünün işini daha da zorlaştırdı.

ÇARKLARI YİNE DÖNDÜRÜR

Ülkemizin ve içerisinde bulunduğumuz coğrafyanın zor bir süreçten geçtiğini belirten Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, “2016 yılı bir önceki yıllara kıyasla daha iyimser planlar yaptığımız fakat kriz stratejilerini uygulamak durumunda kaldığımız bir yıl oldu. Ancak misafir tercihlerinin değişmesi, otel yatırımlarının ve internet satışlarının artması, iş dünyasının değişen ihtiyaçları, içinde bulunduğumuz olumsuz etkenlere rağmen, bizlere bu ihtiyaçları anlamanın ve yenilikleri uygulamaya devam etmemiz gerektiğini gösterdi. Bu zor süreçte yeme-içme sektöründe uygulanan KDV oranlarının da otellerin haksız bir rekabette kalmasına neden oldu’’ dedi.

HAKSIZ REKABET TALEBİ DÜŞÜRÜYOR

Restoranlarda KDV oranı yüzde 8 iken, otel restoranlarında bu oranın yüzde 18 olduğunu belirten Akçakaya ‘‘Bu durum otel restoranlarına olan talebin düşmesine neden oluyor. TÜRSAB Orta Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Şahin’in de belirttiği gibi bu oranın yüzde 8’e çekilmesi gerekiyor. Oranın düşürülmesi çarkların bir nebze de olsa dönmesine katkı sağlayacak. Sektör biraz daha hareket kazanacaktır” dedi.